maandag 26 augustus 2013

Optreden voor Koninklijke familie brengt Dat ik je mis terug op #1

Maaike Ouboter: Dat ik je mis (1)  *** terug op #1 / vierde week ***

Nadat ‘Dat ik je mis’ van Maaike Ouboter in juni drie weken bovenaan de Single Top 100 prijkte, was het na drie weken op de derde plaats, langzamerhand op de terugweg. Via 12, 17, 23, 11 (stijging vanwege de finale van De Beste Singer-Songwriter van Nederland, DBSSW), 22, belandde het vorige week op de 34e plaats. In dat tempo zou het binnen een week of zes ergens onderin of wellicht buiten de hitparade vallen. Dat gaat echter nu wat langer duren, want deze week sprint het nummer terug naar de eerste plaats, waar het nu in totaal vier weken staat.

dierbare

Hoewel Maaike ‘Dat ik je mis’ tijdens DBSSW opdroeg aan haar overleden moeder, die overleed toen ze nog een tiener was, gaat het nummer niet speciaal over haar moeder, maar over het missen van een dierbare. Dat voelt de familie van Prins Friso waarschijnlijk ook zo, na zijn overlijden op maandag 12 augustus. Want ze nodigden Maaike uit om te komen zingen tijdens de uitvaartdienst, op vrijdag 16 augustus. Hoewel daar geen mededelingen over gedaan zijn, mogen we er van uitgaande dat ze ‘Dat ik je mis’ heeft gezongen. De media stonden er in ieder geval vol van en zorgen er mede voor dat die mensen die het nummer nog niet kenden, dit alsnog tot zich namen, waardoor het deze week terugstijgt naar de eerste plaats.

tweede #1-run

‘Dat ik je mis’ stijgt in de dertiende week van 34 naar #1. Een stijging van buiten de top 10 naar #1 komt vaker voor. De laatste keer was op 18 mei toen Anouk met ‘Birds’, van 23 naar #1 steeg. Maar terugstijgen naar #1 van buiten de top 10, dat is nog maar één keer eerder gebeurd. De eerste keer was op 19 maart 2011, toen ‘Je vecht nooit alleen/Never alone’ van 3js vanaf #75 terugsteeg naar #1. Een maand daarvoor had het nummer al eens de eerste plaats bereikt.

Er is echter wel een verschil met de notering van Maaike. De tweede keer dat ‘Je vecht nooit alleen’ naar #1 steeg, kwam door de tweede track ‘Never alone’, de Engelse versie van het nummer, dat een maand later werd uitgebracht dan de Nederlandstalige versie. De week daarop zakten beide nummers naar de 24e plaats. Zo’n val zal ‘Dat ik je mis’ echter niet maken.

Dit najaar verzorgt Maaike Ouboter het voorprogramma tijdens de clubtour van Janne Schra.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten