vrijdag 26 mei 2017

Hitlits: André Hazes Jr. treedt met Wijzer, zijn eerste #1-album, in de voetsporen van zijn vader

Vorige week pakte de Britse zanger Harry Styles de eerste plaats in de Album Top 100. Maar deze week is die weer in handen van een Nederlandse act. Alleen de grote vraag was wie het zou worden. In eerste instantie leek die te gaan naar Aan, het twaalfde studioalbum van Bløf. Maar verderop in de week leek André Hazes Jr. met Wijzer de betere papieren te hebben. Gezien onze kop is het Hazes geworden en treedt hij in de voetsporen van zijn vader, die vijf #1-albums scoorde, waarvan twee postuum.
Na het met platina bekroonde album Leef (#2 in 2016) is Wijzer het eerste #1-album waarop de toevoeging Jr. is weggelaten. Vanaf nu noemt de 23-jarige zanger zich André Hazes, gelijk wijlen zijn vader. In tegenstelling tot de nummers op Leef, die door anderen zijn geschreven, heeft André de nummers op Wijzer wel zelf geschreven. Gebruikte zijn vader een rijmwoordenboek, zoonlief zocht online naar rijmwoorden.

In oktober staat André Hazes twee keer in Ahoy in Rotterdam. Tegen die tijd moet het eerste eigen album van zus Roxeanne ook in de (digitale) schappen liggen. Single ‘Ik Was Toch Je Meisje?’ is deze week Top Song op Radio 2.

ALBUM TOP 5

1. EW  André Hazes Jr.: Wijzer
2. EW  Bløf: Aan (op ruim 6%)
3. (14) Armin van Buuren: The Best of Armin Only
4. (2)   Ed Sheeran: ÷ (Divide)
5. (3)   Boef: Slaaptekort

De kans dat Bløf volgende week alsnog de eerste plaats pakt is zeer klein. Vandaag, vrijdag 26 mei, is Alleen, het tweede album van Lil’ Kleine uitgebracht. Nu zal het niet zo’n gekkenhuis worden als met WOP! vorig jaar, maar een eerste plaats zit er zeker in.

Harry Styles, het debuutalbum van Harry Styles dat vorige week op de eerste plaats binnenkwam, zakt deze week naar de achtste plaats. Ook in de Britse albumlijst is Styles zijn eerste plaats kwijt. Daar pakt Ed Sheeran die weer terug met zijn album ÷ (Divide) en staat daar nu in totaal voor de tiende week bovenaan.

Alvorens we overgaan tot de andere nieuwe noteringen, eerst nog even aandacht voor twee albums die op herhaling gaan en afkomstig zijn van één artiest.

Waar een tv-optreden niet toe kan leiden. Vorige week donderdag, 18 mei, was pianist Joep Beving te gast in de talkshow ‘Pauw’. Hij vertelde daar over het plotselinge succes (met meer dan 70 miljoen streams is Beving de meest gestreamde levende pianist op Spotify). Daarnaast speelde hij het nummer ‘Sonderling’ van zijn tweede album Prehension.
Het gevolg was dat het album vorige week op herhaling ging op #59 en deze week doorstijgt naar de 18e plaats. Hoogste plaats tot deze week: #20. Vervolgens gingen mensen op zoek naar zijn eerste album Solipsism uit 2015, dat deze week op herhaling gaat op de 69e plaats. In 2015 bereikte het album de 27e plaats.

Over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#7 Linkin Park: One More Light
#9 Mula B: 8-9-17
#10 Rammstein: Paris
#48 Kris Berry: Berry Street
#51 Snoop Doog: Neva Left
#80 Little Steven: Soulfire
#89 Pokey Lafarge: Manic Revelations
#90 the Cubical: Blood Moon

Tot slot nog even een update rond The Source van Ayreon, dat twee weken geleden in de tweede week de grootste val ooit maakte vanaf de eerste plaats. Vorige week zakte het album van de 39e naar de 66e plaats en deze week blijft het daar staan.

SINGLES

Met uitzondering van ‘Lights and Shadows’ van O’G3NE (op #60 vanaf #14) en ‘City Lights’ van Blanche (op #97 vanaf #39), staan er geen nummers meer uit het Eurovisie Songfestival in de Single Top 100. Verder blijft ‘Despacito’ voor de vijfde week de bovenste beste in de Single Top 100. De rust is waarschijnlijk stilte voor de storm, want volgende week krijgen we een invasie van Lil’ Kleine nummers. Vandaag verschijnt Alleen zijn tweede album.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber: Despacito (vijfde week op #1)
2. (2)   Ronnie Flex feat. Boef: Comedy Again (op ruim 20%)
3. (3)   SBMG: 4x Duurder
4. (4)   DJ Khaled feat. Justin Bieber, Quavo, Chance the Rapper & Lil Wayne: I’m The One
5. (5)   Lil’ Kleine: Alleen

Nog geen #1-hit dus voor ‘Come Again’ van Ronnie Flex feat. Boef. Morgenavond, 27 mei, zendt de VPRO de documentaire ‘Ronnie Flex: Alleen met iedereen’ uit. In deze documentaire wordt hij gevolgd bij het maken van het album, dat binnenkort verschijnt.

niets houdt Shawn Mendes tegen

Het heeft even geduurd, maar na vijf weken heeft ‘There’s Nothing Holdin’ Me Back’ van Shawn Mendes de top 10 bereikt. Het nummer boekt drie plaatsen winst en komt uit op de achtste plaats en is zijn vierde top 10-hit. In de Midprice Top 50, de lijst met goedkoop geprijsde albums, is Mendes met zijn album Illuminate de eerste plaats kwijt. Die is voor Leef van André Hazes Jr., die dus nu met in twee lijsten bovenaan staat.

In de Album Top 100 komt  8-9-17 van Mula B binnen op de negende plaats. Drie tracks van het album zijn genoeg gestreamd voor een notering en dat zijn de volgende:
#77 Ego, feat. Ali B
#84 Gadget
#95 Louboutin

Volgen tot slot de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#12 SFB: Don’t You Know
#14 Lil’ Kleine: Halen & Trekken
#43 Selena Gomez: Bad Liar
#58 Calvin Harris feat. Future & Khalid: Rollin
#74 Liam Payne feat. Quavo: Strip That Down
#76 Hailee Steinfield: Most Girls
#80 Camila Cabello: Crying In The Club
#81 Cashmere Cat feat. Arana Grande: Quit
#82 OneRepublic: No Vancancy
#88 Jonas Blue feat. William Singe: Mama
#90 Armoowasright: Zwart Haar

Tot zover deze Hitflits. Dit weekend melden we ons nog met de albumflitsen en een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten