zondag 12 oktober 2014

Record aantal #1-hits voor Jan Smit, eerste voor Kraantje Pappie

#1 Jan Smit & Kraantje Pappie: Handen omhoog (remix)                       *** hoogste eerste weeks ***

We kondigden het vorige week al aan in de kop: ‘laatste week voor Fireball’. De vraag was alleen nog wie dat nummer van de eerste plaats zou verdrijven. Een buitenlandse of een Nederlandse artiest? In het begin van de week was al snel duidelijk dat het een Nederlandse aangelegenheid zou worden en dat de strijd zou gaan tussen ‘Nothing really matters’ van Mr. Probz en ‘Handen omhoog’ van Jan Smit & Kraantje Pappie, met de laatste als voorlopige winnaar. Woensdag waren de rollen omgedraaid, maar uiteindelijk trekken Jan Smit & Kraantje Pappie aan het langste end, want ‘Handen omhoog’ is de nieuwe #1 in de Single Top 100.

‘Handen omhoog’ van Jan Smit & Kraantje Pappie is afkomstig van het album  Jij En Ik van Jan Smit. Voor de single is echter een remix gemaakt, want daarmee trek je de fans over de streep om deze ook nog aan te schaffen. Organiseer dat zo, dat de fans ook nog een handtekening krijgen tijdens een instore, en je hebt een #1-hit.

Voor Alex van der Zouwen alias Kraantje Pappie, ging een hele wereld open de afgelopen week toen hij samen met Jan instores deed in de MediaMarkt in Eindhoven, Alphen a/d Rijn en Groningen. Honderden fans, niet alleen van Jan, maar ook van hemzelf, kwamen daarop af, met in hun hand de cd-single van ‘Handen omhoog’, op zoek naar een handtekening van hun idool / idolen én een fotootje natuurlijk.

eerste Groninger met een #1-hit

“Nummer 1? Haha, dat is echt te gek! Ik ben altijd opzoek naar uitdagingen en ik wil altijd leren van anderen. Dat dit hier in resulteert is helemaal te gek”, was de reactie van Kraantje Pappie afgelopen vrijdag. Geen van zijn zes voorgaande hits was hoger gekomen dan #21. Dat was in 2010 met ‘Alles gaat voorbij’ met Doe maar en Postmen. Alex, geboren in Rozenburg, werkt al jaren vanuit Groningen, waar hij studeerde. Met recht is hij de eerste Groninger rapper die een #1-hit scoort.

Met dank aan Giel

Jan en Alex leerden elkaar kennen tijdens Serious Request 2013 in Leeuwarden. Jan Smit was op 19 december de nachtkracht en toen Alex de volgende ochtend op bezoek kwam, deed dj Giel Beelen beiden het voorstel samen wat te gaan doen. Daarop deden ze ‘Met z’n tweeën’, een nummer van Alex. Vervolgens werd Alex door Jan uitgenodigd voor zijn jaarlijkse zomertrip ‘De zomer voorbij’. En toen Jan bezig was met zijn album Jij En Ik, vroeg hij Alex er bij, en schreven ze samen het nummer ‘Handen omhoog’. Aanstaande woensdag staan Jan en Alex op de Speelplaats van 3FM in het ochtendprogramma van Giel. Kunnen ze hem gelijk bedanken!

Marco Borsato ingehaald, nu the Beatles nog

Lange tijd stond Marco Borsato bovenaan met het meeste aantal #1-hits door een Nederlandse act. Sinds augustus moest hij die rangorde al delen met Jan Smit, die met ‘Jij en ik’ ook zijn  twintigste #1-hit scoorde en daarvoor in De Wereld Draait Door op 3 oktober een gouden plak kreeg. Deze week lukt het Jan Smit om Marco in te halen door er eentje meer te scoren. Voor beide acts tellen we de goede doelen / speciale (actie) nummers niet mee. Nu heeft Jan nog maar één act boven zich met meer #1-hits en dat zijn the Beatles, die er in nog geen zeven jaar tijd, 22 scoorden. Jan had zeventien jaar nodig voor zijn eenentwintig #1-hits ...

1 opmerking:

  1. Niet normaal wat die gast allemaal moet doen om zogenaamd een nummer één hit te scoren, altijd voor een weekje om vervolgens als een baksteen te zakken. Dat zijn geen echte nummer een hits. Die vanzelf ontstaan omdat het nummer echt populair is.
    Jammer dat ook nu nog steeds door dutchcharts niets wordt onedernomen om deze "zogenaamde" verkopen (instores end.) niet mee te tellen. Gelukkig dat ook nog andere hitlijsten bestaan in NL met een objectiever beeld. Zo was deze lijst voorheen altijd toonaangevend voor mij, nu kan dat echt niet meer helaas. dankzij deze NL - bullshit want dat is het echt, kom nou.... En jantje is echt niet de enige zoals al vaak bewezen. Jammer dit. telkens weer. verschillende keren per jaar, dat is wat vooral irriteert. terwijl andere nummers op eigen kracht een lange moeilijke weg te gaan hebben. Vergalt een gast als deze het voor de rest. Record, nee echt niet. de Beatles dat was vanzelf en echt, en zelfs Marco. Jammer dat mensen dit nog serieus nemen. verkopen zijn verkopen, ja zo kan ik ook een heleboel bedenken...

    BeantwoordenVerwijderen