maandag 3 augustus 2009

Jan Smit wint weddenschap en scoort tiende #1-hit

Damaru: Mi rowsu (ik heb een tuintje in mijn hart) / Damaru & Jan Smit: Mi rowsu (tuintje in mijn hart) (1) *** eerste week op #1 ***

Vorige week bereikte ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ van Dino Canterburg, oftewel Damaru, de zevende plek. Afgelopen week kwam de versie die hij opnam met Jan Smit uit, en die knalt binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Echter de versie van Damaru is nergens meer te bekennen. Ook al is de versie met Jan Smit populairder, dat betekent nog niet dat de oorspronkelijke versie niet meer verkoopt. Sterker nog, op maandag stond die versie nog op de negende plaats. Wat is er dan mee gebeurd?

GfK Dutch Charts, die wekelijks de Single Top 100 samenstelt, is er bij de nieuwe versie met Jan Smit van uitgegaan, dat het om een ‘remix’ gaat. En dus hebben zij beide versies bij elkaar geteld. Met andere woorden, vanaf deze week is er dus sprake van een dubbele #1, beide met Damaru. Maar gezien de verhouding, Damaru nog alleen op maandag: 45% (ten opzichte van ‘I know you want me (calle ocho)’ van Pitbull) en samen met Jan Smit op woensdag: een overwicht van 60% op Pitbull, mogen we er van uitgaan dat de nieuwe versie alleen al genoeg verkoopt voor een eerste plaats. Hij dankt dat mede aan de fysieke cd-single, die na het weekend in de winkels lag.

Al in 2007 was ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ een #1-hit voor Damaru in Suriname. Het nummer stond toen negen weken achtereen bovenaan. De nieuwe versie komt daar deze week op #3 binnen. Daar krijgen beide versies dus wel een aparte notering.

weddenschap

Aanleiding voor de nieuwe versie van ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ ligt in een weddenschap tussen 3FM dj Giel Beelen en Jan Smit. In de uitzending van 24 juni begonnen de twee een wedstrijd waarbij het er om ging wie het grootste – virtuele – SOS Kinderdorp zou kunnen bouwen. Jan is ambassadeur van SOS Kinderdorpen, dus hij had er wel oren naar. Tevens liet Giel het nummer van Damaru horen, waarover hij zelf zeer enthousiast was. Jan vond het een heel relaxed nummer, maar hij zou ‘m nog niet kopen. De dagen daarna kwam de actie goed op gang en moest nog bepaald worden wat de tegenprestatie zou zijn van de verliezer. En dus belde Giel op 7 juli met Jan, die het nummer na de uitzending al wel had gedownload. Jan: “Ik heb gehoord dat Damaru naar Nederland komt. Als jij nu regelt dat hij dat liedje in de studio kan komen zingen, dan nemen we het op en brengen het uit”.

Giel verloor de weddenschap en regelde de ontmoeting tussen de twee. Voor Damaru was het een droom om samen te werken met Jan Smit. “Dat het resultaat van deze samenwerking op #1 staat is fantastisch! Soso lobi!”, aldus Damaru in RTL Boulevard afgelopen vrijdag. En Jan voegde daaraan toe: “Ook voor mij was het een hele eer om in het Sranan (Surinaams) te mogen zingen met Damaru en met dit resultaat is het natuurlijk helemaal geweldig.” Damaru was afgelopen weekend in Nederland om op te treden op het Raw rhythm festival in de Westergasfabriek in Amsterdam.

Door de samenwerking met Damaru, scoort Jan Smit met ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ zijn tiende #1-hit. Daarmee staat hij op gelijke hoogte met Abba, die in bijna acht jaar tien #1-hits scoorden. Jan doet er iets meer dan twaalf jaar over. Met dertien #1-hits, is Marco Borsato de artiest met de meeste #1-hits. Wat Nederlandse acts betreft, want the Beatles scoorden er maar liefst 23 in hun volledige carrière. Naast Duits (binnenkort komt Jan met een nieuw Duits album), Engels, Italiaans (' Mama' ) en natuurlijk Nederlands, is Surinaams de vijfde taal waarin Jan zingt. Met een #1-notering voor ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’, is hij de eerste artiest in Nederland met een #1-hit in het Surinaams. Maar Damaru is niet de eerste Surinamer met een #1-notering. Def Rhymz en Oscar Harris gingen hem voor. Oscar bereikte de eerste plaats in 1971, samen met the Twinklestars en het nummer ‘Soldiers prayer’, Dennis Bouwman/Def Rhymz scoorde in 2001 een #1-hit met ‘Puf/Schudden’. En ook daar was wat mee aan de hand. Aanvankelijk deed ‘Puf’, de officiële a-kant weinig: #64. Vervolgens kreeg ‘Schudden’ meer aandacht en dat kwam uiteindelijk ook op #1 terecht.

nog meer duetten

En Damaru heeft de smaak te pakken, want als het aan hem ligt, moeten ook Kempi en Nick & Simon er aan geloven. Beide acts zijn ook populair in Suriname, dus dat zit wel goed. Aanstaande woensdag wordt daar waarschijnlijk meer over bekend.

goede doel

Jan Smit is ambassadeur van SOS Kinderdorpen en dus hoefde hij niet lang na te denken over de bestemming van de opbrengst van deze speciale versie. Inderdaad, die gaat volledig naar SOS Kinderdorpen. Deze stichting zorgt ervoor dat wees- en verlaten kinderen kunnen opgroeien in een gezin. Benefietsingles zijn van alle tijden. Slechts enkele daarvan bereiken ook de eerste plaats. Hier volgt een opsomming van alle Nederlandse #1-hits waarvan de opbrengst naar een goed doel ging (niet persé uitgevoerd door Nederlandse acts):

2009: Damaru & Jan Smit: ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’
Opbrengst gaat naar SOS Kinderdorpen

2008: Ticket for Tibet: ‘Als je ooit nog eens terug kan’
De opbrengst gaat volledig naar drie Tibetaanse nonnen die zes jaar vastzaten in een Chinese gevangenis na het zingen van een protestlied tegen de Chinese overheersing van Tibet.

2005: Artiesten voor Azië: ‘Als je iets kan doen’
Opbrengst gaat naar giro 555 en is bestemd voor de slachtoffers van de tsunami in Azië, de vloedgolf die op 26 december 2004 de kust van Indonesië, Thailand en Sri Lanka overspoelde en naar schatting 230.000 slachtoffers maakte.

2003: Dinand Woesthoff: ‘Dreamer (Gussie’s song)’
Opbrengst gaat naar het Koningin Wilhelmina Fonds, de Nederlandse kankerbestrijding. De single is opgedragen aan Guusje Nederhorst, vrouw van Dinand Woesthoff. Guusje overleed aan borstkanker.

2002: Marco Borsato & Sita: ‘Lopen op het water’
Opbrengst gaat naar het Oranjefonds (een fonds dat zich richt op cultuuruitwisseling op het gebied van jeugd, sport en onderwijs). Liedje werd opgenomen ten gunste van het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta, in opdracht van het Nationaal Oranje Comité.

1993: René Klijn: ‘Mr. Blue’
Opbrengst komt ten goede aan het AIDS Fonds. Single is uitgebracht naar aanleiding van een thema-uitzending rond aidspatient René Klijn van het tv-programma ‘De schreeuw van De Leeuw’ van Paul de Leeuw op 28 november 1992.

1980: Massada: ‘Sajang é’
Opbrengst van de verkoop in Nederland gaat naar Novib voor de actie ‘Gast aan tafel’, ten behoeve van kinderen in de Derde wereld; uit de Veronica-tv-special ‘Mijn naam is vandaag’.

1975: Kamahl: ‘The elephant song’
Opbrengst komt ten goede aan het Wereldnatuurfonds. Nummer was speciaal opgenomen voor een tv-programma over het Wereld Natuur Fonds dat op 29 juni 1975 door de AVRO werd uitgezonden.

5 opmerkingen:

 1. Def Rhymz (geboren in Paramaribo) had ook een nummer 1 hit met Puf/Schudden in 2001.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. klopt! Helemaal over het hoofd gezien. We zullen het aanpassen. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Welke taal zong Jan(tje) Smit op "Mama" van BZN?
  Hij werd weliswaar niet op de hoes genoemd, maar was wel te horen.
  Ik dacht dat het Italiaans was, dus nog een taal erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mi Rowsu stond niet in curacao 9 weken op 1 , maar in Suriname !
  daar kwam het staat nu het duet op 3 , en volgens mij is de soloversie (nog) niet teruggekeerd in de lijsten daar !

  Voor de rest een DUIDELIJK verhaal megaman , many thx !

  Groetjes : ZEKO CAZEKO ! !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oeps , Sorry voor de fout bij de zin :daar kwam ......., het moet zijn , daar kwam het binnen op 3 etc etc

  nogmaals voor de uitgebreide toellichting !

  Grtz : ZEKO CAZEKO !

  BeantwoordenVerwijderen