woensdag 15 augustus 2007

Midweek 15 augustus: Mika wellicht naar #1 met single én album!

'Relax take it easy' naar #1 dankzij downloads

Afgaande op de tussentijdse Single Top 100, die vandaag bekend is gemaakt door GfK-MegaCharts, blijft het voorlopig nog stuivertje wisselen aan de top van de Single Top 100. Namen vorige week Joling en Hazes het stokje weer over van Jeroen van der Boom, voor komende vrijdag maakt Mika een grote kans om aan de leiding te gaan in de Single Top 100. De fysieke verkopen van Hazes/Joling en ook van Jeroen van der Boom zijn nog altijd hoger dan die van Mika, maar vanwege de betaalde downloads kan de Libanees zijn slag slaan.

download-actie Hazes/Joling gestopt

De afgelopen weken werd de Single Top 100 sterk beïnvloed door één persoon: hitparadevolger Thom Visser. Hij was de afgelopen maand in zijn eentje verantwoordelijk voor onder andere honderden betaalde downloads van 'Blijf bij mij' van Gerard en André. Visser wilde aantonen hoe beïnvloedbaar de hitparade is en had er een aardige som geld voor over ook. Door gerichte aankoopacties via iTunes zorgde hij er de afgelopen weken voor dat 'Blijf bij mij' op #1 bleef staan in de Single Top 100. Hoewel zijn actie op zich legaal is, telt hitpardesamensteller MegaCharts inmiddels de downloads die via Vissers ip-adres worden gedaan, niet meer mee voor de Single Top 100, omdat de hitparade teveel beïnvloed werd door één persoon en niet meer de smaak van het brede publiek weergaf. Thom Visser is daarom met zijn download-actie gestopt. Dat maakt dus ruimte vrij voor Mika om naar #1 te klimmen.

Of toch Jeroen?

De strijd is echter nog niet helemaal gestreden... Ook 'Jij bent zo' van Jeroen van der Boom maakt nog een kans op de koppositie. Zijn singleverkopen zijn weliswaar een stuk hoger dan 'Relax take it easy', maar zijn downloads liggen weer aanzienlijk lager, dus het zal er nog om gaan spannen! Andere verschuivingen in de goede richting mogen we komende vrijdag verwachten van Djumbo, Axwell, Fergie, Erik Hulzebosch en Frans Bauer. Mogelijke nieuwkomers zijn de singles van Yanou, Peter Beense en Dennis.

'Life in cartoon motion' #1-album

In de Album Top 100 kan de koppositie Mika al bijna niet meer ontgaan. De afgelopen knabbelde hij steeds meer af van zijn achterstand op BZN en vandaag gaat de Libanees de afscheid nemende Volendammers voorbij. 'Life in cartoon motion' zal komende vrijdag dus waarschijnlijk na 27 weken eindelijk de top van de Album Top 100 gaan bereiken. En da's meteen ook het enige vermeldenswaardige feit van de albumlijst, want daarin is de invloed van de vakantie duidelijk te merken: geen opmerkelijke releases en geen opmerkelijke verschuivingen.

2 opmerkingen:

  1. jullie zeggen al weken dat Mika op 1 komt. en dan ondertussen ook 3 alternatieven noemen, zodat er in de uiteindelijke review toch staat 'zoals we al voorspelden'. als waarzeggers zou ik jullie niet inhuren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is net als met een weersvoorspelling: als het rustig is, dan is voorspellen makkelijk. Is het echter onstuimig, dan is het lastig om de exacte afloop vooraf te bepalen. En wat te denken van de verkoop-stormen die speciale acties veroorzaken, zoals de instores door Jeroen van der Boom...

    BeantwoordenVerwijderen