vrijdag 21 mei 2010

Hitflits: Caro Emerald te sterk voor Rolling Stones

Zes jaar geleden werd de Single Top 100 nog bekend gemaakt na het weekend. Daarin werden de toen nog belangrijke weekendverkopen meegenomen. Hoewel vanwege de downloads, verkopen elke dag even belangrijk zijn, worden toch veel tracks op vrijdag uitgebracht. Zo ook ‘Schouder aan schouder’ van Guus Meeuwis & Marco Borsato. En aangezien de hitparade nu op vrijdag wordt samengesteld, zullen we hun liedje nog missen in de Single Top 100 van deze week. In de iTuneslijst van vandaag prijkt het liedje, zoals verwacht, al op de eerste plaats. Volgende week zullen we dat terugzien in de Single Top 100.

Dankzij dit releasebeleid, blijft ‘Alors on danse’ van Stromae de bestverkochte track in de nieuwe Single Top 100. Voor de vijfde en laatste week dus. Daar komt zelfs Alain Clarke niet aan te pas met ‘Love is everywhere’ dat een sprint zet van #8 naar #2. Het verschil is echter ruim 70%. Eenzelfde verschil was er vorige week met de toenmalige #2, ‘You’re the voice’ van Kandidaten Dutch X-factor 2010, dat deze week een flinke duikeling maakt naar #33.

Ook the Baseballs, die met ‘Umbrella’ van 11 naar #3 stijgen, vormen geen enkele bedreiging voor de bovenste twee noteringen. Wel zetten ze hun eigen record scherper, want ‘Umbrella’ kwam tot nu toe niet hoger dan de vijfde plaats.

En dat geldt ook voor Alain Clarke, want tot deze week was de achtste plek de hoogste voor ‘Love is everywhere’. Bovendien evenaart hij de #2-positie van ‘Father and friend’, het duet met zijn vader in 2008. Zijn album ‘Colorblind’ is morgenmiddag, zaterdag, Strepenmeester in ‘De Strepen van Spits’.


Echt nieuw bij de bovenste tien zijn ‘Waka waka (This time for Africa)’ van Shakira feat. de Zuid-Afrikaanse groep (van 13 naar #6) en ‘California gurls’ van Katy Perry feat. Snoop dogg: (van 45 naar #7).

En dan komen we nog even terug op de notering van ‘Panic attack’ van Bert Heerink. De afgelopen twee weken jojode het nummer door de Single Top 100: 13, 81, 10. We hebben het even nagevraagd bij GfK Dutch Charts, die de hitparade samenstelt. Al een aantal weken lopen er acties rond de fysieke cd-single van Bert. Deze acties worden, zoals de regels het bepalen, van te voren aangemeld en de verkopen tellen dan mee voor de Single Top 100. De reden dat het nummer twee weken geleden de duikeling maakte van 13 naar #81, was dat er die week geen actie is geweest of niet is aangemeld. Tja, en dan blijkt dat het nummer het (nog) niet op eigen kracht kan redden en als een baksteen naar beneden valt. De afgelopen week is Bert wel weer de hort opgeweest en heeft het aangemeld en weet daardoor dan ook zijn notering vast te houden, ‘Panic attack’ stijgt zelfs een plaatsje en komt uit op de negende plaats.

De hoogste eersteweeks van elf stuks, is deze week voor ‘Ik heb een meisje’ van Lucky Fonz III dat binnenknalt op een vijfde plaats. Na twee Engelstalige albums gaat Otto Wichers, zoals hij in het echt heet, op de Nederlandstalige tour en dat levert hem gelijk een top 5-hit op.

Een week geleden trad ze nog op in de Heineken Music Hall voor haar ‘kleine monsters’, zoals ze haar publiek noemt en nu scoort ze met ‘Alejandro (don’t call my name)’ haar achtste hit. Het nummer komt binnen op de twaalfde plaats en een plekje lager vinden we haar ook. Daar staat ze met ‘Telephone’, haar duet met Beyoncé, dat zakt van de twaalfde plaats.

Een derde hoge binnenkomer treffen we aan op #25: ‘Neutron star collision (love is forever)’ van Muse. Het nummer schreven ze voor de soundtrack van de film ‘'The twilight saga: Eclipse’, die op 30 juni in première gaat.

En dan het restant eersteweeks noteringen, allen in de onderste helft:
#51 Peter Beense: ‘Ga nu maar weg’
#56 Gerrit Vos: ‘Zanzibar’
#85 Djumbo: ‘Chase’
#88 Rob Zorn: ‘Ik heb je zoveel beloofd’
#89 Annagrace: ‘Celebration’
#95 Nick Corline: ‘Sweet dreams’
#97 Katie Melua: ‘The flood’
#100 Jacques Herb: ‘Er is een plaats diep in m’n hart’

Over naar de nieuwe Album Top 100. Het was reuze spannend deze week, zowel Di-rect als the Rolling stones aasden op de #1-positie. En het zag er even naar uit dat the Stones het zouden winnen. Maar nee, halverwege de week keerden de kansen ten goede, niet voor Di-rect (die komen met ‘This is who we are’ binnen op #3), maar van Caro Emerald!

Op woensdag boog ze haar achterstand om in een voorsprong van 14% en in de dagen daarna heeft ze die nog weten te vergroten tot ruim 20%. En dus staat ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ voor de vijftiende week bovenaan. Elke week trekken we een vergelijking met eerdere records en elke week wordt de spoeling dunner! Met vijftien weken evenaart Caro nu ‘Born in the USA’ van Bruce Springsteen uit 1985. Net als Caro, behaalde ook Bruce die vijftien weken in twee sessies, eentje van twee en eentje van dertien weken. Morgen, zaterdag, start de verkoop van Caro’s concert op 23 december in de Heineken Music Hall.

Net geen #1 dus voor de geremasterde versie van ‘Exile on Main street’ van the Rolling stones. Het album, oorspronkelijk uit 1972, is opgepoetst en samen met tien niet eerder uitgebrachte nummers, heeft het de laatste week veelvuldig in de publiciteit gestaan. Vorige week zaterdag werd er zelfs nog een hele special aangewijd op Nl.2. In de Britse hitparade, die aanstaande zondag wordt bekend gemaakt, ziet het er wel naar uit dat the Stones de eerste plaats gaan halen. Als dat lukt wordt het hun elfde #1-album daar en de tweede keer voor ‘Exile on Main street’! Maar voorlopig wordt de strijd nog gestreden met ‘The dance’, het negende studioalbum van Faithless, dat the Stones op de hielen zit. Bij ons lukt hen dat bij verre niet, want het komt ‘slechts’ binnen op een zesde plaats. Nog even terug naar the Rolling stones. Want naar aanleiding van de release van ‘Exile on Main street’, gaan nog zes albums van de rockers op herhaling. Ze staan echter niet in de reguliere Album Top 100, maar in de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums. Het zijn:
#6 ‘Let it bleed’
#9 ‘Beggars banquet’
#12 ‘Singles collection’
#24 ‘Get yer yaya’s out’
#32 ‘Their satanic majesties request’
#44 ‘Aftermath’

De overige binnenkomers op een rijtje:

#11 Tiësto: ‘The best of’
#22 Fiction plane: ‘Sparks’
#39 Black keys: ‘Brother’
#44 Jamie Lidell: ‘Compass;
#47 LCD soundsystem: ‘This is happening’
#54 Lady Antebellum: ‘Need you now’
#61 Woost: ‘6 minutes south’
#64 Band of horses: ‘Infinite arms’
#72 NAS & Damian Jr. Gong Marley: ‘Distant relatives’
#83 Toni Braxton: ‘Pulse’
#88 Kelis: ‘Flesh tone’
#92 Matt Dusk: ‘Good news’
#96 Danko Jones: ‘Below the belt’

En dan gaan we nu genieten van een heerlijk lang Pinksterweekend. Daarna melden we ons weer met een nieuwe Megaman. Fijn weekend!

2 opmerkingen:

  1. Goedendag! Weet je toevallig ook welk album het langst op nummer 1 heeft gestaan? Groeten, Dennis.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Dennis: dat zullen we binnenkort melden als Caro Emerald zover komt.

    BeantwoordenVerwijderen