zondag 3 februari 2013

Carnaval / Après-ski hits (5)

Echte carnavalsliedjes scoren nauwelijks landelijk. Ze worden vaak in de streektaal gezongen en gaan over een gebeuren en/of persoon uit die streek. Het is dan ook bijzonder, dat een week voor carnaval, een echt carnavalsliedje de Single Top 100 bereikt. Maar voor we daar aan toekomen, eerst vier feestplaatjes, allen covers of bewerkingen.

Arjon Oostrum wil ook tijdens carnaval scoren

Arjon Oostrum: Lekker ding (68)

De vorige hits van Arjon Oostrum uit Sleeuwijk scoorde hij niet tijdens de carnaval / après-ski periode, maar in de zomer: ‘Zakka zakka’ feat. Willem de Wijs en Feest DJ Bas (#10 in 2011) en ‘Schudden’ (#64 in 2012). Dit keer wil Arjon ook scoren in de diverse après-ski gelegenheden en komt met ‘Lekker ding
Lekker ding’. Het origineel is 11 jaar oud, heet ‘Bang bang!’, is van de Nederlandse DJ Etienne en al jaren een grote hit op après-ski cd’s. Opvallend dat Arjon zijn versie begint met de woorden ‘Hop hop gas d’r op’. Dat is toch een term die vorige jaar al door FeestDJRuud werd gebruikt?

Zware jongens komen met twee carnavalsnummers

Zware jongens feat. DJ Maurice m.m.v. Kleintje pils: We heffen de glazen (72)

We heffen de glazen’ feat. DJ Maurice m.m.v. Kleintje pils, is de 21e notering voor Arie Kuipers (125 kg) en Fokko Dam (95 kg), oftewel Zware jongens. En zoals hun meeste nummers is dit ook weer een cover.

Dit keer grijpen ze terug op ‘Der alte Dessauer’, van origine een polka door het Orig. Grenzland sextett uit Tirol van hun album ‘Durch’s Tirolerland’ uit 1981. Toen nog instrumentaal. Sinds 2009 is het nummer hot in diverse uitgaansgelegenheden. Dat begon  tijdens de Zwarte Cross in Lichtenvoorde in de zogenaamde Tirolhûtte.

‘Der alte Dessauer’ is de bijnaam van Leopold I (1693-1747), een beroemd Pruissisch veldheer. Het nummer is een militaire mars gecomponeerd door Franz Alvin.

Maar Arie en Fokko laten het hier niet bij, maak komen met nog een single ‘Houd de moed er maar in’ m.m.v. de Bloaskaken. Ook een oud nummer. Dus wellicht staat het duo volgende week met twee hits genoteerd!

Mulder & Mulder drinken het bier hier

Mulder & Mulder: In de hemel is geen bier (79)

Vader (Willem) en zoon (Wesley) Mulder, zijn ook in de muziekhistorie gedoken en vonden het  tijd dat ‘In de hemel is geen bier’ van Dorus uit 1970 een remake kreeg. Op de cd-single staat hun vorige hit ‘Butterfly’ (#68 in 2012) en een remake van ‘s Nachts na tweeën’ van de Havenzangers, waar Willem deel van uitmaakte.

Glenn van Dijk wilde wat doen met de crisis

Glenn van Dijk: Koos werkeloos (85)

Uit Huissen komt Glenn van Dijk, geboren als Glenn Jelijs op 13 mei 1979. Op zijn 19e opende hij zijn eerste café in Huissen. Vervolgens begon hij in Arnhem het feestcafé Mijnheer van Dijk, dat hij tien jaar heeft gehad. Glenn zit al jaren in de organisatie van het Smartlappenfestival in Arnhem, dat hij jaarlijks opent met Emile Hartkamp.

crisis

Voor zijn vijfde single dook hij in de muziekhistorie en zag dat er tijdens de grote crisis van 1983 een toepasselijke plaat de hitlijsten bestormde: ‘Koos werkeloos’ van het Klein orkest (#14 in 1983). Toen dacht Glenn: ‘Daar ga ik wat mee doen!’

Bergen op Zoom geeft het volk ‘Levt, bròòd en spevle’

Vastenavend in ’t Krabbegat: Levt, brood en spevle (92)

De laatste aanwinst deze week in de rubriek carnaval / après-ski hits, is zowaar een echt carnavalsliedje!
Al sinds 1946 wordt er jaarlijks door de Stichting Vastenavend een speciaal carnavalsliedje (Vastenavend) geschreven voor Bergen op Zoom, dat dan is omgedoopt tot ‘t Krabbegat. Dit jaar is het thema ‘Levt, bròòd en spevle’ oftewel ‘Geef het volk leut, brood en spelen’. ’t Krabbegat staat dit jaar in de ban van Gladiejatore-strijd, hetgeen op 5 november 2012 bekend werd gemaakt. En ze gaan met hun tijd mee, want het liedje ‘Levt, bròòd en spevle’ is zowel op iTunes verkrijgbaar en kan ook beluisterd worden via Spotify!

Aanstaande woensdag komen bij Giel Beelen drie acts langs die strijden om de beste carnavalsplaat van 2013. Stemmen kan nog uit 169 nummers!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten