maandag 17 december 2007

kersthits keren terug; ‘Last Christmas’ vestigt record

Mariah Carey: All I want for Christmas is you (20)
Wham!: Last Christmas (41)
Jan Smit: Cupido / Kerst voor iedereen (duet met Monique Smit) (96)


Nog één hitweek te gaan en we maken de balans op van de kersthits van 2007. Deze week staat het aantal al op zes. ‘Christmas is here’ van Bearforce1 boekt vijftig plaatsen winst en staat aan de rand van de top 10. Naast drie kersthits op herhaling, zijn er ook twee nieuwe: ‘Everyday Christmas’ van Rene Shuman & Angel-eye (op #82) en ‘Wereld van geluk’ door Kus met Dieneke (op #85). Van de drie nummers die op herhaling gaan, doet ‘All I want for Christmas’ van Mariah Carey (#5 in 1994 en #34 in 2006) het het beste. Dankzij een twaalfde plek in de Mega Download Top 50 komt het nummer in de Single Top 100 binnen op #20.

Ook een herhalingsoefening is er voor Jan Smit met de single ‘Cupido’, die eind vorig jaar in een speciale kerstversie verscheen met daarop het nummer ‘Kerst voor iedereen’, een duet met zijn zus Monique Smit. De kerstversie stond vorig jaar vier weken bovenaan de Single Top 100. In sommige cd-zaken kun je deze versie in de aanbieding kopen. De notering op #96 dankt Jan echter aan de download. Het nummer gaat zijn 31ste week in.

Een verhaal apart is Wham! met ‘Last Christmas’. Het nummer is al jaren het populairste kerstnummer in diverse polls. Niet gek dus dat het ook dit jaar weer op herhaling gaat, en daardoor voor de tiende keer genoteerd staat, een unicum! Ook deze kersthit profiteert van het downloaden, want dankzij plaats #25 in de downloadlijst komt het nummer binnen op #41. De eerste notering stamt uit 1984, toen het tot #2 kwam (achter ‘Do they know it’s Christmas’ van Band aid). Vier jaar later bracht de eerste heruitgave het nummer tot #28. Een jaar later was het weer raak, maar toen kwam ‘Last Christmas’ niet hoger dan #67. Tussen 1997 en 2003 kwam de single nóg vier keer terug, maar dan met als uitvoerenden Andrew Ridgeley & George Michael, dus niet onder de groepsnaam Wham! Sinds 2005 verschijnt het alleen nog als download, en niet meer als fysieke single. In dat jaar kreeg het geen notering, omdat de regel was dat alleen tracks in de Single Top 100 werden opgenomen die ook op fysieke single verschijnen. Vorig jaar zijn de regels aangepast en kunnen nummers die alleen als download verkrijgbaar zijn, ook een notering krijgen. Gevolg: ‘Last Christmas’ keerde vorig jaar kerst terug en werd, puur op downloads, zelfs een top 10-hit! Naast de versie van Wham! wist ‘Last Christmas ook nog eens vier keer als coverhit een notering te behalen. Klik hier voor een overzicht van alle tien noteringen van ‘Last Christmas’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten