vrijdag 5 januari 2024

Hitflits: eerste plaats voor ‘Stick Season’ van Noah Kahan en album Wonderland van Kevin terug op 1

Hè hè, voor het eerst in elf weken hebben we een kerst-loze hitweek. Alle kersthits (72) en kerstalbums (34), beide records in 2023, zijn verdwenen. Alleen in de Compilation Top 30 staan nog 4 kerstalbums.
 
Denk echter niet dat we door deze grote schoonmaak in deze eerste week van 2024 heel veel nieuw noteringen hebben. Op 4 na zijn het allemaal  noteringen uit 2022 of eerder (dankzij eindejaarlijsten) die terugkeren in de Single Top 100 en in de Album Top 100 zijn dat er 2.
 
In de Single Top 100 neemt Noah Kahan met ‘Stick Season’ de eerste plaats over van Mariah Carey met ‘All I Want For Christmas Is You’. Kahan, net 27 (1 januari was hij jarig), is afkomstig uit Strattford, in de Amerikaanse staat Vermont. Na Vlaanderen, Ierland, Zweden, Groot-Brittannië is Nederland het vijfde Europese land waar zijn nummer de eerste plaats behaald.
Bijna zes jaar geleden, in 2018, maakten we voor het eerst kennis met Noah Kahan door het nummer ‘Hurt Somebody’, dat hij maakte met Julia Michaels en tot 33 kwam. De twee albums die daarop volgden deden niets en aanvankelijk leek dat ook te gebeuren met het album Stick Season dat in juli 2022 uitkwam.
 
openbaring
 
Al in 2020 schreef hij het nummer ‘Stick Season’, dat voor hem een openbaring was omdat hij daarmee eindelijk de overstap durfde te maken naar een stijl van liedjes schrijven waar hij zijn hele leven al van hield. In september 2021 zette hij het eerste couplet en het refrein van ‘Stick Season’ op TikTok, dat direct viral ging.
 
te vroeg
 
De timing was echter niet zo goed, omdat kort daarna zijn tweede album I Was / I Am uitkwam, dat hij moest promoten. Maar bij al zijn optredens vroeg het publiek om dat ene nummer, ‘Stick Season’, dat uiteindelijk in juli 2022 uitkwam.
 
In juni 2023 kwam het album Stick Season opnieuw uit, nu in deluxe edition, met 7 extra nummers. Tot deze week kwam het album niet hoger dan de tiende plaats. Daar gaat het deze week flink overheen, want in de dertiende week stijgt het album naar de derde plaats, dankzij de nummer 1-hit ‘Stick Season’.

seizoen
 
De titel ‘Stick Season’ slaat op de periode tussen Halloween en het begin van de winter. Een tijd die Kahan ‘een tijd van overgang’ en ‘super deprimerend’ noemde, omdat ‘het alleen maar betekent dat de winter eraan komt, het veel angst creëert” en “niemand het echt leuk vindt”.
SINGLE TOP 5
 
1. (32) Noah Kahan: Stick Season    *** eerste week op nummer 1 ***
2. (34) Cassö, Raye & D-Block Europe: Prada, op 1,04%
3. (31) Tate McRae: Greedy, op 2,25%
4. (26) Broederliefde: Appel Mint Puur
5. (37) Roxy Dekker: Satisfyer
 
Bijna traditiegetrouw gaat ‘Happy New Year’ van ABBA in de eerste week van het nieuwe jaar op herhaling, dit keer op 44. In november 2023 verscheen het nummer wereldwijd op een vinylsingle met op de b-kant ‘Felicidad’. Het is de 12e hitrun van het nummer dat in 2000 voor het eerst een notering kreeg en in 2011 met de achtste plaats de hoogste notering bereikte. Van origine stamt ‘Happy New Year’ uit 1980 en is afkomstig van het album Super Trouper, dat op herhaling gaat op nummer 36.
 
Onder de andere 67 nummers die op herhaling gaan, lichten we er eentje uit: ‘Stayin’ Alive’ van Bee Gees op nummer 100. Het nummer uit de Soundtrack ‘Saterday Night Fever’, stond in maart 1978 op de derde plaats van de toenmalige Nationale Hitparade Top 50. Het nummer stond voor het laatst genoteerd op 24 juni van dat jaar. Deze week gaat het de 19e week in.
 
Over naar de echte eerste weeks noteringen.
#54 Dean Lewis: Trust Me Mate
#62 Ashafar, Lijpe & Henkie Tanger
#72 Alessio x Ronnie Flex x DJ Dylvm x ADF Samski x Chivv: That’s A Lie
#74 P!nk: All Out Of Fight
 
ALBUMS
 
In de eerste albumlijst van 2024 is het geen nieuwe artiest die de toon zet, maar rapper Kevin. Zijn album Wonderland stijgt in de zevende week van de elfde naar de eerste plaats in de Album Top 100 en staat daar nu voor de tweede week. De eerste week was op 25 november, de week van binnenkomst.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (11) Kevin: Wonderland (0)          *** terug op nummer 1 / tweede week op 1 ***
2. (6)   the Rolling Stones: Hackney Diamonds (89), op 8,99%     
In de Vinyl 33 behouden de rockers met het bestverkochte album van 2023, wel de eerste plaats, nu in totaal voor de elfde week
3. (17) Noah Kahan: Stick Season (4)
4. (3)   Hef: Bloed Is Dikker Dan Water (0)
5. (15) Taylor Swift: 1989 (Taylor’s Version) (33)
 
Resten nog de twee nieuwe noteringen, beiden alleen digitaal
#60 Soundtrack: Wonka
‘Wonka’ is een muzikale fantasiefilm, gebaseerd op het karakter Willy Wonka in het boek ‘Charlie and the Chocolate Factory’ van Roald Dahl. Zeven van de 24 nummers zijn  gecomponeerd door Neil Hannon, oprichter en zanger van the Ierse band the Divine Comedy. De teksten zijn van de Britse regisseur Paul King en de Britse acteur Simon Farnaby. Daarnaast heeft de Britse componist Joby Talbot ook nog stukken gecomponeerd. De nummers worden uitgevoerd door de cast van ‘Wonka’, waaronder Talbot zelf em Hugh Grant
 
#75 Zarfani: Jongen Van Bodem
In juni 2022 debuteerde rapper Zarfani met het nummer ‘Hongerig’, dat hij maakte met Lijpe, en een weekje op 97 stond. Het heeft nog ruim een anderhalf jaar geduurd eer de rapper uit Eindhoven, met Marokkaanse roots, met Jongen Van Bodem, zijn eerste album komt. Zarfani brengt zijn nummers uit op LijpeMusic, het label van rapper Lijpe.
 


Tot zover deze eerste Hitflits van 2024.
We wijzen je nog even op de Megajaarman met alle jaarlijsten, achtergronden, analyses,  statistieken en buitenlandse standen. Je vindt deze onder het kopje Het hitjaar 2023.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten