vrijdag 25 mei 2012

Hitflits: tweede #1-album voor John Mayer; Donna Summer postuum #1

Al na één week moet the Golden earring met ‘Tits ’n ass’, hun 26e studioalbum, de eerste plaats afstaan. Het is echter geen schande, want het is aan John Mayer, die met ‘Born and raised’ de nieuwe #1 is in de Album Top 100. Na ‘Battlestudies’ (1x in 2009), is het zijn tweede #1-album scoort. ‘Born and raised’ verkoopt ruim 2x zoveel als ‘Tits ’n ass’.

De andere eersteweeks zijn:
#3 Triggerfinger: Faders up vol. 2 – live in Amsterdam
#4 Ellen ten Damme: Het regende zon [NL]
#5 Alain Clark: Generation love revival [NL]
#7 Slash: Apocalyptic love
#32 Cult: Choice of weapon
#41 Kevin Smit: Duizend rode rozen
#50 Temper trap: The Temper trap
#66 Will and the people: Will and the people
#72 Sonata arctica: Stones grow her name
#74 Tom Jones: Spirit in the room
#91 Eric Vaarzon Morel: El Greco de Toledo [NL]

postuum #1

In de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums, neemt een andere, ook pas overleden, artiest de plaats in van Whitney Houston: Donna Summer met ‘The journey/Very best of’, dat van 27 naar #1 stijgt. Summer overleed donderdag 17 mei 2012, en de binnenkomst vorige week was dan ook op basis van nog geen volle (download) dag. Inmiddels zijn we een week verder, met als gevolg niet alleen een #1-notering (met een overwicht van zo’n 46% op het album van Whitney Houston), maar ook nog drie albums van Donna die binnenkomen:
#30 Dance collection
#43 The very best of
#47 Endless summer/greatest hits
Daarnaast gaan er ook een aantal singles van haar op herhaling, waarover zo dadelijk meer.

In de nieuwe Single Top 100 blijft ‘Balada’ van Gusttavo Lima de bovenste beste, nu voor de derde week. Als het mooie weer daar debet aan is, dan houdt Lima het nog wel een week vol. Er zijn echter ook andere factoren die meespelen (nieuwe releases en het EK), dus niets is zeker. De top-3 is dezelfde gebleven, dus ‘I follow rivers’ van Triggerfinger op #2 (op 32%) en ‘Call me maybe’ van Carly Rae Jespen op #3.

Onder de nieuwe EK-hits deze week zitten nummers van Dries Roelvink (‘Oeeh … roept heel Oranje!!’, op #77) en Wolter Kroes & Yes-R & Ernst Daniël Smid (‘Ben je ook voor Nederland? (De geluksvogeltjesdans)’, op #6). Daarmee komt het aantal EK-hits op acht. Beide nummers worden gebruikt in reclamespots. Meer daarover in de nieuwe Megaman.

Voordat we de andere eersteweeks noteringen op je afvuren, eerst nog even een blik op de drie nieuwelingen in de top 10. Als een speer gaat ‘Whistle’ van Flo rida, dat in de derde week van 12 naar #5 gaat. Acht weken langer had ‘Can’t stop me’ (hoe toepasselijk!) van Afrojack & Shermanology nodig om de top 10 te bereiken, zij stijgen in de elfde week van 34 naar #8. Maar Nicki Minaj spant deze week de kroon met ‘Starships’ dat van 17 naar #10 stijgt … in de dertiende week!

De resterende eersteweeks noteringen op een rijtje:
#7 Ilse DeLange: Hurricane [NL]
#20 W.t.f.: Da bop
#58 Dave Dekker: Klote dag gehad [NL]
#62 Gabriello: Que sera
#80 Hardwell feat. Mitch Crown: Call me a spaceman [NL]
#84 Theo van Cleeff: Zo wondermooi [NL]
#92 Goldfish feat. Morning parade: Washing over me
#97 Ben Saunders: Heartstrings [NL]
#100 Jochen Miller: Leap of faith [NL]

weer geen finale

Door alle aandacht rond haar deelname aan het Eurovisie Songfestival, stijgt ‘You and me’ van Joan Franka in de dertiende week van 81 naar #34. Het zal echter wel de laatste stuiptrekking zijn, want afgelopen donderdag kreeg het nummer te weinig punten om deel te kunnen nemen aan de finale van morgen. Voor de achtste keer op rij (!) doet Nederland niet mee aan de finale.
Morgenavond wordt bekend of Zweden, de grote favoriet, het festival wint. Dan weten we ook hoe hoog Nederland is geëindigd. Daarna kunnen we onze wonden likken, een tijdje rust nemen en volgend jaar opnieuw een poging wagen. Want met de inzending van dit jaar is een stap in de goede richting gezet. Nu doorpakken. En niet alleen voor de finale, maar voor de volle winst!

Tot slot, voordat we het Pinksterweekend ingaan, nog even aandacht voor een aantal nummers van Donna Summer. Zoals al bij de Backcatalog Top 50 aangegeven, overleed Donna ruim een week geleden. Vorige week ging het nummer ‘Last dance’ op herhaling op #97, dat deze week doorstijgt naar #45. In 1978 bereikte het de 10e plaats. De nummers die deze week op herhaling gaan zijn de volgende, met tussen haakjes de hoogste notering in het jaar van uitkomen:
#55 State of independence (#3 in 1982)
#69 MacArthur park ((#8 in 1978)
#81 Could it be magic (#5 in 1976)
#90 Love to love you baby (#13 in 1975)
#93 Hot stuff ((#21 in 1979)

Mooi weekend gewenst met veel zon én (Pinkpop!)muziek. Daarna melden we ons weer met een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten