zondag 1 maart 2009

Taylor Swift weet wat ze wil (en hoe dat te bereiken)

Taylor Swift: Love story (42)

Taylor Swift is de nieuwe Amerikaanse ontdekking. Op haar 19de was Taylor (geboren als Taylor Alison Swift in Origin Wyomissing, Pennsylvania, op 13 december 1989), vorig jaar, met meer dan 4 miljoen albums, de bestverkochte artiest in de Verenigde Staten van Amerika. Dat betroffen dan haar debuutalbum ‘Taylor Swift’ uit 2006 en ‘Fearless’ uit 2008. Dat laatste album wordt in Europa uitgebracht inclusief drie nummers van haar eerste album. Op zo’n manier kunnen we hier een inhaalslag maken, want aan de andere kant van de wereld begon haar roem al drie jaar geleden.

Nashville, here I come

Taylor is niet zomaar een zangeresje dat bij toeval goed scoort. Op haar tiende begon ze met zingen, dat ze volgens eigen zeggen van haar oma, die operazangeres was, heeft overgenomen. Op haar elfde wilde ze haar geluk beproeven in Nashville. Met een demo met karaoke liedjes onder de arm liep ze de platenlabels af, met het doel een platendeal. Dat mislukte, maar maakte haar alleen maar vasthoudender aan haar ideaal: zangeres worden. Liedjes schrijven doet ze sinds haar twaalfde, geïnspireerd door zangeressen als LeAnn Rimes, Patsy Cline, Dolly Parton, Dixie chicks en Shania Twain. Vervolgens werd Taylor gevraagd om het nationale volkslied te zingen tijdens het U.S. open tennis toernooi, wat haar aardig wat bekendheid opleverde. Nu met meer bagage en ervaring, toog ze opnieuw naar Nashville. Ze kwam in contact met lokale componisten, waarmee ze liedjes schreef. En op haar veertiende verhuisde de familie naar een buitenwijk van Nashville, waardoor ze nog vaker met haar liedjes kon leuren.

aanhouder wint

Een jaar later was er eindelijk een label dat wel een album met haar wilde opnemen. Toch ging de deal uiteindelijk niet door, omdat ze niet haar eigen nummers mocht opnemen. Scott Borchetta, van het label Big machine records gaf haar die gelegenheid wel, na een optreden van haar gezien te hebben in ‘The bluebird café’. Dat album, getiteld ‘Taylor Swift’ kwam er in 2006 en stond bijna een half jaar op de eerste plaats van de Countrylijst. Er zijn er meer dan 3 miljoen van verkocht. Ook het tweede album ‘Fearless’ bleek zeer succesvol: 2,6 miljoen stuks in nog geen half jaar! Daarvan is ‘Love story’, door haar zelfgeschreven, de eerste hitsingle. Het nummer is meer dan 2,6 miljoen keer gedownload, een absoluut record. In de Britse hitparade is het nummer deze week gestegen naar de tweede plaats, achter ‘My life would suck without you’ van Kelly Clarkson. Op tournee neemt Taylor altijd haar moeder mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten