zondag 18 september 2016

‘Human’ van Rag’n’bone Man krijgt, terecht, brede steun

#87 Rag’n’bone Man: Human

Het mag een wonder heten dat er tussen de diverse hiphop nummers, bubblegum pop en dancenummers (om maar een paar genres te noemen), ook nog een puur nummer de Single  Top 100 weet te bereiken. Dat betekent dat een nummer veel wordt gestreamd, want van downloads (-23% in 2016) hoef je het niet meer te hebben.

We hebben het over ‘Human’ van Rag’n’bone Man, waarvan we zeker niet dachten dat het een blanke zanger zou zijn. Maar toen we hem zagen bleek dat wel het geval te zijn. Een blanke zanger met een blues en soulstem. Iets soortgelijks hadden we ook met de Britse zanger John Newman.
Achter Rag ‘n’ Bone Man gaat de boomlange Rory Graham met baard en tatoeages schuil, uit Uckfield, nabij het Britse Brighton. Zijn moeder (zangeres) en vader (gitarist) voedden hem op met soul, jazz, folk en blues. In combinatie met zijn eigen straatbeats, bleek dat een prima voedingsbodem te zijn voor de gruizige urban blues van Rag‘N’Bone Man.

Als je één van de grote festivals hebt bezocht deze zomer, dan kun je hem niet gemist hebben, want Rag ‘n’ Bone Man stond onder andere op North Sea Jazz, Lowlands en Noorderzon in Groningen. Vorige week deed hij De Wereld Draait Door aan, die artiesten eindelijk alle ruimte geven.

brede steun

Gelukkig blijft het daar niet bij, want na NPO Radio 2 Top Song (vijf weken geleden!), krijgt  ‘Human’ de komende week ook steun van 3FM (Megahit) en Radio 538 (Alarmschijf). Rag ‘n’ Bone Man bracht al enkele EP’s uit, maar nog dit jaar volgt een heel album met nummers die hij onder meer schreef met Jamie Hartman, waaronder de single ‘Human’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten