zaterdag 2 juli 2016

Albumflitsen bij week 27 - 2 juli 2016

Het is de vraag of de nieuwe #1, A Head Full Of Dreams van Coldplay, lang stand zal houden bovenaan de Album Top 100 (zie de Hitflits). De concerten liggen immers al weer ruim een week achter ons. En zonder Coldplay had Hard Work Pays Off 2 van Broederliefde de eerste plaats overgenomen van de Red Hot Chili Peppers.

Er zitten geen grote releases aan te komen (traditioneel in juli en augustus), dus de kans dat Broederliefde volgende week weer bovenaan staat, is zeker aanwezig. Zeker na het optreden vrijdag in RTL Late Night, waar de groep een gouden plaat kreeg voor de verkoop van meer dan 20.000 stuks van hun album Hard Work Pays Off 2.

Wie het deze week zeker niet hebben gehaald, zijn de volgende eerste weeks noteringen:

#9 Golden Earring: The Hague / Five Zero – Ziggo Dome 12-12*2015
Op 12 december verscheen de EP The Hague waarop the Golden Earring een eerbetoon bracht aan Rockstad #1 Den Haag. Aanleiding was het 50-jarig bestaan van de Haagse rockband. Diezelfde dag gaf de band hun jubileumconcert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Van dat concert is Five Zero – Ziggo Dome 12-12*2015 de weergave, verkrijgbaar op DVD en cd. Terwijl de cd + EP binnenkomt op de negende plaats, komt de DVD binnen op de eerste plaats van de DVD Music Top 30.

#30 Neil Young + Promise of the Real: Earth
Ageerde de Canadese muzikant Neil Young op The Monsanto Years (#14 in 2015) nog tegen de Monsanto Company, een in pesticiden en genetisch gemanipuleerde zaden gespecialiseerde multinational, die de wereldgezondheid en de gewone landbouwer bedreigt. Op Earth neemt hij het op voor alle dieren op aarde, omdat die zich niet kunnen verweren.

Het album, met elf nummers die samen 98 minuten duren (!), is een mix van live optredens tijdens zijn tournee in 2015 met Promise of the Real en dierengeluiden. Promise of the Real bestaat uit Lukas Nelson, Anthony Logerfo, Corey McCormick en Tato Melgar. Lukas is de zoon van countrylegende Willie Nelson. Aanstaande zaterdag, 9 juli, staat Neil Young in de Ziggo Dome in Amsterdam.

#38 Normaal: Ajuu, De Mazzel!
Op 19 december 2015 waren zo’n 33.000 ‘anhangers’ in het Gelredome in Arnhem getuige van het allerlaatste optreden van de groep Normaal. Na ruim 40 jaar (de start was op donderdag 14 mei 1975, Hemelvaartsdag, in Lochem), stopt de groep. Oprichter en zanger Bennie Jolink: “EEN KEER IS DE KOEK OP EN I-J MOT STOPPEN OP ’T HOOGTEPUNT”.
De dubbel-cd + DVD Ajuu, De Mazzel is de laatste herinnering aan een legendarische groep, met gastoptredens van de Kast en Rowwen Hèze. Tussen 1977 – 2007 scoorde Normaal een recordaantal van 66 hits. Een #1 zat daar niet bij, wel twee keer de tweede plek: ‘Oerend Hard’ (in 1977) en ‘Heidi’ (in 1983).

#56 Anderson / Stolt: Invention Of Knowledge
In de jaren ’80 scoorde de Britse zanger Jon Anderson vijf hits, waaronder drie top 10-noteringen. De grootste was ‘I’ll Find My Way Home’ (#2 in 1982). John Roy ‘Jon’ Anderson was medeoprichter en leadzanger van de symfonische rockband Yes uit de jaren ’70. Met tussenpozen maakte Anderson tussen 1968 – 2004 deel uit van de groep, die nog steeds – zonder hem - bestaat. De Zweedse gitarist/zanger Roine Stolt maakte in de jaren ’70 deel uit van Kaipa en in de jaren ’90 van the Flower Kings, bands die in Zweden veel furore maakten.

De twee muzikanten leerden elkaar kennen in 2014 tijdens het progrockfestival ‘Progressive Nation At Sea’. Daar zong Anderson samen met Transatlantic, de band van Stolt, nummers van Yes. Nadien hielden ze contact en stuurden elkaar via het internet over en weer nummers. Na zo’n anderhalf jaar waren er voldoende nummers voor een heel album: Invention Of Knowledge.

#76 Steve Hackett: The Total Experience Live In Liverpool
The Total Experience Live In Liverpool omvat de registratie van het concert dat de Britse muzikant Stephen Richard ‘Steve’ Hackett gaf op 23 oktober 2015 in de Philharmonic Hall in Liverpool. Tijdens het concert, onderdeel van de ‘Genesis Revisited Tour’, speelde Hackett, tot 1977 gitarist bij Genesis, nummers van de albums die hij uitbracht vanaf Voyage Of The Acolyte uit 1975 tot en met Wolflight uit 2015. De DVD van The Total Experience Live In Liverpool komt binnen op de 6e plaats van de DVD Muziek Top 30.

#81 DJ Shadow: The Mountain Will Fall
Na Entroducing (#75 in 1996) en The Private Press (#54 in 2002), is The Mountain Will Fal  de derde albumnotering voor DJ Shadow, alter ego van de Amerikaanse sample-kunstenaar Josh Davis. Tussen 2002 en 2016 bracht Davis nog twee albums uit, die echter geen notering kregen. Op The Mountain Will Fall samplet hij onder andere klassiek, jazz en rap.

#92 Soundtrack / Ramin Djawadi: Games Of Thrones – Music from the HBO Series Season 6
De HBO serie ‘Games of Thrones’ is een groot succes, niet in de laatste plaats door de rol van priesteres Melisandre, gespeeld door onze Carice van Houten. Al sinds de eerste serie die in 2011 op HBO was te zien, wordt de muziek gecomponeerd door Rawin Djawadi. Aanvankelijk zou de Britse componist Stephen Warbeck de muziek componeren voor ‘Games of Thrones’, maar tien weken voor de première van de eerste serie in 2011, stapte hij uit het project en kreeg Djawadi de opdracht.

De in Duisberg, Duitsland op 19 juli 1974 geboren Ramin Djawadi, met een Iraanse vader en een Duitse moeder, studeerde in 1998 cum laude af aan het Berklee College of Music. Vervolgens werd hij opgemerkt door zijn landgenoot, componist Hans Zimmer, die hem een plek gaf in zijn bedrijf Remote Control Productions, dat muziek bij films verzorgt. Djawadi verhuisde naar Los Angeles waar hij een andere Duitse componist begeleidde: Klaus Badelt. Djawadi schreef muziek voor diverse tv en filmproducties, maar ook videogames.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten