zaterdag 31 augustus 2013

HitsFlits: Dylan bijna op #1, Avicci stijgt terug naar de top

Het scheelde maar een haartje of we hadden deze week een album met meer dan veertig jaar oude muziek op #1 gehad in de Album Top 100. Bob Dylan weet het echter net niet te redden en komt binnen op de tweede plek deze week met ‘Another self portrait (1969-1971)’. Op dat album staan de niet-gebruikte opnamen van Dylans album ‘Self portrait’ uit 1970. Die oorspronkelijke plaat werd indertijd nou niet bepaald lovend ontvangen, hoewel het een Amerikaanse en Engelse top 5-hit werd en in Nederland met ‘Wigwam’ (#3) zijn grootste singlehit opleverde.

Het restmateriaal blijkt echter van hoge kwaliteit te zijn; vandaar dat Dylan, die in zijn opruimwoede inmiddels al tot deel 10 is gekomen van ‘The bootleg series’, ineens weer op #2 staat in de Album Top 100, op slechts acht procentjes achterstand tot de bovenste plek. De teller voor Dylan-#1-albums blijft voorlopig dus steken op twee: ‘Desire’ uit 1976 en ‘Tempest ‘ van vorig jaar.

En dat betekent dat John Mayer dus een tweede week aan kop mag doorbrengen. Waarmee ‘Paradise valley’ zich nestelt tussen zijn #1-albums ‘Battle studies’ (één week bovenaan) en ‘Born and raised’ (drie weken aan kop).

Teleurstellend dan weer is de binnenkomt van Franz Ferdinand, op ‘slechts’ een derde plek. We dichtten ‘Right thoughts, right words, right action’ een gerede kans op een #1-album toe, maar uiteindelijk verkoopt de plaat ruim de helft minder dan die van John Mayer. Desalniettemin scoort Franz Ferdinand wél zijn grootste albumhit in Nederland; de heren verbeteren de toppositie van hun vorige plaat, ‘Tonight: Franz Ferdinand’ uit 2009, met één plek.

De grootste stijger in de Album Top 100, dat zijn niemand minder dan the Beatles, die met ‘1’ maar liefst van 93 naar 4 stijgen! Het album met hun 27 Britse en Amerikaanse charttoppers bereikte in 2000 bij ons al de eerste plek, kwam in 2011 in een geremasterde versie weer tot #5 en klimt nu opnieuw, na een marketingcampagne van de platenmaatschappij, de top 5 in.

De helft van de album top 10 is nieuw deze week, want na Dylan en Franz Ferdinand treffen we ook nog nieuwkomers bij de bovenste tien aan van de Amerikaanse heaveymetalband Avenged Sevenfold (‘Hail to the king’, #6), levensliederenzanger Willem Barth (‘Gevoel van liefde’,  #8) en de Amerikaanse producer BT (ofwel Brian Transeau, met ‘A song across wires’, #10).

De overige nieuwkomers:
#28 Blackfield: ‘IV’
#41 ‘Junior songfestival 2013’
#43 ReVamp: ‘Wild card’
#46 Naughty boy: ‘Hotel Cabana’
#56 Guy Clark: ‘My favorite picture of you’
#60 Rebecca Ferguson: ‘Heaven’
#69 the Rides: ‘Can’t get enough’
#71 Belle and Sebastian: ‘The third eye centre’
#76 Dash Berlin: ‘#Musicislife’
#87 Devildriver: ‘Winter kills’
#97 Edward Sharpe & the Magnetic zeros: ‘Edward Sharpe & the Magnetic zeros’
#100 Lucilla Galeazzi, Marco Beasley, l’Arpeggiata, Christina Pluhar: ‘La tarantella: antidotum tarantulae’

SINGLES

In de Single Top 100 is alles weer bij het oude; de opleving van Maaike Ouboter duurde, zoals verwacht, maar één week, en deze week neemt Avicii zijn vertrouwde plek op de eerste plaats weer in. Ook de nummers 3, 4 en 5 van vorige week klimmen een plekje terug.

Na de dance van Stromae, Martin Garrix en Bakermat vinden we op #5 de 3J’s als hoogste nieuwkomers. ‘Til me op’ is de eerste single met Jan de Witte, de zoon van de gestopte gitarist Jaap de Witte. En dat is meteen ook de enige nieuwe in de bovenste helft van de lijst, want de overige nieuwkomers vinden we pas vanaf plek 52.

De andere eersteweeks noteringen:
#52 Eminem: ‘Berzerk’
#53 Green shoe studio: ‘Oh sweet Lorraine’
#56 Yellow claw feat. LNY TNZ: ‘Last night ever’
#72 Miley Cyrus: ‘Wrecking ball’
#73 Tamara Tol: ‘Kom laat de glazen klinken’
#74 Stef Ekkel: ‘Die ene nacht met jou’
#89 Theodoor: ‘Ik ben van jou’
#93 Henk Damen: ‘Kus me kus me’
#95 Nils van Zandt feat. Nicci: ‘Johnny Cash’
#100 Stromae: ‘Formidable’

Vanwege vakantie is er deze week geen Megaman. Wel kun je de albumflitsen nalezen op de nieuwspagina van 3FM. Aanstaande vrijdag is er gewoon weer een Hitflits met de nieuwste standen. Blijf ons volgen op Twitter en je mist niets meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten