zondag 1 maart 2009

Weet Addie Timmermans wel waar hij over zingt?

Addie Timmermans featuring Jolanda van de Wetering: Rocky (88)

Op de hoes van ‘Rocky’ staat Addie Timmermans (’s-Hertogenbosch, 11 mei 1981), afgebeeld als bokser. Vreemd, want zijn versie heeft niets van doen met de gelijknamige Rocky-films! Addie scoorde al eerder hits met ‘Ik kom terug’ (#96 in 2007) en ‘Misschien’ (#50 in 2008) en probeert het nu dus met ‘Rocky’. Dat nummer is oorspronkelijk van de componist Jay Stevens, die tegenwoordig onder de naam Woody P. Snow radio maakt voor KGBX in Springfield. De Amerikaanse countryzanger Austin Roberts scoorde er een #9-hit mee in 1975, zijn landgenoot Dickie Lee kwam er in de countrylijsten zelfs tot #1 mee.

covers

Daar leek het bij te blijven totdat de Duitse componist/producer Franz Reuther de rechten er van kocht. Hans-Ulrich Weigel maakte er een Duitse tekst op en Frank ging er mee de boer op. Maar niemand wilde het opnemen, en dus nam hij het in 1975 zelf op als Frank Farian. In Duitsland werd het een #1-hit, bij ons bereikte het nummer een jaar later de zesde plek. Intussen had Jan Eshuis onder het pseudoniem C.A.R. Pano, een Nederlandstalige tekst geschreven. Producer Will Hoebee benaderde Don Mercedes, die eigenlijk liever Engelstalige liedjes zong. Toch deed hij het, en met succes, want de versie van Don Mercedes bereikte de eerste plaats. Daarna is het nog succesvol gecoverd door Bad brothers (#57 in 2004). ‘Rocky’ is in niet minder dan 13 talen vertaald.

zangeres wordt eindelijk genoemd

Op ‘Rocky’ kreeg Frank Farian de hulp van zangeres Bianca. Ook Don Mercedes deed het niet alleen, hij werd geassisteerd door Bonnie St. Claire. En dus kon Addie Timmermans niet achterblijven, want zonder een vrouwelijke bijdrage op ‘Rocky’, zou het nummer niet volledig zijn. Hij vond zangeres Jolanda van de Wetering bereid om het in te zingen. Zij krijgt er dan ook een credit voor, in tegenstelling tot Bianca en Bonnie, want zij worden niet genoemd. Jolanda komt niet zomaar uit de lucht vallen. Zij komt net als Addie uit ’s-Hertogenbosch en is al jaren sessiezangeres voor ondermeer Gerard Joling, Jannes, Henk Damen, Marianne Weber en Grad Damen. Samen met Wiesje Westerlaken vormt Jolanda het vaste achtergrondkoor van Frans Bauer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten