zaterdag 10 september 2011

Milk & Sugar zorgen voor terugkeer van klik-hit

Milk & Sugar feat. Miriam Makeba: Hi-a ma (Pata pata) (92)

Het Duitse duo Milk & sugar is terug met een nieuwe hit. Toen het in 2004 een #36-hit scoorde met ‘Let the sunshine’ leek het erop dat het bij deze ene hit zou blijven. Begin dit jaar maakten de Münchenaren Mike Kronenberger en Steffen Harning toch een onverwachte comeback met het nummer ‘Hey (nah ney nah)’. Die #5-hit was een bewerking van een hit van het Belgische Vaya con dios.

Kennelijk heeft dat zoveel succes opgeleverd dat de mannen het nog een keer gaan proberen. Voor de nieuwe hit hebben ze gekozen voor het nummer ‘Pata pata’uit 1967 van de Zuid-Afrikaanse zangeres Miriam Makeba, die er destijds mee tot #7 kwam. Nu, 44 na het eerste succes, blazen de mannen van Milk & sugar het nummer nieuw leven in. Het levert Makeba haar tweede hit op, al kan ze dat zelf helaas niet meer meemaken; ze overleed in 2008 in Italië na afloop van een concert op haar 76e aan een hartaanval.

‘Pata pata’ mocht dan wel een hit zijn in 1967, het nummer is zelfs al tien jaar ouder. Al in 1957 nam Miriam Makeba de originele versie op, maar die werd nooit buiten Zuid-Afrika uitgebracht. Het nummer wordt gezongen in de Xosha-taal; de titel betekent ‘Voel, voel’. Het Xosha is een van de officiële talen van Zuid-Afrika en wordt door zo’n 8 miljoen mensen gesproken. Het Xosha heeft een aantal klanken die wij in onze taal niet kennen en die ook te horen zijn in het nummer; dat zijn die kenmerkende ‘klik’-klanken. Het Xosha kent drie basiskliks, die ieder in zes verschillende vormen voorkomen.

‘Pata pata’ kwamen we in 1980 al eens tegen in een coverversie. De Britse groep Osibisa kwam er toen mee tot #19. Deze keer hebben Milk & sugar een aantal zinsneden uit het nummer overgenomen. Ze gaven het een nieuwe titel mee en vernoemden het naar de eerste tekstregel, ‘Hi-a ma’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten