zondag 1 maart 2009

Album Top 100: Nick & Simon hebben nog niets te duchten

Nick & Simon: Luister (1) *** tweede week op #1 ***
Ze mogen blij zijn dat het album ‘No line on the horizon’ van U2 pas op vrijdag breed werd verkocht, want anders waren Nick & Simon met hun album ‘Luister’, al na één week hun eerste plaats kwijt geraakt. En daarmee breken de heren door de één week grens, die hun vorige album ‘Vandaag’ in 2007 bereikte.

Nederlandse cast waaronder Freek Bartels: Joseph and the amazing technicolor dreamcoat (2) *** hoogste eersteweeks ***
Net niet #1? Absoluut gezien wel, relatief lang niet. Dit album verkoopt namelijk nog niet de helft van ‘Luister’ van Nick & Simon. Maar absoluut gezien (#2 is #2), is het de best genoteerde musical sinds ‘Mamma mia!’, dat in 2004 de eerste plaats bereikte.

‘Joseph and the amazing technicolor raincoat’ was de tweede musical die de Britten Andrew Lloyd Webber (tekst) en Tim Rice (muziek) schreven. Andrew schreef in 1967 het script voor de musical dat gebaseerd is op het verhaal over Josef uit Genesis. De eerste uitvoering vond plaats op 1 maart 1968 als een pop cantate op Colet court school in Londen. In de daaropvolgende jaren werd de musical bijgeschaafd. Het zou nog tot 1991 duren voordat de musical met Jason Donavan in de rol van Joseph, een succes werd. In 1999 verscheen er een filmversie van met Donny Osmond in de hoofdrol.
Twee jaar geleden, in 2007, leverde de talentenjacht ‘Any dream will do’, een nieuwe Joseph op: Lee Stephen Mead. Lee is inmiddels opgevolgd door Gareth Gates. Ook in ons land kwam er ‘een zoektocht naar Joseph’, en dat leverde Freek Bartels op. Op 12 december 2008 ging de Nederlandse versie in de Stadsschouwburg in Utrecht in première. De Nederlandse tekst is van Martine Bijl, die al eerder de musicals ‘Aïda’, ‘The lion king’, ‘Tarzan’ en ‘Beauty of the beast’ vertaalde.

the Prodigy: Invaders must die (3)
De drie heren van the Prodigy zetten hun lijn van top 5-albums voort met ‘Invaders must die’. ‘Music for the jilted generation’ kwam in 1994 tot de vijfde plaats, ‘The fat of the land’ bereikte in 1997 zelfs de top en ‘Always outnumbered, never outgunned’ kwam in 2004 tot #4. Alleen ‘Their law – the singles 1990 – 2005’ doorbrak de lijn, want het album kwam in 2005 niet verder dan #18. Het was dan ook een verzamelalbum. ‘Invaders must die’ is het vijfde studioalbum van the Prodigy, waaraan meegewerkt door Dave Grohl van de Foo fighters. De single ‘Omen’ zakt deze week van 90 naar #96.

Kyteman: The hermit sessions (11)
In de Single Top 100 komt ‘She blew like trumpets’ van Kyteman op #68 binnen (zie ook daar). Dubbel prijs dus voor Colin Benders, want het album ‘The hermit sessions’ van zijn hiphopcollectief Kyteman, komt binnen op een elfde plaats.

‘The hermit sessions’ is het resultaat van anderhalf jaar opgesloten te zitten in een flat, tien hoog in Overecht. In 2006 zat Colin er helemaal door heen. Zijn vriendin had hem verlaten, de optredens werden minder. Hij at nauwelijks meer en gebruikte allerlei drugs. Hij kwam alleen nog de deur uit om op te treden met Voicst en C-mon & Kypski. Colin: “Steeds als ik dacht: nu kan ik me echt niet erger voelen, dan was het een kwartier later zover. Het was alsof je met een klein schepje de bodem zat af te schrapen. Muziek was voor mij de enige manier de nare gevoelens stop te zetten. Mijn manier om de waanzin uit mijn hoofd te krijgen was muzikaal te dromen.” Op het album ‘The hermit sessions’ speelt hij alle instrumenten zelf, met behulp van een synthesizer en keukengerei.

Joe Bonamassa: Ballad of John Henry (23)
Een week geleden ging de verkoop van start van het concert dat de New Yorkse bluesgitarist/zanger Joe Bonamassa op 26 november 2009 zal gaan geven in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Gelijktijdig met de voorverkoop, verscheen het album ‘Ballad of John Henry’, vernoemd naar het verhaal over een Amerikaanse man genaamd Henry. Er zijn diverse verhalen over Henry in omloop, zelfs in diverse ver uiteen liggende periodes. Henry was dan ook meer een mythische figuur en is al vele malen onderwerp geweest van liedjes, van onder andere Woodie Guthrie, Ramblin Jack Elliott, Harry Belafonte, Roberta Flack en nu dus ook Joe Bonamassa. Op het album ‘The ballad of Henry’ staan naast zijn eigen nummers, ook zes covers. Daaronder ‘Stop’ dat in 1988 een #1-hit opleverde voor Sam Brown. En ‘Funkier than a Mosquito’s tweeter’, onder andere gezongen door Ike & Tina Turner.

Tina Turner: The platinum collection (35)
En welk een toeval, want daar hebben we op #35, Tina Turner zelf met ‘The platinum collection’, uitgebracht als Tina. Over een kleine maand, op 21 en 22 maart, staat de 69-jarige Tina in het Gelre Dome in Arnhem, in het kader van haar ‘Tina!: 50th anniversary tour’. Nieuw werk hoeven we niet meer van haar te verwachten, en dus is er ‘The platinum album’. 48 nummers verdeeld over drie cd’s. Met al haar hits, ook met Ike Turner. Alle? Nee toch niet, want we missen sowieso ‘Baby, get it on’ (#9 in 1975) en ‘Shame, shame, shame’ (#47 in 1982). ‘The platinum collection’ is een internationale verzameling en dus zullen hits die in bepaalde regio’s gescoord zijn, er niet op staan. ‘One of the living’, dat voorheen niet op andere verzamelalbums stond, staat wel op ‘The platinum collection’. O ja, kun je niet op 21 of 22 maart, dan is er altijd nog een extra concert op 2 mei, waarmee ze het Europese deel van haar wereldtournee afsluit.

Lamb of God: Wrath (52)
Lamb of God is een Amerikaanse band uit Richmond bestaande uit de broers Chris (drums) en Willie Adler (lead en rhythm gitaar), Mark Morton (lead en rhythm gitaar), John Campbell (bass) en Randy Blythe (zang). In 1990 heten ze nog Burn the priest, maar dat veranderde in 2000 in Lamb of God. In datzelfde jaar verscheen het album ‘New American gospel’, drie jaar later gevolgd door ‘As the palaces burn’, dat zeer goede kritieken kreeg. Een wereldtour volgde en hun naam was gezet. ‘Wrath’ is al weer hun zesde album.

Gerard van Maasakkers en de vaste mannen: Jubileum (77)
Vorig jaar vierde Gerard van Maasakkers zijn dertigjarig artiestenjubileum. Op 6, 7 en 8 juni 2008 vond dit plaats in MuziekCentrum Frits Philips in Eindhoven. Van het laatste optreden is nu de cd+DVD ‘Jubileum’ verschenen, inclusief de documentaire ‘Gerard 30 Jaar’ door Helmut Boeijen. De vier vaste mannen zijn Harry Hendriks (Gibson en Fender elektrische gitaar, Martin en Takamine steelstring, spaanse gitaar en tres), Bart de Win (piano, Fender Rhodes, orgel, accordeon, zang), Rinus Raaijmakers (contrabas, basgitaar en fretloze bas) en Arthur Lijten (grote trom, kleine trom, bekkens, percussie, handveger, schup en hamer, zang). Gerard Maasakkers schreef onder andere de tekst van ‘Als je ooit nog eens terug kan’, dat vorig een #1-hit werd door Ticket for Tibet.

Alela Diane: To be still (83)
Alela Diane? Nog nooit van gehoord? Toch heeft deze zangeres/gitariste, wiens volledige naam Alele Diane Menig luidt, geboren in Nevada city, Californië op 20 april 1983, al een albumnotering op haar staan. Begin vorig jaar stond haar album ‘The pirate’s gospel’ twee weken genoteerd met als hoogste notering #71. Buiten dat en ‘To be still’, bracht ze ook twee albums in eigen beheer uit.

Julian Thomas: 35 some months (92)
Het is al weer vier jaar geleden dat het album ‘Julian Thomas’, het debuutalbum van Julian Thomas verscheen. Drie singles daarvan kregen een notering, waarvan ‘My friend’ in 2004 het verste kwam: #31. Julian Thomas, geboren als Sjefke Backbier in Voorburg op 10 februari 1975, mist één hand. Zijn jeugd was alles behalve vrolijk: vanwege zijn handicap brachten zijn ouders hem onder bij een tante, en dat deed hem in een internaat belanden. Maar dankzij de piano kwam hij er weer bovenop. In 2002 deed Julian een theatertour met Jan Vayne, een jaar later gevolgd door een tournee met Volumia! In 2006 haalde Marco Borsato Julian er bij tijdens zijn Gelre Dome concerten. Het tweede album ‘35 some months’ verwijst naar de tijd die Julian nodig had voor het album. Voor ‘Julian Thomas’ had hij nog 12 jaar nodig!

Jonas brothers: Music from the 3-d concert experience (93)
Zo groot als de broertjes Kevin, Joe en Nick Jonas in Amerika zijn, zullen ze hier (voorlopig) niet worden. Van hun drie singlehits in 2008 kwam ‘Burnin’ up’ het verst: #65. Van hun drie albums (inclusief hun laatste), bereikte ‘A little bit longer’ de 40ste plaats. ‘Music from the 3-d concert experience’ is de registratie van hun ‘Burning up concert tour’ die op 4 juli 2008 begon. Maar we zijn hier toch bezig met albumsnippers? Inderdaad. Maar van de film is ook een soundtrack verschenen, en die komt binnen op #93. Daarop 14 nummers waaronder ‘Should’ve said no’, een duet met Taylor Swift.

Ricky Koole: Harmonium live (97)
Als je een voorstelling van ‘Harmonium’ gezien hebt, dan zul je het met ons eens zijn dat naast Ricky Koole ook Leo Blokhuis, Wouter Planteijdt en Eric van Dijsseldonk dienen te worden vermeld, want zij begeleiden Ricky bij haar mooie liedjes. Maar omdat bij het album ‘Harmonium’ ook gelijk de cd ‘Ricky Koole’ wordt aangeboden, werd de uitvoerende Ricky Koole. Overigens kun je de cd ‘Harmonium live’ ook apart kopen. De opname vond plaats in de Kleine Komedie in januari 2008 tijdens de Harmonium-tour. Met ‘Harmonium’ willen Ricky en Leo vergeten liedjes en componisten onder de aandacht brengen en ook een lans breken voor goeie nieuwe liedjesschrijvers. De tour duurt nog tot eind deze maand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten