zondag 8 januari 2012

Dubbelhit voor Beyoncé

Beyoncé: Love on top (74)
Beyoncé: Countdown (92)


Deze week komt Beyoncé met twee nummers tegelijk de Single Top 100 binnen. Op #92 is dat ‘Countdown’, achttien plaatsen hoger komt ‘Love on top’ binnen. Daarmee scoort ze gelijk twee hits waarmee het totaal op 24 komt.

Beide nummers zijn afkomstig van haar album ‘4’ (#29 in het jaaroverzicht), dat in juni 2011 verscheen. ‘Love on top’ heeft al in diverse landen gescoord, waaronder Zuid-Korea (#3) en Australië (#20). Nadat Beyoncé het nummer op 28 augustus 2011 tijdens de 2011 MTV Video Music Awards in Los Angeles live had gezongen, schoten de downloads de lucht in. Aan het eind van haar optreden vertelde ze ook nog even dat ze zwanger was van haar man Jay-Z en dat de baby in februari 2012 wordt verwacht.

En welk een toeval, single #2 heet ‘Countdown’, wat nu dus kan slaan op het aantal dagen tot de bevalling. ‘Countdown’ bevat een sample (het aftellen) van ‘Uhh ahh’ van Boyz II men, dat in 1991 bij ons geen hit werd. Beyoncé over het gebruik van de sample: “Ik wilde iets verfrissend en anders doen. Door veel te reizen, kijken naar rock bands, en het bijwonen van festivals deed ik inspiratie op en mixte diverse genres door elkaar. Boyz II men was de eerste band waarmee Destiny’s child mee op tournee ging. Zij toonden ons hoe een openingsact te behandelen en dat zal ik nooit vergeten!”

Vanwege haar aanstaande moederschap zal Beyoncé zeker een jaar geen nieuwe nummers opnemen. Haar album ‘4’ herbergt echter nog genoeg nummers die dit jaar zeker op single kunnen worden uitgebracht. Videoclips hiervan zijn vorig jaar al opgenomen. Daarnaast zal Beyoncé dit jaar te zien zijn in de vierde remake van de musical ‘A star is born’, waarvan de eerste versie uit 1937 stamt. Dus het wordt zeker geen Beyoncé-loos jaar!

alweer een dubbelhit

Twee hits in dezelfde week voor Beyoncé is bijzonder, maar zeker niet uniek. De voorlaatste keer dat dit gebeurde, was op 18 juni 2011. Rochelle, winnares van X-factor, kwam met haar finalesingle ‘No air’ binnen op #1, terwijl haar eigen nummer ‘Strong’ debuteerde op de 6e plaats. En dat was wel uniek, twee hits door dezelfde act binnen in de top 10. Een andere act die ook met twee nummers binnenkwam in dezelfde week, was Doe maar op 8 april 2000 met ‘Watje’ (binnen op #11) en ‘Als niet als’, samen met Brainpower (op #19). Let wel: dit is slechts een greep uit acts die met twee nummers in dezelfde week scoorden, maar wel de grootste.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten