dinsdag 16 juli 2013

Weer geen #1-hit voor winnaar X factor

Haris: Playing with fire (9)  *** hoogste eerste weeks ***

De impact van talentenjachten lijkt aan het afnemen. Jason Bouwman, winnaar van ‘Bloed, Zweet & Tranen’, steeg in de week na de finale, van 28 naar #8, en daar bleef het bij. Deze week zakt zijn nummer in de zesde week naar #90.

Haris, vorige week winnaar van X factor, komt met ‘Playing with fire’ binnen op de negende plaats en dat zal ook de hoogste positie zijn. En van Melissa Jansen, in april winnares van The Next popstar van SBS6, hebben we nog helemaal niets gehoord. Ligt het aan het soort talentenjacht, de periode waarin de finale is (voorjaar/zomer)? Voer voor analytici.
Direct na de finale, kneep Haris Alagic (Eindhoven, 25 mei 1995) even uit het feestgedruis. Nog staande op het podium, had 3FM dj Rob Stenders hem gebeld met de vraag of hij even naar de radiostudio (op hetzelfde mediapark waar X factor vandaan komt) van ‘Stenders Late Vermaak’ wilde komen. “Nu”, vroeg Haris nog? “Ja, want we zenden nu uit”, zei Stenders. “Dan kom ik er aan!”, riep Haris en even later speelde hij zijn nummer ‘Playing with fire’ in de 3FM studio. Met zo’n instelling kom je een heel eind!

Adriaan: Als je gaat (19) / Ik vind je lekker (99)

Haris won op vrijdag 5 juli de vijfde editie van X factor van Adriaan Persons met 64 tegen 36% van de stemmen. Persons  (Etten Leur, 19 juni 1996), is eerste jaars student aan de Herman Brood Academie in Utrecht, waar hij piano studeert.

Tijdens de auditie, zong Adriaan ‘Ik vind je lekker’ van de Kraaien, waaruit bleek dat zingen nog niet zijn sterkste punt was. Zijn coach Angela Groothuizen (die dat ook is van Haris) twijfelde dan ook. Ze vond hem echter wel een artiest, eigen en omdat hij al zangles volgt, gaf ze hem het voordeel van de twijfel. Uiteindelijk wordt hij beloond met twee noteringen: ‘Als je gaat’ (op #19) en ‘Ik vind je lekker’ (op #99)

B-brave: Up (45)

B-brave, de gedoodverfde winnaar van coach Gordon, bleek uiteindelijk toch niet zo’n grote fanbase te hebben. Althans, niet die hen door dik en dun steunen, want zij vielen al af na hun eerste optreden in de finale. Hun finalesingle ‘Up’, die ze nog wel mochten zingen, moet dan ook genoegen nemen met een 45e plaats. Van de finalisten zijn zij wel de enige die al eerder scoorden, met ‘Blijf bij mij’ (#82) en ‘Treasure’ (#96), beide in juni.

En daarmee is X factor voor de vijfde keer gewonnen door een solist en levert voor de tweede keer geen #1-hit op. Alle winnaars nog even op een rijtje:
2007 – Sharon Kips: Heartbreak away
2009 – Lisa: Halleluja
2010 – Jaap (Resema): Don’t stop believin’
2011 – Rochelle Perts: No air (#2)
2013 – Haris: Playing with fire (#9)
Geen #1-hit voor Haris dus, maar hij houdt aan X factor in ieder geval wel een auto en een platencontract over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten