maandag 8 oktober 2007

René Froger schakelt definitief over op het Nederlands

René Froger: Doe maar gewoon (10)

In de Single Top 100 staan deze week twee nummers met exact dezelfde titel: ‘Doe maar gewoon’. Schijn bedriegt echter, want ‘Doe maar gewoon’ van Jim (op #65) heeft niets van doen met ‘Doe maar gewoon’ van René Froger (op #10). Het nummer van Jim werd geschreven door Pieter van Schooten, bekend van ‘Dapper en sterk’ (ook van Jim) en nummers voor Djumbo. Renés nieuwste hit is een compositie van Emile Hartkamp en
Norus Padidar, bekend van onder andere Frans Bauer, Marianne Weber en Jannes. Waarmee René een heel andere kant opgaat dan tot nu toe!

René Froger (Amsterdam, 5 november 1960) groeide op in de Amsterdamse wijk de Jordaan. In het café van zijn vader, Bolle Jan (die naast kroegbaas zelf zanger is), leerde hij het vak van zanger. Hij won een talentenjacht en mocht als prijs meedraaien met Ted de Braak en Mini en Maxi. In 1987 verscheen zijn eerste Engelstalige single, ‘Love leave me’, die het tot #39 schopte. De doorbraak kwam echter een jaar later met ‘Winter in America’ van Dough Ashdown, dat tot #10 reikte. René zong het nummer tijdens het afscheid van Adam Curry, toentertijd presentator van Veronica’s muziekprogramma ‘Countdown’, die naar Amerika verhuisde. Datzelfde jaar scoorde René nog drie hits, waarvan ‘You’re a lady’ van Peter Skellern tot #37 kwam.

Verstaanbaar (1)
In 1989 verschijnt het album ‘Iedereen is anders volgens het Goede doel’, waarop telkens een andere artiest een nieuw nummer van het Goede doel zingt. De opbrengsten gaan ook naar een goed doel: de stichting Colombine, in 1977 opgericht door Herman van Veen voor hulp aan mensen ‘waar ook ter wereld’. De makers van het album, Henk Temming en Henk Westbroek, hadden André Hazes gevraagd voor het nummer ‘Alles kan een mens gelukkig maken’. Maar omdat deze ziek werd, nam René het nummer op, en het werd meteen in drie weken tijd zijn eerste en toe nu nog steeds enige #1-hit werd. Daarna werd het weer onverstaanbaar tot april 2005, waarover zometeen meer.

Diverse grote (waaronder zeven top 10-noteringen) en kleine hits wisselen elkaar af. In 1994 is hij de eerste artiest die het sportpaleis Ahoy in Rotterdam tien keer weet uit te verkopen. Een jaar later lukt het ook twee keer met concerten in de Rotterdamse Kuip. In 2001staat de teller van het aantal bezoekers van zijn concerten op twee miljoen!

In 2003 heeft René zijn eigen soap op SBS6, ‘Puur Froger’. Een jaar later staat hij met zijn show in de Amsterdam ArenA. Tijdens het concert treden diverse andere artiesten op, waaronder Gerard Joling en Gordon. Met hen neemt hij ‘Live at the ArenA’ op als Gerard * Rene * Gordon, dat eind 2004 op #3 staat.

Toppers
De samenwerking met die twee is zo goed bevallen, dat ze met z’n drieën besluiten om vaker gezamenlijk op te treden, waarmee de Toppers zijn geboren. ‘Over de top!’, het thema van de gelijknamige RTL 4-serie, bereikt in april 2005 de zesde plaats. Het is de eerste Nederlandstalige plaat van René sinds ‘alles kan een mens gelukkig maken’, zijn #1-hit uit 1989. Opvallend is dan ook dat de tekst voor ‘Over de top!’ van René zelf afkomstig is. Daarna volgen nog twee Toppers-nummers: ‘Toppers party!’, een medley van Engelstalige hits, dat tot #32 komt, en ‘Wir sind die Holländer’, dat de drie opnemen voor de wereldkampioenschappen voetbal in Duitsland. Nederland strandt in de achtste finale, de single op een zevende plaats. Eind 2006 neemt René het nummer ‘Kon het elke dag maar kerstmis zijn’ op met Kus en Chris & Viviënne. Het nummer haalt net niet de eerste plaats. In juni van dit jaar staan de Toppers weer in de ArenA, en dat levert de hitsingle ‘Can you feel it’ op, wederom een medley, die tot #10 komt.

Gezondheid
Twee keer laat zijn gezondheid het even afweten. In juni 2005 wordt bij René prostaatkanker geconstateerd, die goed behandeld kan worden. En vorig najaar moest hij zijn kerstoptredens in Ahoy afzeggen, vanwege een virus aan de luchtwegen.

Verstaanbaar (2)
Froger begon ooit in het Nederlands, met zijn debuutsingle ‘Ik zie het wel zitten’. Met ‘Doe maar gewoon’, zijn 49ste notering, is het cirkeltje weer helemaal rond, want het lijkt erop dat René zich definitief op het Nederlands richt. Het is eigenlijk een logisch gevolg van de ontwikkelingen. Allereerst het optreden in september 2004, toen René tijdens de afscheidsceremonie van André Hazes in de Amsterdam ArenA het nummer ‘Bloed, zweet en tranen’ zong. Vervolgens deed hij eind 2006 het theaterprogramma ‘Mijn Hollands hart’, waarbij René nummers zong van zijn eigen Nederlandse favorieten en die van zijn fans. Dat waren liedjes van onder andere Paul de Leeuw, Ramses Shaffy, Herman van Veen, Bløf, de Dijk en Ruth Jacott. En nu is er dan het volledige Nederlandstalige album ‘Vandaag’.

René daarover: “Ik ben in een fase in mijn leven beland waarin ik heel goed besef wat echt belangrijk is in het leven: gezondheid, vrouw, kinderen, kleinkinderen en fijne mensen om je heen, waar het echt om draait zeg maar. Ook denk je veel na over je afkomst, je jeugd enzovoort. Voor mij speelde mijn jeugd zich toch vooral af in de Amsterdamse Jordaan en in het café van mijn ouders Jan & Mien en café ‘Bolle Jan’. Daar heb ik het vak geleerd. Steeds meer begin je te beseffen dat je je afkomst niet moet verloochenen en dat je er eigenlijk hartstikke trots op moet zijn. Nederlandstalig gaan zingen is dus een logisch gevolg. Ik moest alleen een bepaald proces doormaken en nu ben ik er echt klaar voor.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten