vrijdag 7 februari 2014

Hitflits: derde #1-album voor Within temptation

Dat een Nederlandse act de eerste plaats zou opeisen in de Album Top 100 stond al direct vast deze week. De vraag was alleen, welke? Wordt het Within temptation dat digitaal het beste verkoopt of pakt Dotan, die een verpletterende releaseparty gaf in Paradiso in Amsterdam, de eerste plek?

Helaas voor Dotan die de voorlopige albumlijst tot donderdag aanvoerde met '7 layers', is het Within temptation geworden met ‘Hydra’, hun zesde studioalbum. Gisteren deed de band een instore in Concerto in Amsterdam, maar die verkopen zijn hier nog niet in verwerkt. ‘Hydra’ is na ‘The silent force’ (in 2004) en ‘The heart of everything’ (in 2007) het derde #1-album voor Within temptation. Het album komt ook binnen op de eerste plaats in de iTunes Store Top 10 Rock Albums van Amerika, Polen, Italië, Zweden en Noorwegen.

aanvulling 9/2: In de Britse albumlijst komt ‘Hydra’ binnen op #6! Hoogste notering tot deze week was #23 voor ‘The unforgiven’ in 2011. Van 'Hydra' zijn 8226 exemplaren verkocht, dat in Nederland ruim genoeg zou zijn voor een eerste plaats.

ALBUM TOP 3

 1. EW Within temptation: Hydra
 2. EW Dotan: 7 layers
 3. (1) Stromae: Racine carrée
Het restant eerste weeks noteringen van deze week is als volgt:
#8 Youp: Wigwam
#10 Birth of joy: Prisoner
#27 Broken bells: After the disco
#45 Toni Braxton & Babyface: Love, marriage & divorce
#63 Mayan: Antagonise
#65 Pat Metheny unity group: Kin (←→)
#74 Bombay bicycle club: So long see you tomorrow, pakken zondag hun eerste #1-notering in de Britse albumlijst. Het album verkoopt 3x meer dan ‘True’ van Avicii
#77 Suzanne Vega: Tales from the realm of the queen of pentacles
#94 Maitre Gims: Subliminal
#96 Mirusia: Beautiful that way – Live from Holland

SINGLES

Net als in de albumlijst (zie daar) was het ook in de singlelijst niet zeker wie de eerste plaats zou pakken. Direct na het weekend werd de voorlopige singlelijst aangevoerd door Willeke Alberti & Johnny de Mol met ‘De glimlach van een kind’. Maar woensdag bleek al dat hun single, ondanks het goede doel, stichting Het Vergeten Kind, niet was opgewassen tegen … ‘All of me’ van John Legend.

Uiteindelijk moeten moeder en zoon genoegen nemen met een vierde plaats, net geen evenaring van vader/opa John de Mol Sr (1931 – 2013), met ‘een beetje’ in 1959. Willeke wist echter al twee keer de tweede (met ‘Spiegelbeeld’ in 1963 en ‘Mijn dagboek’ in 1964) en twee keer de eerste plaats te bereiken. In 1964 met ‘De winter was lang’ en met ‘Gebabbel’ samen met Paul de Leeuw in 1992, als tweede track op ‘Vlieg met me mee (live)’. De muzikaliteit hebben ze allemaal van John de Mol Sr. (1912 -1970), die in de jaren ’30 / ’40 succes had met zijn eigen Orkest John de Mol.

TOP 3

 1. (1) John Legend: All of me (vijfde week)
 2. (4) Pharrell Williams: Happy
 3. (6) Katy Perry feat. Juicy J: Dark horse
Vorige week ging ‘Mag ik dan bij hou’ van Claudia de Breij, op herhaling op #2 en zakt deze week naar #6. Deze week is er weer een nummer dat redelijk hoog op herhaling gaat. Op #31  komt ‘Angel’ van Sarah McLachlan binnen. Het nummer stamt uit 1997, maar kreeg pas in 1999 een notering: één week op … #99!

Met een 31e plaats voor ‘Angel’ wordt dit nu meer dan goed gemaakt en dat dankt de Canadese zangeres aan The voice kids. Tijdens de eerste battle afgelopen vrijdag, zongen Ieke, Merel en Ayoug haar nummer, waarbij Ayoub Maach  door mocht gaan. Sarah McLachlan scoorde in totaal zes hits, met een #7-notering voor ‘Silence’, dankzij Delerium die er een remix van maakte in 2000.

Net niet bij de bovenste tien staat ‘Vrouwkes’ van Snollebollekes dat in de zevende week van 22 naar #11 stijgt en daarmee de grootste feesthit van dit seizoen dreigt te worden. Zover is het echter nog niet, dus snel over naar de eerste weeks noteringen van deze week:

#53 Clean bandit feat. Jess Glynn: Rather be, al twee weken bovenaan de Britse hitparade en dat zal nog wel even blijven. Er zijn er daar in drie weken tijd meer dan 300.000 van verkocht en de afgelopen week boekte het nummer op Spotify een record met 1,09 miljoen streams.
#57 Paloma Faith: Can’t rely on you
#60 Alpenzusjes: Hoemparapapa
#66 U2: Invisible
#73 Chef ‘special: In your arms
#74 3js & Bart Herman: Man in de Spiegel
#79 Roelof: Leef gewoon je eigen leven
#80 Fantasticos: Een nacht met jou
#85 Feestteam: Als ge do ent
#99 Di-rect: Invincible

Tot zover deze hitflits. Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman. Morgenmiddag kun je in de albumflitsen op de nieuwspagina van 3FM de achtergronden lezen van de albumnoteringen van deze week. De volledige lijsten staan op Dutch Charts.

2 opmerkingen:

 1. Gebabbel is de B-kant van "Vlieg met me mee (live)" en niet van "Ik wil niet dat je liegt".

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klopt! We hebben het aangepast. Dank voor je oplettendheid.

  BeantwoordenVerwijderen