maandag 8 oktober 2007

Elvis Presley nadert honderdste hit

Elvis Presley with the Jordanaires: King Creole (75)

In de film ‘King Creole’ uit 1958 speelt Elvis Presley een opstandige tiener wiens zingen de Franse wijk Bourbon in de Amerikaanse stad New Orleans aan het swingen krijgt. Met een lief meisje dat van hem houdt en het nachtclubpubliek dat hem toejuicht, lijkt het erop dat hij zijn verleden achter zich kan laten en op weg is naar het succes. Een gangster (Walter Matthau) en zijn handlangster (Carolyn Jones) proberen hem echter te verleiden tot een misdadig leven. De speelfilm is gebaseerd op het boek ‘A stone for Danny Fisher’ van auteur Harold Robbins uit 1952.

De film, zijn derde en de laatste in zwart-wit, wordt door critici gezien als zijn beste. Maar critici zijn geen bioscoopbezoekers en daar moet je het van hebben natuurlijk. Films als ‘Love me tender’ en ‘Jailhouse rock’, waarin Elvis minder sterk naar voren komt als acteur, waren veel succesvoller. En dus ziet zijn manager, colonel Tom Parker, Elvis liever in dat soort rollen, die de vrouwenharten sneller doet kloppen (en de kassa doet rinkelen).

Het titelnummer ‘King Creole’ was na ‘Hard headed woman’ (vorige week op #78) de tweede single uit deze film. Het werd #2 in Amerika en #2 in de Britse hitparade. In Nederland heeft het nog niet eerder genoteerd gestaan, maar is het deze week de 97e notering voor Elvis sinds het begin van de hitparade, 55 jaar geleden. Volgende week nog een single uit de film: ‘A big hunk o’love’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten