woensdag 30 september 2015

Streams in albumlijsten

Sinds juli 2014 worden voor de Single Top 100 naast fysieke verkopen en downloads, ook streams meegeteld. In de loop van de tijd is de invloed daarvan zeer groot geworden. Een downloadactie of een serie instores heeft nauwelijks nog zin als er niet veel streams tegenover staan. Streams bemoeilijken het manipuleren van de Single Top 100 en dat werd tijd!

albums

Na een periode van proefdraaien heeft GfK Dutch Charts, de samensteller van onder andere de Single en Album Top 100, besloten om met ingang van de komende week, ook voor de albumlijsten streams mee te gaan tellen. De regels hiervoor zijn dezelfde als die gelden voor de Britse albumlijst, die streams meetelt sinds maart 2015. Lees hier ons item hierover destijds.

invloed hits beperken

Van elk album worden de twaalf populairste tracks genomen. Daarvan krijgen de twee populairste tracks de gemiddelde weging van de tien andere tracks. Dit is ter voorkoming dat hits die meer worden gestreamd, de albumnotering beïnvloeden.
Vervolgens worden deze aantallen met een factor ten opzichte van fysieke verkopen en downloads meegenomen voor de albumlijsten.

Aanstaande vrijdag verschijnen de eerste albumlijsten waarin de streaming is meegenomen. Kunnen streams the Common Linnets beletten om met II de eerste plaats te bereiken, zoals we voorspelden? Vrijdag weten we het!

1 opmerking: