zondag 1 oktober 2017

Albumflitsen bij week 39 - 30 september 2017

Afgelopen vrijdag ging het #1-album Concret And Gold van Foo Fighters in de tweede week flink onderuit, het zakte naar de achtste plaats. Hun plaats wordt voor één week ingenomen door Nick & Simon met hun album Aangenaam. Wat er verder gebeurde in de Album Top 100, lees je in deze albumflitsen.

#3 Kinderen voor Kinderen: Gruwelijk Eng! (38)
Voor de vierde keer op rij komt een album van Kinderen voor Kinderen binnen op de derde plaats. Met uitzondering van deel 35, haalden de anderen delen wel de eerste plaats, dus er is nog hoop voor Gruwelijk Eng! – 38. Van het album zijn inmiddels meer dan 20.000 stuks uitgeleverd, goed voor goud dus. We kijken dan ook niet vreemd op als Gruwelijk Eng! (38)  de eerste plaats haalt. Misschien volgende week wel.
Gruwelijk Eng! is het thema van de Kinderboekenweek die van 4 tot 15 oktober wordt gehouden. Het titelnummer is geschreven door Jozua Douglas, kinderboekenschrijver, samen met producer Tjeerd Oosterhuis. Douglas: “Ik verzin de hele dag door liedjes, maar ben toevallig schrijver geworden.” Het jaarlijkse Live concert wordt op 20, 21 en 23 oktober in het Nieuwe Luxor in Rotterdam gehouden. De tv-registratie is op 17 november bij ZAPP.

#9 Macklemore: Gemini
In de achtste week stijgt de single ‘Glorious’ van Macklemore feat. Skylar Grey van de 39e naar de 17e plaats. Het nummer is één van de zestien tracks van Gemini, het tweede album van Benjamin Hammond Haggerty ofwel rapper Macklemore. Naast Skylar Grey, werkten  onder andere ook nog Lil Yachty en Ke$ha aan het album mee. Grote afwezige is Ryan Lewis, met wie Macklemore vier hits scoorde.

#12 the Killers: Wonderful Wonderful
Over vijf maanden, op 28 februari 2018, komt de Amerikaanse rockgroep the Killers voor een concert naar de Ziggo Dome in Amsterdam. Vanwege soloprojecten van onder andere zanger Brandon Flowers, heeft het vijf jaar geduurd eer er weer een Killers-album is. Hun voorlaatste studioalbum Battle Born stamt uit 2012 en bereikte destijds zevende plaats.

#13 Van Morrison: Roll With The Punches
Op Roll With The Punches, zijn 37e studioalbum, kijkt de Ierse muzikant Van Morrison (72) terug op zijn muziek en zijn jeugd. Hij doet dat in vijftien nummers, waarvan vijf nieuw, met onder andere met Jeff Beck (gitaar), Georgie Fame (toetsen) en Chris Farlowe (zang).

#24 Jacin Trill: Happyland
De meeste rappers komen uit de Randstad (Rotterdam-Den Haag-Amsterdam), Jacin Trill komt echter uit Hoorn. Trill (19) is al zijn hele jonge leven bezig met muziek. Hij was actief met theater en dansvoorstellingen. Zijn nummer ‘Kspreyopjebytch’ is met 200.000 kliks een hit op YouTube. De mixtape Happyland maakte Trill (links op de foto) met producer 808milli, die hij via een vriend leerde kennen. De Herman Brood Academie vond dat Jacin Trill zero talent heeft en liet hem dan ook niet toe.

#29 Black Country Communion: BCCIV
Zo nu en dan dient zich een supergroep aan, want zo mag je Black Country Communion wel noemen. De bezetting: Glenn Hughes (bassist, onder andere bij Gary Moore en Black Sabbath), Joe Bonamassa (bluesgitarist/zanger), Jason Bonham (drummer bij Led Zeppelin en Heart) en Derek Sherinian (toetsen bij Alice Cooper, Billy Idol en Joe Bonamassa plus oudlid van Dream Theater).
Black Country Communion (BCC) is geen nieuwe groep, maar bestaat al sinds 2009, met een hiaat tussen 2013-2015. Sinds 2016 zijn de vier bluesmuzikanten weer actief. BCCIV, dat staat voor het vierde album van BCC, is het eerste sinds Afterglow (#32 in 2012).

#70 Sven Hammond: Rapture
Rapture is het vijfde album van Sven Hammond, de band van Sven Figee. Het album is, in tegenstelling tot eerdere albums, geheel door de groep zelf geproduceerd. Naast de vaste zanger Ivan Peroti, zijn Markus Mann en Kris Berry de gastvocalisten in het nummer ‘In This Life’.

#73 Rollàn: Sous Estimé
Sous Estimé is de debuut EP van rapper Rollàn, uit Congo, het voormalige Zaïre. Vanwege de vluchtelingenstatus van zijn moeder, verbleef Rollàn in diverse asielcentra, waar hij Engels en Frans leerde. Daarnaast spreekt hij Lingala, de taal die in Kinshasa, hoofdstad van Congo, wordt gesproken. Via Antwerpen belandde hij in Nederland, en sindsdien is hij het Nederlands ook machtig. Op Sous Estimé combineert Rollàn Frans en Nederlands.

#81 Jhené Aiko: Trip
Na Souled Out (#100 in 2014), is Trip het tweede album van de Amerikaanse r&b zangeres Jhené Aiko, voluit Jhené Aiko Efuru Chilombo. Een dag voor de release van Trip, verscheen er een autobiografische film, waarin ze vertelde over haar Trip. 
Op 19 juli 2012 is haar broer Mlyagi overleden aan een hersentumor. Ze probeerde haar verdriet te verwerken en kwam in die tijd in aanraking met verkeerde mannen en raakte aan de drugs. Haar gevoelens legde ze vast op haar notebook, wat voor haar een vorm van therapie was om zichzelf weer terug te vinden. De notities zette ze om in een movie (de korte film Trip), het album Trip en het poëzieboek 2fish.

#84 the Rolling Stones: Their Satanic Majesties Request
Afgelopen zaterdag, 30 september, deed ‘the greatest rock ’n roll band in the world’ de Johan Cruijff Arena aan voor een concert. In het voorprogramma stond de Nijmeegse band De Staat. Het concert was het eerste van twee in het kader van hun ‘No Filter’-tour.

Their Satanic Majesties Request van the Rolling Stones is een album uit 1967, dat wel gezien wordt als het antwoord op Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van the Beatles. Aan het album werkten onder andere Steve Marriott (destijds zanger van the Small Faces) en John Lennon en Paul McCartney van the Beatles mee.
In 1986 verscheen de cd-versie van Their Satanic Majesties Request. Deze week kwam de vinylversie opnieuw uit en haalt een tweede plaats in de Vinyl 33. Sleep Well Beast van the National keert in die lijst terug op de eerste plaats.

#88 Niska: Commando

De laatste nieuwe notering van deze week wordt geleverd door Stan Dinga Pinto, beter bekend als de Franse rapper Niska. Voordat Niska in 2015 het album Charo Life uitbracht, maakte hij deel uit van de rapgroep Negro Deep. Commando is het derde album van de 23-jarige Niska.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten