vrijdag 7 augustus 2009

Hitflits: Jannes verjaagt Michael Jackson

Begin deze week leek het er even op dat ‘Celebration’ van Madonna wel eens op vrijdag de nieuwe #1 zou kunnen worden. Maar doordat het nummer alleen maar via Itunes te downloaden was, haalt het nog geen kwart van de verkopen van ‘Mi rowsu (Tuintje in mijn hart)’ van Damaru & Jan Smit, dat voor de tweede week de Single Top 100 aanvoert. ‘Celebration’ is de 62ste notering voor Madonna en één van de twee nieuwe nummers van de ‘Ultimate greatest hits collection’ dat op 25 september verschijnt. Dus tot die tijd heeft ‘Celebration’ nog alle kans om #1 te komen. Tenminste als de bedreiging uit de Volendam hoek niet te serieus wordt de komende tijd …

Naast Madonna komt er nog een plaatje binnen bij de bovenste tien. En dat mag wel een verrassing worden genoemd. ‘Take me’ van Centerfold 3.0 stijgt al een aantal weken gestaag door en maakt deze week de overstap naar de top 10, en boekt daarmee een winst van zes plaatsen. ‘Take me’ is nu nog drie plaatsen verwijderd van de #6-notering van ‘Dictator’ van Centerfold 1.0 uit 1986.

Ook winst is er voor ‘Nowhere to run’ van B-yentl dat twee plaatsen stijgt en op #7 uitkomt. Het nummer scoort nu beter dan ‘No one but you’ van B-yentl, dat begin dit jaar niet hoger kwam dan een achtste plek. Deze week blijft het nummer op de 29ste plaats staan, in de 37ste week! Ook vermeldenswaard is de notering van ‘Sweet goodbyes’ van Krezip. Het nummer zakt weliswaar naar de tiende plaats, maar staat precies een half jaar genoteerd. Binnen twee weken is het hun langstgenoteerde single, want zowel ‘I would stay’ (in 2000) als ‘All my life’ (in 2007/2008) stond 27 weken genoteerd.

Aangezien het aantal Michael Jackson hits nu snel afneemt (deze week nog 8), komt er ook weer ruimte voor andere nummers. Deze week komen er vijftien nummers de Single Top 100 binnen, waarvan er slechts twee op herhaling gaan. Buiten ‘Celebration’ van Madonna zijn de andere 12:
#34 – Keri Hilson feat. Kanye West & Ne-yo: ‘Knock you down’
#47 – David Guetta feat. Akon: ‘Sexy bitch’
#50 – Muse: ‘Uprising’
#53 – Shakira: ‘She wolf’
#54 – Pixie Lot: ‘Mama do’
#73 – Jeroen Weerdenburg: ‘Wat ik voor je voel …’
#74 – Lily Allen: ‘Not fair’
#78 – Judith Peters: ‘Een zomer lang’
#83 – Vangrail: ‘Alles’
#91 – P!nk: ‘Funhouse’
#97 – Robert Leroy: ‘Slaap ik bij jou’
#100- Moke: ‘Switch’

Na vier weken is Michael Jackson zijn eerste plaats kwijt in de Album Top 100. ‘King of pop – the Dutch collection’ zakt naar een tweede plek. De nieuwe #1 is ‘De nieuwe van …’ Jannes, waarmee de zanger uit Emmen, na ‘Als het zonnetje schijnt’ (in 2005), ‘Laat me vrij’ (in 2006) en ‘Mijn naam is … Jannes’ (in 2007), zijn vierde #1-album binnenhaalt. Al zijn #1-albums kwamen vanuit het niets binnen op die plek. Het verschil tussen de #1 en #2 is slechts 8%, wat zou kunnen betekenen dat Jannes die eerste plaats volgende week al weer kwijt is. Op de loer ligt in ieder geval ‘Sweet goodbyes’ van Krezip, dat naar een derde plaats is gezakt, maar slechts 1% verschilt met de #2. Voor de volgende binnenkomer in de albumlijst, moeten we helemaal naar de onderste plaats, want op #100 komt Paul Kalkbrenner met de soundtrack van de film ‘Berlin calling’.

Van de eerste tien albums neemt Michael er nu nog drie in, evenveel als vorige week en allen op de terugweg. ‘Thriller – the 25th anniversary’ maakt een flinke val van 47 naar #70.

In de Backcatalog Top 50, de lijst met oudere albums, behoudt Michael Jackson nog wel zijn #1-positie met ‘Number ones’. In totaal staan er in deze lijst nog 11 albums van hem genoteerd (evenveel als vorige week), waarvan de volledige top 6 (vorige week top 8).

Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman met alle feiten achter de hits.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten