zondag 15 mei 2011

Hazes-lied opnieuw #1 dankzij Do

Do: Hij gelooft in mij (1) *** hoogste eersteweeks / eersteweeks op #1 ***

“Ik kan niet wachten tot ik het met het publiek kan delen. Het scoren van een nummer 1 is zoiets magisch, onbeschrijfelijk gewoon”, liet zangeres Do weten toen ze vrijdag van haar management te horen kreeg dat ‘Hij gelooft in mij’ de nieuwe #1 was in de Single Top 100. Na ‘Voorbij’, haar duet met Marco Borsato uit 2004, is het voor Do haar tweede #1-hit.

Do zong ‘Hij gelooft in mij’ op 30 april 2011 in een aflevering van het programma ‘De beste zangers van Nederland’. Daarin zongen alle deelnemers in opdracht van Wolter Kroes, een Nederlandstalig nummer. Kroes koos voor Do het nummer ‘Zij gelooft in mij’ van André Hazes. Do maakte er van ‘Hij gelooft in mij’ en na het nummer ’s middags één keer te hebben gezongen, bracht ze haar uitvoering de uitvoering live. Niet alleen haar medecollega’s waren laaiend enthousiast, ook op het internet werd haar uitvoering zeer gewaardeerd. Een release kon dus niet uitblijven met het bereikte resultaat.

drie keer raak

Do is inmiddels de derde deelnemer die een #1-hit scoort dankzij het tv-programma. Het eerste seizoen uit 2009 leverde een #1-hit op voor Thomas Berge met het nummer ‘Kon ik maar even bij je zijn’ van Gordon. Nog maar een maand geleden was het weer raak, nu voor Glennis Grace met ‘Afscheid’ van Volumia! En nu plukt Do de vruchten van het programma, waar wekelijks meer dan één miljoen mensen naar keken. Een vierde seizoen is dan ook in voorbereiding.

‘Zij gelooft in mij’ is nu voor de vierde keer een hit. André Hazes nam het in 1981 op voor het album ‘Gewoon André’. In 2000 verscheen het nummer op single, en bereikte in acht weken tijd de 50ste plaats. Op 23 september 2004 overleed Hazes en werd ‘Zij gelooft in mij’ opnieuw uitgebracht, met als gevolg dat het een week later binnenkwam op de eerste plaats en het daar drie weken volhield.

De tweede uitvoering van ‘Zij gelooft in mij’ is afkomstig van Zij gelooft in mij, dat na een weekje afwezigheid op herhaling gaat op #12. De derde versie die een notering haalt, is die van Do, als ‘Hij gelooft in mij’, en ook haar versie bereikt de eerste plaats.

Belg was eerste

‘Zij gelooft in mij’ is een vertaling van ‘She believes in me’, een compositie van Steve Gibb, die het in 1978 zelf opnam. In 1979 scoorde countryzanger Kenny Rogers met zijn versie een Amerikaanse #1-hit. Daarop vertaalde Nelly Byl het voor Will Tura in ‘Zij gelooft in mij’, die het opnam voor zijn elpee ‘In mijn caravan’. Tura hoopte met de elpee voet aan de grond te krijgen in Nederland, wat hem twee jaar later ook zou lukken met ‘Hopeloos’, dat een top 10-hit werd. Tura kwam dus met de eerste Nederlandstalige versie twee jaar voor de versie van Hazes. De versie van Kenny Rogers flopte bij ons, maar die van Ronan Keating kwam in maart 2004 tot #48.

#1 in meerdere uitvoeringen

Een nummer dat in twee verschillende uitvoeringen op #1 komt is niet uniek, maar wel bijzonder. We zetten ze even op een rijtje:
- Cliff Richard: ‘Living doll’, in 1959 en in 1986 met the Young ones
- Kinks: ‘Lola’, de studioversie in 1970, de live versie in 1980
- Smokie: ‘Living nextdoor to Alice’, in 1977 en in 1995 door Gompie: ‘Alice, who the x is Alice?’
- Gordon: ‘Kon ik maar even bij je zijn’, in 1991 en in 2009 door Thomas Berge
- 2 unlimited: ‘No limit’, in 1993 en in 1995 de Nederlandse versie door Irene Moors en de Smurfen
- André Hazes: ‘Zij gelooft in mij’, in 2004 en in 2011 door Do: ‘Hij gelooft in mij’

Let wel, in bovenstaand overzicht zijn geen remixen, samples of medleys meegenomen. Ook zijn buiten beschouwing gebleven, de #1-hits uit de jaren ’50 en ‘60 die volgens de overlevering gelijktijdig genoteerd stonden. Zoals ‘Mi lord’ van Edith Piaff en gelijktijdig door Corry Brokken.

met dank aan Glennis en Do!

En dan tenslotte ‘Happiness’ van Alexis Jordan, dat voor de tweede keer de #1-positie moet opgeven. Op zich niet bijzonder, ware het niet dat beide keren wel komt door het hetzelfde programma, ‘De beste zangers van Nederland’. Op 9 april was het Glennis Grace met ‘Afscheid’, nu is het Do met ‘Hij gelooft in mij’, dat Alexis (tijdelijk) de eerste plaats ontneemt.

4 opmerkingen:

 1. Waren Paint it Black en Bohemian Rgapsody echt nummer 1 in twee verschillende uitvoeringen. Volgens mij was het in beide gevallen een opnieuw uitgebracht nummer (dus het origineel)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mad'house heeft niet nummer 1 gestaan in de Single Top 100 en zijn voorlopers. Wel in de Nederlandse Top 40,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Frank: je opmerking is terecht, genoemde nummers kwamen vaker op #1in dezelfde uitvoering en horen dus niet in dit overzicht.
  @Anoniem: We waren abuis met het noemen van Mad' house.

  Beide bedankt voor jullie opmerkingen. We hebben de tekst aangepast.

  BeantwoordenVerwijderen