zondag 8 januari 2012

Michel Teló scoort derde Braziliaanse #1

Michel Teló: Ai se eu te pego! (1) *** eerste week op #1 ***

In de voorlaatste Megaman, van 17 december 2011, kwam ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló binnen op de 78e plaats. We zijn inmiddels drie weken verder en inmiddels is het nummer via 9 en 5 opgestoomd naar de eerste plaats, waarmee 2012 zomers begint. Over drie weken, op 21 januari, wordt Michel Teló 31 jaar. Het is echter zeer de vraag of ‘Ai se eu te pego!’ dan nog op de eerste plaats staat, waarover zo dadelijk meer. Er zijn inmiddels drie Nederlandse covers van ‘Ai se eu te pego!’, waarvan een eerste binnenkomt op #95 (zie daar).

Michel Teló is geboren in Brazilië en is nog maar de derde Braziliaan in de Mega-geschiedenis die een #1-hit scoort. De eerste was ‘Lambada’ van Kaoma in 1989, dat tevens de bestverkochte single van het jaar was. Kaoma was een multinationaal gezelschap, waarvan zangeres Loalwa Braz geboren is in Rio de Janeiro. Het duurde tot 2009, eer de volgende Braziliaanse #1-hit zich aandiende: ‘Rap das armas’ van Cidinho e Doca, ook afkomstig uit Rio de Janeiro. De drie Braziliaanse #1-hits hebben nog een overeenkomst, en dat is dat alle drie in het Portugees worden gezongen.

bedreigingen

‘Lambada’ stond vier weken bovenaan, ‘Rap das armas’, een weekje minder. Maar we moeten nog maar afwachten of ‘Ai se eu te pego!’ er twee haalt. Afgelopen vrijdag verscheen ‘Dromen’ de nieuwste single van Jan Smit. Het nummer is, zoals we van Jan gewend zijn, ook uitgebracht op een cd-single, met diverse extra’s. Daarnaast gaat Jan de komende week een aantal (cd) zaken in het land af voor signeersessies. Het zal echter nog een hele kluif worden om ‘Ai se eu te pego!’, waarvan (voorlopig) alleen een download is, in te halen. De afgelopen week zijn daar meer dan 3.200 stuks van gedownload. Volgende week weten we of Jan zijn vijftiende #1-hit kan bijschrijven. Zou leuk zijn voor Jan, in het jaar dat hij vijftien jaar in het vak zit!

Maar misschien komt de dreiging voor ‘Ai se eu te pego!’ wel van een heel andere kant. Want inmiddels begint The voice of Holland II zich eindelijk ook te roeren. De versie van ‘The a team’ die Chris Hordijk afgelopen weekend ten gehore bracht, heeft al een ware run op de download tot gevolg gehad, met als gevolg dat het sinds zaterdagavond in de daglijsten van iTunes #1 staat. Maar of daar over een week ook een #1-hit in zit? Zo niet, dan mag Chris het aanstaande vrijdag opnieuw proberen,want afgelopen zaterdag overleefde hij, dankzij zijn coaches Nick & Simon, de sing-off die ten koste ging van Marloes.

#1-verloop

In de week dat ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló binnenkwam in de Single Top 100, stond ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel in totaal voor de vijfde week bovenaan. Vervolgens gingen we al dansend de kerst in met ‘Epic’ van Sandro Silva & Quintino op #1. En vorige week gingen we op een skippybal het oude jaar uit met ‘Ode to the bouncer’ van Studio killers, het anthem van 3FM Serious Request 2011, dat traditioneel de week er na verkozen wordt tot 3FM Megahit.

Alle vier (voormalige) #1-hits bezetten de eerste tot en met de vierde plaats. Daarnaast stijgt ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra terug van 7 naar #5, waarmee dus de volledige top 5 uit (voormalige) #1-hits bestaat, een unicum. Een klein jaar geleden, op 12 februari 2011, werd het record gevestigd met een top 4 van (voormalige) #1-hits. Net als toen, staan er deze week in totaal zes (voormalige) #1-hits in de top 10. Daarnaast staan er buiten de top 10 nog drie voormalige #1-hits, waarmee het totaal uitkomt op negen. Nog lang geen record, want dat is in diezelfde week vorig jaar gevestigd, met dertien (!) (voormalige) #1-hits.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten