vrijdag 29 juli 2016

Hitflits: Jody Bernal kan weer rustig slapen; ‘One Dance’ is geen bedreiging meer voor zijn record; ‘Cold Water’ is de nieuwe #1

Iedere week kwam ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla dichterbij het record van Jody Bernal, dat in 2000 vijftien weken op de eerste plaats stond. Deze week stond ‘One Dance’ op het punt het nummer van Bernal te evenaren. Bernal, die zich de laatste weken toch wel zenuwachtig begon te voelen, kan weer rustig gaan slapen, want een vijftiende week zit er niet meer in voor ‘One Dance’ en dus ook geen nieuw record zoals we woensdag al meldden in een ingelaste Hitflits.

Vorige week vrijdag kwam het nummer ‘Cold Water’ van Major Lazer, Justin Bieber & MØ uit. Wereldwijd had het nummer slechts vier dagen nodig om #1 te komen, in ons land een dag minder. Dit keer was dat niet zozeer te danken aan het aantal streams, maar aan het aantal downloads die ‘Cold Water’ het laatste zetje gaven.
Voor Major Lazer en MØ is ‘Cold Water’ na ‘Lean On’ met DJ Snake, hun tweede #1-hit. Justin Bieber is met ‘Cold Water’ aan zijn vierde #1-notering toe. De eerste twee scoorde hij in 2015: ‘What Do You Mean?’ (8x) en ‘Sorry’ (2x), de derde, ‘Love Yourself’ (9x) ging over twee jaren: 2015/2016. De combinatie Justin Bieber - Ed Sheeran blijkt zeer succesvol, want na ‘Love Yourself’ schreven de twee ook mee aan ‘Cold Water’.

SINGLE TOP 5

1. EW  Major Lazer, Justin Bieber & MØ: Cold Water
2. (1)   Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance
3. (2)   Justin Timberlake: Can’t Stop The Feeling
4. (4)   Broederliefde: Jungle
5. (3)   Deorro feat. Elvis Crespo: Bailar

Zonder ‘Cold Water’ van Major Lazer, Justin Bieber & MØ, had ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla nog op de eerste plaats gestaan. Het nummer zakt slechts naar de tweede plaats en verliest relatief zo’n 19%. We durven zelfs te stellen dat zonder ‘Cold Water’, ‘One Dance’ het nog langer had volgehouden bovenaan, met een mogelijk record aantal weken.

ook geen Britse evenaring

Dat is wel wat anders in de Britse hitparade, die nu wordt uitgezonden. Volgens voorlopige cijfers zal ‘One Dance’ een flinke val maken, naar de vijfde plaats! Zonder ‘Cold Water’ had ‘One Dance’ daar dus niet eens meer op de eerste plaats gestaan, maar was ‘Perfect Strangers’ van Jonas Blue feat. JP Cooper de nieuwe #1 geworden. Een evenaring van het record van ‘Everything I Do (I Do It For You)’ van Bryan Adams, zestien weken op #1 in 1991, zat er dus sowieso niet in voor ‘One Dance’.

Eigenlijk is daar de teruggang van ‘One Dance’ vorige week al ingezet, toen het nummer nog maar net de eerste plaats haalde. Die vijftiende week was nog te danken aan een toename van ruim 33% van het aantal downloads, vanwege een aanbieding op iTunes voor alle downloads  (geen 99p maar 59p), terwijl het aantal streams verder terugviel naar 43.340 stuks. (dat staat voor ruim 4,3 miljoen streams). Daar is ‘Cold Water’ dus niet de spelbreker!

Terug naar onze hitparade, waarin de bijna #1 in de Britse hitparade, ‘Perfect Strangers’ van Jonas Blue feat. JP Cooper, de top 10 binnen knalt. In de vijfde week sprint het nummer van de 20e naar de 7e plaats. Maar met elf plaatsen winst is het deze week niet de topsprinter. Die eer gaat deze week naar ‘Heathens’ van Twenty One Pilots dat in de vierde week van 88 naar #69 gaat, een winst van negentien plaatsen.

Naast ‘Cold Water’ van Major Lazer, Justin Bieber & MØ zijn er nog vier nieuwe noteringen en dat zijn de volgende:
#59 Ali B feat. Kenny B & Brace: Let’s Go
#92 Clean Bandit feat. Louisa Johnson: Tears
#94 Jairzinho: Elke Keer
#100 Cho: Popalik

ALBUMS

Opnieuw blijft Hard Work Pays Off 2 van Broederliefde de bovenste beste in de Album Top 100, nu voor de achtste week. Gezien de huidige staat van Nederland (in vakantiesferen), verwachten we dat die negende week ook zal worden gehaald. En daarmee evenaart het album een andere Nederlandse hiphop act: Lil’ Kleine met WOP!, dat gedurende twee sessies negen weken bovenaan stond.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Broederliefde: Hard Work Pays Off 2 (achtste week op #1)
2 .(2)   Rotterdam Airlines: Gate 16
3. (3)   Coldplay: A Head Full Of Dreams
4. (5)   Drake: Views
5. EW  Bear’s Den: Red Earth & Pouring Rain

Zoals vorige week al vermeld, zijn de verkopen van albums flink gedaald. Ook deze week is Hard Work Pays Off 2 van Broederliefde niet het bestverkochte album ons land, maar opnieuw het verzamelalbum 538 Hitzone 78. Het verschil tussen beide albums is ruim 60%!

Tot slot geven we je nog een overzicht van de ander eerste weeks noteringen:
#44 Livin’Blues: One Night Blues – Complete Album Collection
#65 Gucci Mane: Everybody Looking

Met slechts drie nieuwe noteringen gebeurt er weinig in de albumlijst. Nederland volop in de vakantie stand dus. We zijn dan ook benieuwd hoe Hans Schiffers dat zondagavond oplost tijdens de uitzending van de Album Top 50 op NPO Radio 2. Daarvoor melden wij ons nog met een nieuwe Megaman.

1 opmerking: