zondag 4 juli 2010

Jack Parow houdt niet van voetbal

Jack Parow: Cooler as ekke (83)

In het kader van het WK 2010 dat in Zuid-Afrika wordt gehouden is het wel weer aardig dat een echte Zuid-Afrikaanse artiest een hit scoort. Jack Parow, geboren als Zander Tyler in de wijk Belville in Cape town, begon te rappen in het Engels, ge├»nspireerd door ‘Doggystyle’, het album van Snoop Doggy Dog. Tyler maakte deel uit van de rapcrew the Clenched fist, waar hij de enige blanke was. Nadat hij had meegedaan aan een jamsessie van de rapcrew Brasse vannie Kaap, waarbij in het Afrikaans gerapt werd, is hij dat blijven doen. Om precies te zijn is zijn Afrikaans de Kaapse variant, ontstaan door leenwoorden uit het Engels. De naam Jack Parow gebruikt Tyler nadat hij samen met een aantal vrienden de film ‘Pirates of the Carribean’ ziet. Tyler, stom dronken doet dan de uitspraak: ‘Fuck Jack Sparrow the pirate of the Caribbean, I’m Jack Parow, pirate of the caravan park.’ Vanaf dat moment is Tyler niet alleen Jack Parow, maar is ook een man die als een rock’n roll-rapper die scheldend, dronken en omringd door vrouwen door het leven gaat.

Nederlands contract

Afgelopen weekend was Jack Parow in ons land voor zeven optredens in vier dagen tijd. Kees de Koning van het hiphoplabel Top Notch had hem naar Nederland gehaald, nadat hij gebeld was door Willem de Bruin van the Opposites, die hem adviseerde eens naar de rapper te beluisteren. De Koning, altijd in voor nieuw raptalent, sloot daarop een contract met Jack Parow en brengt nog deze maand zijn debuutalbum uit, waarvan in Zuid-Afrika zo’n 20.000 stuks zijn verkocht.

geen voetbal!

Tijdens een show vorig jaar begon hij met de volgende woorden: ‘Hello, my naam is Jack Parow. Ek hou van Afrikaans. Ek hou van rap.’ ‘Cooler as ekke’ betekent dan ook ‘Cooler dan ikzelf’. Ondanks zijn Zuid-Afrikaanse afkomst, is hij geen groot voetbalfan, maar houdt meer van rugby. Voor de kwartfinale tegen Brazili├ź sprak hij echter wel de hoop uit dat Nederland die moest winnen, ‘al was het maar omdat mijn Nederlandse tour dan nog leuker wordt’. In augustus komt Jack Parow terug om op te treden op Lowlands.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten