dinsdag 22 mei 2012

Rilan moest in 10 dagen een band bij elkaar rapen

Rilan & the Bombardiers: Happy Jack (31)

Op vrijdag 12 mei 2012, traden Rilan & the Bombardiers op in De Wereld Draait Door en zongen daar hun single ‘Happy Jack’, met als gevolg dat het nummer binnenkomt op #31. Toch is het negenkoppig gezelschap niet alleen bekend van het tv-programma, maar heeft in de bijna twee jaar van hun bestaan een flinke reputatie opgebouwd in het live circuit en staat bekend als een swingende funk band. Het eerste grote optreden vond plaats op 20 november 2010 op de Grote Markt in Haarlem, waar ze de afsluiter waren op Haarlem jazzstad. Maar het begin van het gezelschap was twee maanden daarvoor.

In augustus 2010 werd Rilan Ramhane (Haarlem, 1987) door zijn manager gebeld met de vraag of hij in tien dagen een band bij elkaar kon rapen bestemd voor een showcase. Rilan ging direct aan de slag en had binnen de tijd niet alleen een band van acht mensen bij elkaar, maar hij had ook een paar nummers geschreven. De eerste single ‘Happy Jack’, werd op 16 april 2012 opgenomen in de E-sound studio’s in Weesp.
Die band, the Bombardiers, bestaat uit Paul van Schaik (drums), Wouter Quispel (bas), Bas Uijtterwilligen (toetsen), Tim van Ouwerkerk (gitaar), Erwin Benjamins (sax), Tjeerd Brouwer (trombone) en de zusjes Nina en Laura Halmos (backingvocals). De zusjes zijn de enige die er al een hitnotering op hebben zitten. Twee zelfs: ‘De eerste dag (van de rest van je leven)’ (#23) en ‘Wat denk je zelf?’ (#40), beide in 2008.

tweelingen

Nina en Laura hebben in 2008 meegedaan aan ‘Twinzz’, een talentenjacht waarin op zoek werd gegaan naar getalenteerde eeneiige tweelingen die samen een band vormden. Op 15 mei 2008 was de finale en bepaalde een jury (onder voorzitterschap van Ferdi Bolland die het project had opgezet) dat de zusjes (in het blauw) samen met Rick en Rob Engeringh en Danielle en Mabritt Slof, de band Twinsz vormden. Er waren plannen voor een heel album, maar omdat de hits (en goed materiaal) uitbleven, was het snel voorbij met Twinsz.

prijs

Voor Rilan begon het muziekgebeuren al op zijn zevende met pianoles. Samen met zijn broer maakte hij beats en zat te spelen op zijn keyboard. Rilan zat in verschillende bandjes, waaronder de rockband RAM dat in 2009 tijdens de Rob Acda awards, de publieksprijs won. De Rob Acda award is een popconcours voor veelbelovende muzikanten uit Haarlem en omstreken. In Ram zat ook Tim van Ouwerkerk, die door Rilan werd gevraagd voor zijn eigen band.

muziek werpen

Volgens Rilan, heeft de naam Bombardiers geen speciale betekenis. Rilan: “Na de tien dagen waarin ik mijn band verzameld had, had ik alles, behalve een goede naam voor onze band. Bombardiers klonk gewoon cool, ha ha! In zekere zin hopen we zelf ook een soort bommenwerpers te zijn, we komen bommen van muziek werpen! Die betekenis vind ik wel mooi.” Er wordt druk gewerkt aan een heel album met swingende nummers, maar er wordt niets overhaast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten