maandag 16 januari 2017

Ed Sheeran schrijft hitgeschiedenis: twee nieuwe nummers bij de bovenste vier

#1 Ed Sheeran: Shape of You
    *** hoogste eerste weeks ***

Tien weken had Ed Sheeran in 2014 nodig voor zijn eerste #1-hit: ‘Thinking Out Loud’. ‘Shape Of You’ red het al in de eerste week. Daarnaast scoort hij een vierde plaats met  ‘Castle On The Hill’, waarover zo dadelijk meer. Beide nummers zijn afkomstig van zijn derde album, dat 3 maart uitkomt en als titel ÷ (divide) kreeg.
Beide nummers kwamen vorige week vrijdag tegelijk uit. Vanaf het eerste moment bleek ‘Shape Of You’ het populairste liedje. De eerste dag is het nummer ruim 216.000 keer gestreamd tegenover 173.000 voor ‘Castle On The Hill’. De uiteindelijke standen zijn: ‘Shape Of You’: 2,1 miljoen keer, ‘Castle On The Hill’: 1,1 miljoen. Daar komen dan nog de downloads bij.

radio

Natuurlijk waren de radiozenders er als de kippen bij om de nummers van Ed Sheeran een voornaam plekje te geven op hun playlist. En dus werd de NPO Radio 2 Top Song ‘Castle On The Hill’. 3FM kon geen keuze maken, en riep daarom beide nummers uit tot Megahit, die om en om werden gedraaid. Uniek? Ja en Nee.

in het Engels

In maart 1979 verscheen de benefietsingle ‘Greenpeace’ van de Enschedese groep Teach In, waarvan de opbrengst naar Greenpeace Nederland ging. Het nummer ging over het vlaggeschip van Greenpeace, de Rainbow Warrior dat vocht tegen de walvisvangst. ‘Every 19 minutes man explodes a harpoon in a whale back’, sprak David McTaggert, de godfather van Greenpeace.

maar ook in het Nederlands

Naast de Engelstalige versie, had Teach In ook een Nederlandstalige versie opgenomen, waarop acteur Kees Brusse de tekst in het Nederlands oplas. Beide nummers waren op één single geperst. In de week dat het plaatje uitkwam, kreeg het alle steun van de omroepen en was het gelijktijdig Steunplaat (NOS), Paradeplaat (TROS), Alarmschijf (Veronica) en Favorietschijf (NCRV). Beide versies werden die week door elkaar gedraaid. De week daarop kwam de single binnen op de zesde plaats, steeg door naar de vijfde plaats, zakte daarna en was na zeven weken verdwenen uit de Nationale Hitparade Top 50.

record Ed Sheeran

Terug naar de twee nummers van Ed Sheeran, ‘Shape Of You’ op #1 en ‘Castle On The Hill’ op #4. Niet eerder is er een artiest geweest (ook the Beatles niet!) die het lukte om in dezelfde week met twee nummers binnen te komen in de top 4.

De laatste jaren is het, doordat de streams van een album meetellen voor de singlelijst, schering en inslag dat een act met meerdere nummers tegelijk binnenkomt. Maar voor het streamtijdperk kwam het niet vaak voor.

Op 8 april 2000 kwam Doe Maar met twee singles tegelijk hoog binnen. ‘Watje’ op de 11de plaats en ‘Als Niet Als’, samen met Brainpower, op de 19e plaats. Daarna kwamen acts wel vaker tegelijk met twee nummers binnen, maar nooit meer zo hoog. Een uitzondering is Michael Jackson. Op 4 juli 2009 kwam hij met 23 singles tegelijk binnen, waaronder vier bij de bovenste tien. Aanleiding was zijn dood op 25 juni, de week daarvoor.

In het kielzog van de twee nieuwe nummers van Ed Sheeran, gaan drie nummers van hem op herhaling:
#63 Photograph (#30 in 2015), 4e hitrun, 48e week
#69 Thinking Out Loud (6x #1 in 2014/2015), 3e hitrun, 87e week
#82 The A Team (#2 in 2012), 5e hitrun, 40e week

Daarnaast sprint zijn album X in de 134e week van de 18e naar de 2e plaats van de Album Top 100 en stijgt zijn album + in de 37e week van de 19e naar de 3e plaats in de Midprice Top 50. Ed is nog steeds hot dus!

Brits record

In de Britse hitparade komen de singles van Ed Sheeran achter elkaar binnen. ‘Shape Of You’ op #1 (227.000 stuks: 137000 downloads, 13,4 miljoen streams), ‘Castle On The Hill’ op #2 (194.000 stuks: 120.000 downloads, 11,07 miljoen streams). Binnen komen op de eerste en tweede plaats is nog niet eerder gebeurd, zelfs the Beatles lukte dat niet!

3 opmerkingen:

  1. De Radio 2 Top Song was "Castle On The Hill" en niet "Shape Of You".

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bijna een jaar geleden kwamen Lil Kleine en Ronnie Flex tegelijk binnen op #1 (Niet omdat het moet) en #3 (1,2,3). Mafe

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Anoniem: dank voor je opmerkingen. De Top Song hebben we gecorrigeerd. Je andere opmerking nemen we komende week mee.

    BeantwoordenVerwijderen