zondag 16 mei 2010

Shakira in zee met Afrikaanse groep

Shakira feat. Freshlyground: Waka waka (this time for Africa) (13) *** hoogste eersteweeks ***

Waka waka (this time for Africa)’, de dertiende notering voor Shakira, werd door de FIFA uitverkoren tot het officiële WK-lied 2010. Shakira beschouwt het als een eer dat haar nummer uitgekozen werd. “Het WK verbindt mensen van verschillende landen en rassen tijdens één evenement. Daarover gaat ook het nummer”, dat tevens komt te staan op album ‘Listen up! The Official 2010 FIFA World Cup Album’, dat op 25 mei verschijnt.

Op 10 juni, tijdens de opening van het WK, zal Shakira het WK-lied zingen. Naast haar zullen onder andere the Black Eyed Peas en Alicia Keys optreden. Ook is Shakira aanwezig tijdens de finale op 11 juli. Op beide gelegenheden zal ze het nummer samen zingen met de Zuid-Afrikaanse muziekgroep Freshlyground. Deze band werd in 2002 in Kaapstad opgericht en bestaat anno 2010 uit zanger/fluitist Simon Attwel (uit Harare, Zimbabwe), zangeres Zolani Mahola (New Brighton, Oostkaap), toetsenist/percussionist Seredeal ‘Shaggy’ Scheepers, violiste Kyla-Rose Smith (Kaapstad), gitarist Julio Sigauque (Maputo, Mozambique), basgitarist Josh Hawk en drummer Peter Cohen (Kaapstad).

toch uit Afrika

Shakira komt uit Columbia, Zuid-Amerika. Op het internet worden blogs volgeschreven door mensen die vinden dat het officiële WK lied 2010 niet door haar maar door een (Zuid) Afrikaanse act had moeten worden gezongen. Voor hen is de samenwerking met Freshlyground, dat uit Afrika komt, niet voldoende.

Wellicht zullen ze er dan vrede mee hebben dat de basis van ‘Waka waka (this time for Africa)’ in Afrika ligt. ‘Zangaléwa’ heet het en is van de groep Golden sounds uit Kameroen. In 1986 scoorde dit gezelschap er een gigantische hit mee, zo groot zelfs dat ze zich een tijdje vernoemden naar het nummer.

Het liedje is populair onder militairen, maar ook bij padvinders. In een interview verklaarde Shakira dat ‘Waka waka (this time for Africa)’ niet haar liedje is, maar dat ze delen van het refrein van ‘Zangaléwa’, dat door diverse Afrikaanse artiesten is uitgevoerd, heeft gebruikt.

Maar niet alleen Afrikaanse artiesten hebben het nummer op hun repertoire staan. Je zou het nummer al kunnen kennen van onze eigen Surinaamse band Trafassi die het in 1997 opnamen: ‘El negro no puede / Waka waka’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten