dinsdag 22 mei 2012

EK voetbalhits 2012 (3)

Gedurende het EK van 2012 plaatsen we alle nummers die daar een link mee hebben bij elkaar. Lekker overzichtelijk. Vorige week stonden er al vier EK-hits in de Single Top 100, deze week komen daar twee bij. Voordat we daar naar kijken, even de rangen en standen van de andere vier:
#5 (6) Wilfred Genee & Johan Derksen: Nederland is helemaal oranje
#33 (91) Armin van Buuren: We are here to make some noise
#37 (45) Gebroeders Ko: Oranje springt
#39 (57) Tim Leon: Oranje kampioen
Over naar de nieuwe ‘aanwinsten’ van deze week

Dikdakkers krijgen hulp van Peter Koelewijn

Dikdakkers: Klap maar in je handen (52)

In 1981 scoorde Peter Koelewijn met zijn rockets een #1-hit met ‘Klap maar in je handen’. Het nummer had hij speciaal geschreven voor een Countdownconcert van Radio Veronica in de Merwehal in Dordrecht. Zo’n 3.000 mensen waren daar aanwezig, dat – onder het motto ‘je weet maar nooit hoe het uitpakt’ – werd opgenomen. Omdat de opnames zo goed klonken werd er van het concert een dubbelelpee geperst, met nog drie nummers die in de studio waren opgenomen maar door een hol geluid toe te voegen, klonken alsof ze ook live waren opgenomen. Van het gelijknamige album zijn destijds meer dan 40.000 exemplaren verkocht.

nieuwe tekst

We zijn 31 jaar verder en opnieuw scoort het 'Klap maar in je handen', maar dan zonder Peter. Toch is hij er wel bij betrokken, want Peter herschreef de tekst tot een EK-nummer. Niet voor zichzelf maar voor Anton Geerts en Hans Voogd, beter bekend als het duo de Dikdakkers uit Meppel. Hans: “Hij (Peter Koelewijn) vond het geweldig dat we voor dit doel een nummer van hem wilden gebruiken. Ik heb er alle vertrouwen in. Het is een stoer en stevig lied dat perfect past bij en in het voetbalwereldje. Wij weten als geen ander hoe je voor sfeer moet zorgen en daarvoor staat deze uitvoering garant.” Alleen een #1-hit zit er deze keer niet in.

EK-lied van René Froger al een half jaar oud

René Froger: Samen (83)

Vlak voor het plaatsen van deze Megaman (op een zonnige maandagavond), kon het nummer ‘Samen’ van René Froger nog steeds gratis worden gedownload via de site van ING. Dit betekent echter niet dat die downloads ook meetellen voor een notering in de Single Top 100. Dat zijn alleen de downloads die via de bekende legale downloadportals zijn gekocht.
Toch is het vreemd dat ‘Samen’ nog steeds gratis kan worden gedownload, terwijl het ook tegen betaling kan worden aangeschaft. Twee jaar geleden deed de band Helder dit met ‘Laat me leven’ en vorig jaar de Gebroeders Ko met ‘Wünderbar’ en Vangrail met ‘Leven na de liefde’. Alle drie acts werden gemaand hiermee te stoppen op straffe van verwijdering uit de Single Top 100, hetgeen ze ook direct deden. ING zal dan ook eenzelfde verzoek krijgen anders zal René Froger het komende EK alleen moeten vieren, in plaats van ‘Samen’. Wordt vervolgd!

Oranjegevoel

‘Samen’ van René Froger wordt gebruikt voor de EK-commercial van ING, hoofdsponsor van het Nederlands elftal. Nick Jue, ceo ING Nederland: “Het thema van de EK-campagne van de ING is ‘Oranje zijn we allemaal’. We willen met de campagne een bijdrage leveren aan het Oranjegevoel in Nederland. ‘Samen’ van René Froger is een op en top ‘feel good song’, die juist die de saamhorigheid en het ‘Oranje zijn we allemaal’-gevoel feilloos weergeeft.”

17 miljoen mensen

En Floris Janssen, vicepresident marketing EMI Music, ziet het nummer, dat in een spot van 50 seconden centraal staat in de campagne, als ‘het nieuwe 15 Miljoen Mensen’. Ter info: ‘15 miljoen mensen’ werd in 1996 gebruikt in een reclamespot van de Postbank N.V. (voorloper ING) en bereikte als volwaardig nummer in de uitvoering van Fluitsma & van Tijn de eerste plaats. Janssen: “ Samen heeft een verbroederend element en past perfect bij het EK Voetbal.” De spot voor ‘Samen’ is vanaf aanstaande dinsdag, 22 mei 2012, voor het eerst te zien op tv.

niet zonder een EK-lied

Tenslotte René zelf, die voor de tweede keer een EK-lied opneemt. Vier jaar geleden riep hij: “Ik kan als echte voetballiefhebber een EK niet voorbij laten gaan zonder een lied” en dus kwam hij met het André Hazes nummer ‘Bloed, zweet en tranen’ (#2). Over ‘Samen’, zijn 54e notering, zegt hij: “Het is een echt voetballied, het ademt voetbal. Samen sta je sterk, we gaan er voor, nu moet het gebeuren, dat gevoel. In de commercial van ING met mijn nummer zie je mooie beelden van al die mensen, samen achter Oranje. Over een maand is het zover, ik heb er vertrouwen in!”
‘Samen’ is geen nummer dat speciaal voor het EK-2012 is geschreven. Hoewel? In november 2011, tijdens de presentatie van zijn album ‘Froger’, zong René dit nummer al. Toen werd er ook bijgezegd dat het nummer niet op het album zou komen, maar dit jaar zou worden uitgebracht. Dus toch voor het EK?! Wellicht dat de deal met ING pas na november tot stand is gekomen, maar erg veel later zal dat niet geweest zijn. Zulke grote campagnes worden al maanden van tevoren bedacht. Van het album zijn inmiddels meer dan 25.000 stuks verkocht, goed voor een gouden plak dus. En inmiddels is het hoge woord eruit: ‘Samen’ komt alsnog op het album.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten