zaterdag 27 mei 2017

Albumflitsen bij week 21 - 27 mei 2017

Afgelopen vrijdag las je in de Hitflits dat André Hazes Jr. met zijn album Wijzer net de eerste plaats wegkaapte voor Bløf. Een tweede plaats voor Bløf dus, maar niet voor het eerst. Daarover en de acht andere eerste weeks noteringen gaan deze Albumflitsen.

#2 Bløf: Aan
Het tiende #1-album van Bløf is nog even uitgesteld. Aan, het twaalfde studioalbum van de Zeeuwse groep heeft het, ondanks dat het er begin deze week nog op leek, niet gered; Wijzer van André Hazes was net iets sterker. Lag het aan de concurrentie of aan iets anders?

Spotify

Acht van de veertien nummers van Aan waren al als stream beschikbaar, vier in maart en vier in april. Bassist/componist Peter Slager over deze aanpak: “Het blijkt dat onze fans vooral nog cd's luisteren, maar wij denken dat streaming alleen maar belangrijker wordt in de toekomst. Op deze manier proberen we Bløf-liefhebbers meer naar Spotify te trekken.”

En zanger Paskal Jakobsen vult aan: “Door de plaat in delen aan te bieden, krijgen de liedjes afzonderlijk meer aandacht. Dat is een voordeel, want mensen luisteren steeds minder hele albums van begin tot einde.”

jubileum

Dit jaar bestaat Bløf 25 jaar. Zes jaar na de start in 1992, scoorde de band de eerste hit met ‘Liefs Uit Londen’ (#12 in 1998). Aan is echter geen jubileumalbum geworden, waarop de groep terugkijkt op deze periode, maar een album waarop de groep naar voren kijkt
Aan nam het Zeeuwse kwartet op in Fattoria Musica in Osnabrück, Duitsland en Real World Studios bij het Engelse Bath. De productie deed de groep samen met Dries Bijlsma en Rob Peters (Typhoon, die ook zelf meewerkte), Ferdy van der Singel (Rita Zipora) en Huub Reinders (Krezip, Bløf & Nielson). Volgens Paskal is Aan de meest kleurrijke plaat sinds Umoja (#1 in 2006).

Het is al de zesde keer dat een album van Bløf de eerste plaats wordt onthouden. Het was al direct raak met het debuutalbum Helder in 1998 dat de tweede plaats pas in de 34e week bereikte. Daarna volgden Boven (1999), Het Eind Van Het Begin (2004), Platinum (2007),  Een Manier Om Thuis Te Komen (Umoja Live) (2007) en Aan (2017).

#7 Linkin Park: One More Light
Over een kleine maand, op 20 juni, komt de Amerikaanse rockband Linkin Park voor een concert naar de Ziggo Dome in Amsterdam. Dus de fans hebben nog even de tijd om alle nummers van One More Light, het zevende studioalbum van de band, uit hun hoofd te leren, zodat ze die kunnen meezingen. Dat doet een band zeker wat.

Halverwege 2015, kort na de release van The Hunting Party (#8 in 2014), startte zanger Mike Shinoda met het opnemen van nieuwe nummers op zijn telefoon. Kort na de gelijknamige tour  pakte de band het proces op en besloten ze externe hulp in te roepen bij het schrijven van de nummers. Onder andere Martin Garrix heeft met Shinoda samengewerkt, maar het resultaat staat niet op het album, dat opnieuw door de groep zelf is geproduceerd.

#9 Mula B: 8-9-17
Dankzij drie tracks van 8-9-17 gaat rapper Mula B (Mula Moes Hicham de Verloren Zoon) over de tien noteringen heen. 8-9-17 is echter geen album van de Haagse rapper van Marokkaanse en Congolese afkomst, maar een zogenaamde mixtape. Maar slim als Mula B is, heet de mixtape 8-9-17, dat een verwijzing is naar 8 september 2017, de dag waarop hij met een volwaardig album komt.

#10 Rammstein: Paris
Met het Engelstalige ‘Amerika’ stapte de Duitse metalband voor het eerst af van de Duitse taal. Het nummer stond in 2004 twaalf weken (meer dan welk ander Rammstein nummer) genoteerd, met een zestiende plaats als hoogste notering.
Met Paris maakt de groep geen Franstalig uitstapje. Het album + DVD (#1 in de DVD Muziek Top 50) is de registratie van het concert dat de groep op 6 maart 2012 gaf in het Palais Omnisports de Paris-Bercy in de Franse hoofdstad. Paris is de zesde top 10-notering van Rammstein.

nieuw album

De beide gitaristen Paul Landers en Richard Kruspe verklaarden op 25 maart, een dag na de première van de concertfilm, dat ze al 35 nummers hebben liggen voor een nieuw album. Dat album verschijnt binnen een jaar en zal minder rauw klinken als voorheen.

#48 Kris Berry: Berry Street
Van hits hoeft Kris Berry (= Kristel de Haak, Curaçao, 4 juni 1982) het niet te hebben. Verder dan een weekje op #94 kwam het nummer ‘Love Trip’ in 2012 niet. Beter vergaat het haar albums, Marbles (#9 in 2012) en Lovestruck Puzzles met Perquisite (#32 in 2013).

Tot haar negentiende woonde Kris Berry op Cuarçao. Daarna werkte ze een tijdje in Barcelona waar ze in de metro een muzikant ontmoette,  waarmee ze aan de praat raakte. Ze ging met hem mee naar huis, waar hij een studio had. Zingen durfde ze echter niet met hem. Wel is deze ontmoeting en haar groeiende interesse in artiesten als Ella Fitzgerald en Nat King Cole van grote invloed geweest.
Voor haar nieuwe album toog de 34-jarige zangeres naar Brooklyn, New York. Daar nam ze in een studio in Berry Street, met de producers Chris Soper en Jesse Singer (the Roots, John Legend) het album Berry Street op.

#51 Snoop Doog: Neva Left
Volgend jaar is het 25 jaar geleden dat het album Doggystyle van (toen nog) Snoop Doggy Dogg uitkwam. Dat album wordt nog altijd gezien als een klassieker onder rapalbums. Sinds 1998 noemt Cordozar Calvin Brodius Jr., zoals hij echt heet, zich Snoop Dogg en in 2013 op het album Reincarnated even Snoop Lion. Neva Left, zijn vijftiende studioalbum, is volgens de kenners een nieuw hoogtepunt in zijn carrière. Daarbij kreeg hij hulp van onder andere Redman, Method Man, Wiz Khalifa en Kaytranada.

#80 Little Steven: Soulfire
Drie hits scoorde Little Steven (= Steven Van Zandt uit Boston, Massachusetts) onder zijn eigen naam. ‘Forever’ samen met the Disciples of Soul kwam het verst: #32 in 1983. Samen met anderen als Artists United Against Apartheid scoorde hij een hit met het nummer ‘Sun City’ (#4 in 1985). Maar Little Steven is vooral bekend als lid van de E Street Band, de begeleidingsband van Bruce Springsteen. Soulfire is het zesde album van Little Steven, het eerste sinds Born Again Savage uit 1999.

#89 Pokey Lafarge: Manic Revelations
Andrew Heissler uit het Amerikaanse Bloomington is als zijn alter ego Pokey Lafarge een geregeld bezoeker van de Album Top 100. Hoogste plaats tot nu toe, was een 42e plaats met het album Pokey Lafarge uit 2013. Manic Revelations, zijn achtste album, is het vierde dat bij ons een notering krijgt.

#90 the Cubical: Blood Moon
Blood Moon is het vierde album van de vijfmansformatie the Cubical, die Liverpool als standplaats heeft. In 2009 verscheen het debuutalbum Come Sing These Crippled Tunes. Sindsdien heeft de band een stevige live reputatie opgebouwd. Onlangs waren ze voor de negende keer op tournee in ons land.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten