vrijdag 19 juli 2013

Hitflits: Rein Mercha pakt alsnog eerste plaats, invasie van NSJ-acts

Twee weken moest Rein Mercha genoegen nemen met een tweede plaats, ‘The weight of your love’ van Editors was telkens iets te sterk. Maar deze week lukt het de zigeunerartiest alsnog en stijgt zijn album ‘Vol passie & emotie’ naar de eerste plaats van de AlbumTop 100. Mercha eindigde in mei als tweede bij Bloed, Zweet & Tranen, dat gewonnen werd door Jason Bouwman.

Wij denken dat de eerste plaats voor Rein Mercha, zeker één persoon een plezier zal doen: Maria. Zij wist ons te melden dat zijn echte naam Reinard Dewus is en niet Richard Dewus. Rein is de afkorting van Reinard. De naam Mercha komt van zijn oudste dochter. Bij haar geboorte is hij die naam gaan gebruiken als artiestennaam, als trotse vader. Bedankt Maria!

Toch was die eerste plaats voor Rein Mercha nog geen uitgemaakte zaak. In het begin van de week voerde een heel andere artiest de voorlopige albumlijst aan: Robin Thicke met zijn album ‘Blurred lines’. Mercha stond slechts op #7 en had een achterstand van bijna 50%. Maar nadat de instores die Mercha vorig weekend gaf, waren verwerkt, steeg het album naar de eerste plaats, met als gevolg #1 in de weeklijst.

Wil Mercha die eerste plaats behouden, dan zal hij de komende week nog flink aan de bak moeten. Anders zal het album een zelfde lot vergaan als ‘The weight of your love’ van Editors, dat zakt naar de achtste plaats.


TOP 3

1  (2)   Rein Mercha: Vol passie & emotie (eerste week)
2  (3)   Caro Emerald: The shocking Miss Emerald
3  (46) Robin Thicke: Blurred lines

Geen #1 voor Thicke bij ons dus, maar waarschijnlijk pakt hij die wel in de Britse albumlijst. Na vier dagen voert hij de voorlopige albumlijst aan, gevolgd door 'Magna Carta ... Holy Grail' van Jay-Z, dat vorige week op #1 binnenkwam. 'Electric' van Pet shop boys, eerder deze week slechts zo'n 1400 stuks verwijderd van 'Blurred lines',  volgt op #3. Zondag worden de definitieve lijsten opgemaakt.

De eerste weeks noteringen in onze Album Top 100, delen we op in twee groepen. De eerste groep bestaat uit echt nieuwe albums. De tweede groep bevat albums van artiesten die hun notering danken aan het North Sea Jazz festival, vorig weekend in Rotterdam.

 De eerste groep bestaat uit de volgende noteringen:
#15 Pet shop boys: Electric
#50 Cody Simpson: Surfers paradose
#76 Alela Diane: About farewell

De tweede groep valt onder alle noteringen van NSJ-acts. Niet alleen nieuwe noteringen, maar ook albums die al genoteerd stonden en albums die dankzij het optreden op herhaling gaan. Het zijn de volgende, met tussen haakjes de hoogste notering tot nu toe:
#2  (3) Caro Emerald: The shocking Miss Emerald (1)
#4 (48) Lianne La Havas: Is your love big enough? (3)
#11 Laura Mvula: Sing to the moon (58)
#16 Gary Clark Jr.: Blak and blu (6)
#17 Ibrahim Maalouf: Wind (65)
#23 Gregory Porter: Be good (10)
#26 Miles Davis: NorthSea Jazz legendary concerts
#32 Seasick Steve: Walkin’ man – The best of (33)
#33 Jamie Cullum: Momentum (27)
#35 (61) Caro Emerald: Deleted scenes from the cutting room floor (1)
#38 Larry Graham & Graham central station: Raise up
#41 (84) Karsu: Confession (35), van #84
#43 Antony Hamilton: Back to love
#45 Charles Bradley: Victim of love (9)
#47 Marcus Miller: Renaissance (26)
#52 Valerie June: Pushin’ against the stone (34)
#53 José James: No beginning no end (17)
#56 Ben Harper & Charlie Musselwhite: Get up (100)
#57 Cody Chesnutt: Landing on a hundred (96)
#67 (55) Ruben Hein: Hopscotch (17)

#68 Charles Bradley: No time for dreaming (40)
#69 Ibrahim Maalouf: Dia – Diasporas/Diachronism/Diagno
#70 Gregory Porter: Water (40)
#71 Seasick Steve: Hubcap music (46)
#72 Calexico: Algiers (18)
#75 Bassekou Koyate & Ngoni Ba: Jama ko (75)
#84 Snarly puppy: Tell your friends
#91 Mathias Eick: Skala
#96 Bonnie Raitt: Slipstream (24)
#99 Hiatus Kaiyote: Tawk tomahawk

Zoals je ziet een hele lijst, 30 stuks, twee meer dan in 2012. De verdeling is als volgt, met tussen haakjes de aantallen in 2012: 18 op herhaling ( 6), 7 echt nieuw (11) en 5 (11) stonden er al eerder in. ‘Is your love big enough?’ van Lianne La Havas, kwam de week na het festival binnen op #3 en staat nu op #4. Het album heeft echter niet alle tijd genoteerd staan. Vorige week ging het voor de vierde keer op herhaling en staat nu voor de 21e week in de lijst.

Tot slot nog dit. Miles Davis is de enige artiest die niet heeft opgetreden op NSJ. Hij overleed op 28 september 1991 op 65-jarige leeftijd. Het dubbelalbum ‘NorthSea Jazz legendary concerts’ bevat 18 opnamen uit 1985, opgenomen in het Tuinpaviljoen in Den Haag, toen nog het thuishonk van het festival.

SINGLES

TOP 3

1  (1)   Avicii: Wake me up! (vierde week)
2  (2)   Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell: Blurred Lines
3  (3)   Bakermat: Vandaag

Aanstaande zondag zal Avicii ook de eerste plaats pakken in de Britse hitparade. Na twee dagen waren er al 153.121 van 'Wake me up!' verkocht. De verwachting is dan ook dat er in de eerste week meer dan 200.000 stuks van verkocht zullen zijn. Daarmee verslaat het 'Blurred lines' van Robin Thicke feat. T.I + Pharrell, dat met 198.856 (in de tweede week dat het op #1 stond), daar net onder bleef.

update 19-7 / 17.50:
De cijfers van de eerste 4 verkoopdagen zijn zojuist bekend geworden, en daaruit blijkt dat het nummer van Avicii al over de 200.000 heen is: 207.978 downloads! 'Blurred lines' verkoopt slechts een vierde daarvan. Avicii heeft nog twee verkoopdagen te gaan, dus zal nog verder uitlopen. O ja, 'Blurred lines' is officieel de 137e millionseller en de tweede voor Pharrell Williams. In juni scoorde hij zijn eerste met 'Get lukcy' samen met Daft punk & Nile Rodgers.

Kanshebbers voor een top 3-positie volgende week bij ons zijn: ‘Papaoutai’ van Stromae, dat deze week flink doortijgt, van 11 naar #4. ‘Animals’ van Martin Garrix, dat in de tweede week van 34 naar #8 stijgt. En misschien ook nog wel: ‘Mi mi mi’ van Serebro, hard onderweg naar de top 10, gestegen van 43 naar #12. Of misschien zit er wel eentje bij uit het volgende rijtje!

De eerste weeks noteringen van deze week:
#16 Jeffrey Spalburg: Hengelo-o-o
#60 Justin Timberlake: Take back the night
#63 Frank van Etten: Als je lacht
#68 Mike & Colin: Het is zomaar zomer
#69 Pearl jam: Mind your manners
#77 Arjon Oostrom: Lekker lekker
#89 YS: Zelfgemaakt
#96 Go back to the zoo: Charlene
#97 Jay-Z: Holy grail

‘Playing with fire’ van Haris, winnaar van de vijfde editie van X factor, zakt in de tweede week van 9 naar #72.

De volledige lijsten staan in de loop van de middag op Dutch Charts. Morgenmiddag krijg je op de nieuwssite van 3FM achtergronden bij de albumnoteringen en na het weekend zijn we er weer met een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten