zondag 12 december 2010

Kersthits op herhaling

Wham!: Last Christmas (57)

In 1984 namen George Michael en Andrew Ridgley, die als Wham! een zeer succesvol jaar achter de rug hadden met twee Britse #1-hits, het nummer ‘Last Christmas’ op. Samen met ‘The power of love’ van Frankie goes to Hollywood streedt ‘Last Christmas’ om de Britse kerst #1-hit. Maar het liep anders af, want geen van de twee stond op #1 met kerst, maar de goede doelensingle ‘Do they know it’s Christmas?’ van Band aid voor Ethiopië, waarop Michael ook te horen was. Daarop heeft George Michael, componist van ‘Last Christmas’, alle royalties afgestaan van ‘Last Christmas’ aan hetzelfde doel als Band aid.

Kort daarna werd George beschuldigd van plagiaat, de melodie van ‘Last Christmas’ zou overeenkomsten vertonen met ‘Can’t smile without you’ van Barry Manilow. De zaak werd buiten de rechtbank geregeld en George stond de rechten nog een aantal jaren af voor Ethiopië.

In 1986 wilde George Michael meer dan alleen muziek maken voor tieners en daarmee werd het einde van Wham! ingeluid. Inmiddels is ‘Last Christmas’ uitgegroeid tot één van de grootste kerstklassiekers aller tijden. Het nummer stond jarenlang bovenaan de verschillende kerst/winter lijstjes en is sinds het tellen van downloads jaarlijks aanwezig in de Single Top 100. Daarnaast zijn er tientallen covers van gemaakt, waaronder die van Willeke Alberti als ‘Kerstavond’ (#78 in 1991), Whigfield (#34 in 1996) en Crazy frog (#32 in 2005).

Dit jaar is het de dertiende keer dat ‘Last Christmas’ een notering krijgt, een absoluut record. In totaal staat het nummer nu voor de 61ste week genoteerd. Alle entries staan in dit overzicht.

Chris Rea: Driving home for Christmas (80)

‘Driving home for Christmas’ van Chris Rea komt uit 1985, toen het nog een b-kantje was op zijn single ‘Hello friend’. Die eerste versie bleek echter niet aan te slaan en dus werd er in 1988, in navolging van zijn single ‘Josephine’, een snellere versie van gemaakt. Met het gevolg dat het nummer sindsdien elk jaar veelvuldig wordt gedraaid met de kerst. Dankzij het meetellen van downloads, kreeg het nummer in 2008 voor het eerst een notering: #17, kwam het vorig jaar tot #29 en komt het nu binnen op #80.

Er zijn diverse coverversies van, onder andere door Willeke Alberti die in 1997 op een tekst van Herman Pieter de Boer het nummer ‘Met kerst wil ik bij jou zijn’ opnam. Sinds dit jaar is er ook een remix van ‘Driving home for Christmas’, gemaakt door de 30-jarige Ben Bakker oftewel
DJ Benny Royal.

Band aid: Do they know it’s Christmas? (90)

De laatste kersthit die op herhaling gaat is ‘Do they know it’s Christmas?’ van Band aid. In 1984 nam Bob Geldof van the Boomtown rats het initiatief om geld in te zamelen voor hongerend Ethiopië, na het zien van een nieuwsitem over de hongersnood in Ethiopië op de BBC. Samen met Midge Ure van Ultravox schreven ze het nummer ‘Do they know it’s Christmas’ en namen dit op 25 november 1984 op, met een keur aan Britse en Ierse popartiesten en twee Amerikaanse.

In vele landen kwam het nummer op de eerste plaats. In Groot-Brittannië was het dat jaar zelfs de bestverkochte single met een aantal van meer dan drie miljoen stuks. Bij ons kwam het op 15 december 1984 binnen op de eerste plaats. Die verkopen telden nog net mee voor de jaarlijst, en leverde een elfde plek op. In 1986 werd het nummer opnieuw uitgebracht en stond het twee weken in de hitparade, met als hoogste plaats #49.

In 1989 kwam er een nieuwe versie, met op een paar na, andere artiesten, die zich Band aid II noemden en tot #20 kwam. In 2004 kwam ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van het nummer, weer een nieuwe versie uit met weer andere artiesten: Band aid 20, dat bij ons de derde plaats bereikte.

Ook hier (net als bij Chris Rea) zorgt de download dat de originele versie sinds 2008 op herhaling gaat. In dat jaar bereikte het de 27ste plaats, vorig jaar kwam het niet verder dan #52 en nu komt het nummer binnen op #90. Nog steeds gaan alle opbrengsten van ‘Do they know it’s Christmas?’ naar het speciaal opgerichte Band aid trust.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten