vrijdag 20 mei 2011

Hitflits: vijfde #1-album voor Guus Meeuwis; Invasie van Eurovisiehits

Op donderdag 12 mei 2011, de dag voor de release van ‘Armen open’, kreeg Guus uit handen van Bert van Marwijk, de bondscoach van het Nederlands elftal, een gouden plak uitgereikt voor het album, dat meer dan 25.000 keer was besteld door de handel. Naast de gewone editie van ‘Armen open’, waarvoor Guus de nummers schreef met zijn vaste liedjesschrijvers Jan Willem Roy en Jan Willem Rozenboom, is er ook een speciale editie met vier extra liedjes. De liedjes op deze cd zijn van the Monkey Sandwich Band, de band waarmee Guus aan het begin van 2011 een aantal verrassing optredens gaf.
‘Armen open’ is na ‘Verbazing’ (nog met Vagant, 1x in 1996), ‘Tien jaar – levensecht’ (4x in 2004), ‘Hemel nr. 7’ (1x in 2007) en ‘NW8’ (6x in 2009), het vijfde #1-album van Guus in de Album Top 100. Op het album staat ‘This is the night’, de Engelse versie van ‘Het is een nacht … (levensecht)’,waarmee zijn carrière in 1995 begon. Guus nam het nummer op met de Duitse Baseballs, die het nummer ook op hun album ‘Strings ’n stripes’ zetten. Zij zakken in de tweede week van 4 naar #7.

Morgenmiddag is Guus een uur lang te gast in het TROS Muziekcafé, dat vanaf deze week komt vanuit het Podium-café van Podium de Vorstin in Hilversum. Je weet wel, waar ook de blind auditions plaats vonden voor The voice of Holland. Guus treedt in het tweede uur op, het eerste is voor Dotan en Daisy Cools.

Voor de derde keer moet Adele met ‘21’ (tijdelijk) een stapje terug doen, nu ten gunste van Guus Meeuwis met ‘Open armen’. Haar album zakt in de zeventiende week naar de tweede plaats, maar levert relatief ruim 50% in. Vandaag verschijnt ‘To get her together’, het zevende studioalbum van Anouk, dat ze vanavond voor een kleine groep fans presenteert in een club in Amsterdam. Het album is meer dan 60.000 keer besteld, ruim platina dus. Wellicht dat ze die schijf vannacht krijgt uitgereikt. Adele zal dus nog even geduld moeten hebben!

In Groot-Brittannië kennen ze Guus Meeuwis (nog) niet, en dus kan Adele daar nog een week op #1 blijven staan, inmiddels voor de zestiende week. Want de verwachting is dat Adele aanstaande zondag, Kate Bush voorblijft met haar album ‘Director’s cut’. Dat album komt bij ons binnen op de zesde plaats en is een weerzien met de Britse zangeres sinds haar album ‘Aerial’ uit 2005.

‘Director’s cut’ is echter geen nieuw album, maar bevat elf nummers van de albums ‘The sensual world’ (uit 1989) en ‘The red shoes’ (1993). De liedjes zijn opnieuw ingezongen en de instrumenten zijn opnieuw ingespeeld. Het album is analoog opgenomen, voor een ‘warmer geluid’. Kate, die hiervoor het nieuwe label Fish people heeft opgericht, heeft verklaard ook weer met echt nieuw werk te komen, dat al is opgenomen. Ze vertelde er echter niet bij wanneer het wordt uitgebracht.

Adele blijft records scoren en dus melden we het hier. Haar album ‘21’ staat voor de achtste week bovenaan de Amerikaanse albumlijst. Dit aantal weken door een Britse act, werd voor het laatst bereikt in1988 door George Michael met ‘Faith’. Die negende week gaat ook wel lukken en dan evenaart ze ‘1’ van the Beatles. Maar dan zijn we er nog niet, want in het land van uncle Sam staat haar single ‘Rolling in the deep’ ook nog bovenaan, nu voor de tweede week. Daarmee is ze de eerste Britse artiest in dit millennium dat langer dan één week zowel met een single als een album bovenaan de Amerikaanse hitlijsten staat. De voorlaatste keer was eind 1989, begin 1990, toen Phil Collins met de single ‘Another day in paradise’ en het album ‘… But seriously’ twee weken de lijsten daar aanvoerde.

Op #33 komen Danger Mouse & Daniel Luppi binnen met het album 'Rome'. Danger mouse is de ene helft van Gnarls barkley (Cee lo Green de andere), Daniel Luppi een Italiaanse componist. ‘Rome’ bevat een verzameling liedjes uit westerns van Ennio Morricone, met vocalen van Jack White en Norah Jones. Aan het album is meegewerkt door muzikanten die ook speelden op de originele albums van Morricone. Er is zo’n vijf jaar aan dit project gewerkt.

Voordat we overgaan naar de nieuwe Single Top 100, nog even de andere eersteweeks noteringen op een rijtje:
#14 Moby: Destroyed
#27 Original soundtrack: Glee – the music vol. 5
#43 Glennis Grace: One night only
#64 Erikah Karst: Lef
#67 Rebekka Karijord: The noble art of letting go, de ouders van Rebekka (1976, Lofoten, Noorwegen) zijn zelf artiesten. Rebekka heeft het dus niet een vreemde en schreef al op haar derde haar eerste liedje. Op haar achtste nam ze de eerste demo op en nu komt ze met haar debuutalbum.
#73 Dotan: Dream parade
#76 Original soundtrack: Pirates of the carribbean 4

In de nieuwe Single Top 100 neemt Alexis Jordan met ‘Happiness’ de eerste plaats over van Do met ‘Hij gelooft in mij’, dat relatief een kwart inlevert. Vorige week had Do nog een overwicht van slechts 1,51%. ‘Happiness’ pakt nu voor de derde keer de eerste plaats en staat daar in totaal voor de vierde week. De rest van de top 7 zit muurvast, met ‘Afscheid’ van Glennis op #3, ‘Mr. saxobeat’ van Alexandra Stan op #4, ‘On the floor’ van Jennifer Lopez feat. Pitbull op #5, ‘Set fire to the rain’ van Adele op #6 en ‘Price tag’ van Jesse J feat. B.o.b. op #7.

Nederlands succes

‘Give me everything’ van Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer stijgt in de vijfde week van 22 naar #9. In de Britse hitparade steeg het nummer vorige week al naar de vierde plaats. En aanstaande zondag zal het ‘The lazy song’ van Bruno Mars verdrijven van de eerste plaats. ‘Give me everything’ is geproduceerd door Afrojack, de Nederlandse dj/producer Nick van de Wall, die het nummer mede schreef.

En daarmee is de Britse #1 weer voor een deel een Nederlandse prestatie. Sneu alleen voor Nick dat hij daar waarschijnlijk niet echt van kan genieten, want al sinds donderdag is hij ziek. Daar baalt hij enorm van, want nu kan hij geen (nieuwe) muziek beluisteren; zijn hoofd staat op knappen!

De voorlaatste keer dat een Nederlander deel had aan een Britse #1-hit, was begin 2008, toen ‘Now you’re gone’ van Basshunter featuring DJ Mental Theo’s Bazzheadz, vijf weken op de eerste plaats stond. De voorlaatste volledige #1 in de Britse hitparade van een Nederlandse act, was op 5 november 2006: ‘Put your hands up for Detroit’ van Fedde le Grand.

Aanstaande woensdag, 23 mei, wordt ‘Born this way’, het tweede album van Lady Gaga uitgebracht, dat al drie hitsingles heeft opgeleverd: ‘Born this way’ (op #34), ‘Judas’ (op #41) en ‘The edge of glory’ (in de tweede week gezakt van 9 naar #19). En daar komt deze week nog eentje bij: ‘Hair’, hoogste eersteweeks op #15.

Het Nederlands kampioenschap voetbal ijlt nog wat na in de Single Top 100, want maar liefst twee Ajax-nummers komen binnen. Op #23 ‘De Ajax marsch (het offensief)” en op #85 ‘Campione Ajax kampioen’ van De Ajax fans.

Eurovisie invasie

Niet alleen voetbal levert hits op, ook het Eurovisie Songfestival. We hadden al ‘Je vecht nooit alleen/Never alone’, de Nederlandse inzending door de 3js. Ondanks de uitschakeling vorige week donderdag in de tweede halve finale, blijft het nummer op 28 staan. Na de 3js komen er, na de finale van afgelopen zaterdag, vijf Eurovisiehits bij:
#58 A friend in London: New tomorrow (Denemarken)
#59 Ell & Nikki: Running scared, winnaar (Azerbeidjan)
#84 Jedward: Lipstick (Ierland)
#90 Raphael Gualazzi: Madness of love (Italë)
#92 Lena: Taken bij a stranger (Duitsland)

En dan nog het restant eersteweeks noteringen deze week:
#20 Swedish house mafia: Save the world
#51 Ray & Jenny: Jeans
#55 VanVelzen: Too good to lose
#65 Shary-Ann: Mr. know it all
#72 Kate Ryan: Lovelife
#95 Dikdakkers: Aloha héja hé
#98 Foo fighters: Walk

Na het weekend zijn we er weer met een nieuwe Megaman met de feitjes van alle binnenkomers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten