maandag 20 juli 2015

El Perdón #1 dankzij downloads

Nicky Jam & Enrique Iglesias: El Perdón *** eerste week op #1 ***

Vorige week plakten Lil’ Kleine & Ronnie Flex met ‘Drank & Drugs’ nog een vierde week aan vast en ontvingen ze een platinaplaat voor meer dan 30.000 downloads en streams.
Ondanks een overwicht aan streams, moeten de twee hun eerste plaats afstaan aan Nicky Jam & Enrique Iglesias met ‘El Perdón’, die het verlies aan streaming compenseren met downloads. Maar dan ook net, want het overwicht van ‘El Perdón’ is minder dan 1%! De komende week moet blijken of ‘El Perdón’ ook een overwicht krijgt met streams, want dan kan het nummer wel eens een flinke tijd bovenaan blijven staan.

Spaanstalige #1-hits

Na vier weken een Nederlandstalig nummer, ‘Drank & Drugs’ van Lil’ Kleine & Ronnie Flex, is de voertaal vanaf deze week Spaans aan kop van de Single Top 100. ‘El Perdón’, dat vergeving betekent, is geheel in het Spaans gezongen en daarmee de vijfde #1-hit in het Spaans

Trekken we het iets breder door te kijken naar #1-hits waarin (ook) Spaans wordt gebruikt, dan komen we tot het volgende rijtje van acht, met tussen haakjes de talen waarin gezongen is:
1971: Peret: Borroquito
1972: Julio Iglesias: Un Canto A Galicia
1979: Julio Iglesias: Quiereme Mucho
1996: Los Del Rio: Macarena (mix van Engels en Spaans)
2000: Jody Bernal: Que Si, Que No
2002: las Ketchup: The Ketchup Song (Asereje), mix van Engels en Spaans (Spanglish)
2011: Sak Noel: Loca People (La Gente Está Muy Loca), (mix van Engels en Spaans)
2015: Nicky Jam & Enrique Iglesias: El Perdón
Met uitzondering van Jody Bernal zijn de overige zeven (deels) uit Spanje afkomstig.

zo vader zo zoon

Uit bovenstaand rijtje blijkt dat Julio Iglesias, vader van Enrique, twee #1-hits scoorde in Nederland. De eerste, ‘Un Canto A Galicia’, was tevens zijn eerste hit bij ons. Zoon Enrique deed er beduidend langer over, want ‘El Perdón’ is pas zijn 22e notering! Doordat Enrique er zolang over heeft gedaan is hij met zijn 40,22 jaar een stuk ouder dan zijn vader destijds, die op 12 augustus 1972 net geen 29 jaar was: 28,91 jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten