maandag 8 oktober 2007

Feist kan tellen tot twaalfhonderdvierendertig

Feist: 1234 (97)

Denk niet dat we met Feist te maken hebben met een kleuter die nog niet verder kan tellen dan vier, want
Leslie Feist, geboren in Amherst, Nova Scotia, Canada, is van 13 februari 1976, waarmee ze dus al 31 jaar oud is. Beide haar ouders zijn kunstenaar. Haar vader schildert abstracte expressie en is docent aan het Alberta College of art. Haar moeder heeft daar haar studie keramiek gevolgd. Leslie was nog jong toen haar ouders scheidden. Samen met haar broer en moeder vertrokken ze naar Regina en later naar Calgary.

Als jong meisje had ze van haar vader een viersporenbandrecorder gekregen, die ze gebruikt om de basis van haar liedjes vast te leggen. Een tijd lang was de kelder in het huis van haar vader in Calgary de beste plek om zich daarvoor terug te trekken en zich volledig over te geven aan de muziek. Leslie wilde eigenlijk journaliste worden, maar besteedde meer tijd aan het zingen in diverse koren.

Op haar vijftiende werd ze zangeres van de punkband Placebo, niet te verwarren met de gelijknamige Britse band. Ze wonnen een talentenjacht en mochten optreden in het voorprogramma van de Ramones. De jaren in de punkband eisten haar tol, want na vijf jaar moest ze er vanwege stemproblemen mee stoppen. Vervolgens verhuisde ze naar Toronto, leerde gitaar spelen en werd in 1998 gitarist in de band By divine right. Een jaar later verscheen haar album ‘Monarch (lay your jewelled head down)’.

solo
Maar de solocarrière van Leslie Feist kreeg pas echt vorm toen ze in Toronto in contact kwam met pianist/producer Gonzales, bekend van Mocky en Jamie Lidell. Leslie en Gonzales konden het goed met elkaar vinden en in 2002 en 2003 werd in Berlijn de basis gelegd voor het album ‘Let it die’. Het album werd opgenomen in Parijs en 2004 uitgebracht. Het album werd genomineerd voor een Juno award, de Canadese variant van de Grammy award. Vorig jaar toerde ze door Europa en verscheen het album ‘’Open season’, dat onder meer in een kasteel in Parijs was opgenomen. En dit jaar is ze toe aan ‘The remainder’, haar vierde soloalbum, met daarop de hitsingle ‘1234’. De clip is heel bijzonder. Waarom? Klik hier en je weet het!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten