vrijdag 3 juni 2011

Hitflits: album Adele terug naar #1 en met 3 nummers in de top 10

Al na één week moet Anouk de eerste plaats opgeven met haar album ‘To get her together’. Er mogen meer dan 60.000 exemplaren van uitgeleverd zijn (onder andere aan Blokker), verkocht zijn ze nog lang niet. Die eerste plaats wordt opnieuw opgeëist door (nu al) de zangeres van het jaar: Adele. Haar album ‘21’ waarvan al een kleine 300.000 stuks zijn omgezet, stijgt in de negentiende week van de derde naar de eerste plaats van de Album Top 100, met een voorsprong van bijna 18% op Anouk.
‘21’ stijgt voor de derde keer terug naar de eerste plaats, waarbij ze nog twee keer verwijderd is van ‘Falling into you van Céline Dion dat maar liefst vijf keer terugsteeg naar de eerste plaats. ‘21’ staat nu in totaal voor de vijftiende week op de eerste plaats, de helft van de 30 weken dat ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald vorig jaar op #1 stond. Het is nog maar juni, dus dit jaar kan er opnieuw een record worden gebroken! ‘19’, haar eerste album staat nu voor de dertigste week bovenaan de Back catalog Top 50, de lijst met oudere albums.

In de Britse albumlijst gaat het net andersom. Ook daar werd de strijd om de eerste plaats gestreden tussen twee zangeressen en Adele was daar één van. De andere en tevens overwinnaar, was Lady Gaga met haar album ‘Born this way’. Bij ons kwam het vorige week binnen op de vijfde plaats, waar het blijft staan.

In de Britse hitparade pakte het album afgelopen week wel de eerste plaats met een verkoop van 215.639 stuks. Ter vergelijking: van ‘21’ werden er vorige week ‘slechts’ 49.611 stuks verkocht, oftewel het album van Lady Gaga had een overwicht van bijna 77% op dat van Adele! Dat aantal van ‘Born this way’ is het hoogste aantal dit jaar voor een album dat binnenkomt op #1. Het totaal aantal verkochte albums in het Verenigd Koninkrijk komt nu op bijna 3 miljoen stuks. Als we daar ook nog alle singlehits bijtellen, staat de teller voor Lady Gaga op bijna 6 miljoen stuks.


Dat waren de Britse standen, nu over naar de Amerikaanse. Al na de eerste dag stond de teller van ‘Born this way’ op 288.000 albums en na één volledig week zijn er daar maar liefst 1,108.403 exemplaren van verkocht. 60% daarvan is digitaal aangeschaft, zo’n 662.000 downloads. Daarvan zijn zo’n 440.000 stuks verkocht voor slechts $ 0,99; de normale prijs ligt rond de … $ 5,00! Het was een stunt van Amazon.com, dat het album twee dagen lang aanbood voor $ 0,99.

Een aantal van 1.108.403 stuks is niet meer voorgekomen sinds ‘The massacre’ van 50 cent, waarvan in 2005 1.140.638 over de toonbank gingen en dat was in slechts vier dagen! Het hoogste aantal albums in één week, staat echter met 2.415.859 stuks op naam van N*Sync en het album ‘No strings attached’ uit 2000. Overigens is ‘Born this way’ de eerste #1 voor Lady Gaga in de USA; ‘The fame’ kwam niet verder dan de tweede plaats en ‘The fame monster’ stopte al bij #5. Wereldwijd staat de teller van ‘Born this way’ na één week op 2 miljoen stuks.

Terug naar onze Album Top 100, waarin de volgende albums voor het eerst hun opwachting maken:
#13 Eddie Vedder: Ukelele songs
#32 Status quo: Quid pro quo
#38 Heather Nova: 300 days at sea
#44 Journey: Eclipse
#47 Jaap Reesema: Changing man
#55 Jon Allen: Sweet defeat
#74 Death cab for cutie: Codes & keys
#75 Arch enemy: Khaos legions
#81 Seasick Steve: You can’t teach an old dog new tricks
#85 Miloš Karadaglic: Mediterraneo
#89 Jean Michel Jarre: Essentials and rarities

Nieuw bij de bovenste tien is ‘Toppers megapartymix vol. 1’ van de Toppers, dat stijgt van 16 naar #7.

In de nieuwe Single Top 100 is het nog steeds een en al vrolijkheid aan de top, want ‘Happiness’ van Alexis Jordan blijft op #1, nu voor de zesde week. Het is echter zeer de vraag of dat volgende week nog het geval zal zijn. Niet de #2, ‘Someone like you’ van Adele (gestegen vanaf #6) maakt de meeste kans om ‘Happiness’ op te volgen, maar ‘Every teardrop is a waterfall’ van Coldplay, dat sinds vandaag te koop is en de komende week Megahit op 3FM. Maar deze week heeft Alexis de eerste plaats nog stevig in handen. Het overwicht op Adele is bijna 35%.

Dankzij het succes van ‘Someone like you’ van Adele en het album ‘21’ dat terugstijgt naar #1, zitten haar vorige singles ook weer in de lift. ‘Set fire to the rain’ stijgt van 12 naar #9, ‘Rolling in the deep’ gaat van 15 naar #10. Met drie singles in de top 10, evenaart Adele, Bruce Springsteen, Koos Alberts en Michael Jackson. Laatstgenoemde had zelfs vier nummers bij de bovenste tien staan, maar dat was onder andere omstandigheden. Meer daarover in de nieuwe Megaman.

In februari scoorde ze een #2-hit met ‘Los van de grond’, in duet met Jeroen van der Boom. Diezelfde Jeroen stijgt met ‘Leen mijn ogen’ van 21 naar #19. En twee plaatsen hoger komt zij, Leonie Meijer, binnen met haar tweede Nederlandstalige single ‘Schaduw’ en is de hoogste eersteweeks op de zeventiende plaats. Shary-Ann, haar collega uit The voice of Holland, stijgt met ‘Mr. know it all’ in de derde week van 88 naar #22.

Op #21 komt nog een ex-deelnemer uit een talentenjacht binnen. Na de #1-hit ‘You and I both’ komt Dean Saunders (winnaar Idols) nu met ‘On the way to love’. Zijn broer, Ben, zakt met ‘Dry your eyes’ in de zesde week van 31 naar #39. Maar niet getreurd, Ben komt binnenkort met de opvolger. Bovendien wordt zijn album ‘You thought you knew me by now’ in de rest van Europa én de Verenigde Staten van Amerika uitgebracht.

Zoals we al voorspelden, was vorige week nog lang niet de laatste week aangebroken voor ‘I gotta feeling’ van the Black eyed peas. Vorige week steeg het nummer in de HONDERSTE week van 70 naar #57. Deze week zet de stijging gewoon door, want het komt uit op de 42ste plaats. Zo hoog is het nummer niet meer geweest sinds januari, toen het drie keer de veertigste plaats bereikte.

De andere eersteweeks noteringen:
#36 Ali B. feat. Brace: Summertime
#60 Sak Noel: Loca people (what the f**k)
#63 de staat: Ah, I see (live @ 3FM)
#78 Byentl: Taking back my heart
#79 Jennifer Lopez feat. Lil’ Wayne: I’m into you
#80 Henk Dissel: Alleen maar jou
#81 Katy Perry: Last friday night (t.g..i.f.)
#83 Pleasurekraft: Carny
#94 Natasha Bedingfield: Pocketful of sunshine
#98 Jason Derulo: Don’t wanna go home
#99 Black eyed peas: Don’t stop the party
#100 Margiet Eshijs & Maarten Peters: Alpe d’Huzes

Na het zonnige weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman.

1 opmerking:

  1. Goedenavond Megaman,

    allereerst dank voor je leuke en interessante muziekberichten.

    Een kleine aanvulling. Je schreef dat Adele met '21' nog 2 weken is verwijderd van Celine Dion met 'Falling into you' qua terugstijgen naar nummer 1. Dit zal zaker kloppen, maar er zijn 'natuurlijk' ook nog andere artiesten die ze hiervoor zal moeten passeren.

    Zoals iig zeker ook Caro: aangezien die in totaal 5 keer op 1 heeft gestaan en daarmee duzz zeker 4 keer teruggestegen is naar nummer 1.

    Vraagje mijnerzijds: zijn er statistieken van: van welke albums het vaakst teruggestegen zijn naar de nummer 1 positie?

    Lijkt me leuk om te weten...
    Ik hoor het graag van je...

    Groetzz,

    Pimm

    BeantwoordenVerwijderen