vrijdag 26 oktober 2012

Hitflits: dubbelklapper voor Jan Smit

En opnieuw verliest ‘Gangnam style’ van Psy de strijd om de eerste plaats in de Single Top 100. Het is dit keer echter niet ‘Skyfall’ van Adele die sterker is (zij zakt zelfs naar de derde plaats), maar onze eigen Jan Smit. ‘Sla je armen om me heen’ van Jan Smit ft. Roos van Erkel, komt vanuit het niets binnen op #1, waarmee Jan zijn zeventiende #1-hit scoort en op gelijke hoogte komt met Marco Borsato. Beide zitten nu nog vijf verwijderd van het record aantal van the Beatles met 22 stuks.
‘Sla je armen om me heen’ is afkomstig uit de film ‘Het bombardement’, waarin Jan de bokser Vincent en Roos zijn grote liefde Eva speelt. De film draait pas vanaf 20 december in de bioscopen, maar nu al hebben Jan zijn (vrouwelijke) fans het nummer in hun harten gesloten. Daarvoor was echter wel een ‘bombardement’ nodig.

Vorig weekend stond Jan Smit twee dagen in Ahoy in het kader van zijn ’15 jarig jubileum’ en riep hij zijn fans (per sms) op om ‘Sla je armen om me heen’ te downloaden, waar ze massaal gehoor aan hebben gegeven. Deze downloads lopen echter niet via iTunes (waar het nummer lang geen #1-hit scoort), maar via andere downloadplatforms zoals Downloadmusic.nl

De twee concerten leveren Jan niet alleen een #1-hit  op voor ‘Sla je armen om me heen’ (zijn derde in één jaar, nog niet eerder gebeurd), maar zorgen er ook voor dat zijn album ‘Vrienden’ terugstijgt naar de eerste plaats van de albumlijst, waarover zo dadelijk meer.

Eerst terug naar de singlelijst, waarin ‘Let her go’ van Passenger een kanshebber is om over enkele weken #1 te komen. In de tweede week sprint het nummer van 42 naar #4. Daarentegen gaat ‘Geef mij een naam’ van 3js & Elske DeWall, vorige week de hoogste eersteweeks op #9, hard onderuit. Het nummer zakt 80 plaatsen en staat nu op #89.

De overige eersteweeks noteringen zijn:
#42 P!nk: Try
#46 Marteria, Yasha & Miss Platinum: Lila Wolken
#77 the Lumineers: Ho hey
#78 DuoNL: Ik mis je [NL]
#81 Labirinth feat. Emeli Sandé: Beneath your beautiful, aanstaande zondag nieuwe #1 in de Britse hitparade
(nog geen 3FM Megahit, dat is Ellie Golden met 'Lights')
#84 Sidney Samson feat. Will.i.am: Better than yesterday [NL, half]
#85 Jonathan Jerimiah: Gold dust
#91 Hardwell & Showtek: How we do [NL]

Nog een korte blik op de hits uit The voice of Holland. Net als vorige week zijn dat er nu ook twee en het zijn dan ook dezelfde, alleen de notering verschilt:
#14 (12) Sandra van Nieuwland: More (ook te vinden op ‘The acoustic dance sessions’)
#95 (98) Floortje Smit: Alone
Nog twee battles te gaan en dan beginnen de live shows, die weer de nodige hits zullen  opleveren. Op 16 november, de dag van de tweede live show, verschijnt de cd ‘The voice of Holland III: The songs’, want de schoorsteen moet natuurlijk wel blijven roken.

ALBUMS

We hadden het al een beetje verklapt: ook de Album Top 100 wordt aangevoerd door Jan Smit. Zijn album ‘Vrienden’ stijgt in de elfde week vanaf plek 8 naar #1. Twee maanden geleden, op 18 augustus, kwam het album binnen op de eerste plaats, waar het in totaal drie weken verbleef. Met deze week maakt dus vier en al die tijd is het niet buiten de top 10 geweest.

Hoewel Jan dit weekend nog drie shows doet in Ahoy, en veel fans zijn album alsnog zullen aanschaffen, zal het volgende week niet #1 blijven. Dan pakt ‘Hier – hete beste van 20 jaar Bløf’ van Bløf de eerste plaats. Van dat album zijn op voorhand al zo’n 25.000 stuks besteld, goed voor goud dus. Daar kan zelf Jan Smit niet tegenop. Aanstaande zondag krijgt Bløf in de kleine zaal van de Ziggo Dome in Amsterdam, de ‘Radio 2 Mijlpaal prijs’ uitgereikt, voor de verdiensten voor de hedendaagse popmuziek. De uitreiking plus het concert dat de band geeft, wordt live uitgezonden op Radio 2, tussen 2 – 6 uur.

Afgelopen woensdag, 24 oktober, werd in de Heineken Music Hall in Amsterdam , de tv-show rond ‘Hallo wereld’, het 33e album van Kinderen voor kinderen opgenomen. De gelijknamige single zakt in de vijfde week van 8 naar #15. Maar het album boekt in de tweede achtereenvolgende week twee plaatsen winst en staat nu op #2.
 Als ‘Vrienden’ van Jan Smit er niet was geweest deze week, had ‘Hallo wereld’ dus op #1 gestaan en was het de elfde #1-notering in de Kinderen voor kinderen serie geweest! Het kan echter nog, want de tiende, ‘Kinderen voor kinderen 14’ in 1993, steeg pas in de elfde week naar de eerste plaats en dat was een week na de uitzending van de special. Dit jaar wordt de special op 10 november uitgezonden.

In de tweede week sprint harpiste Lavina Meijer met haar album ‘Metamorphosis – the hours’, met oude en nieuwe opnamen van Philip Glass, van de 16e naar de 4e plaats.

De eersteweeks noteringen op een rijtje met informatie over de debutanten:
#6 Swedish house mafia: Until now
#12 Jonathan Jerimiah: Gold dust
#28 Passenger: All the little lights
#30 Stone sour: House of gold & bones part 1
#31 Bread & David Gates: Collected

Met Reboelje wist hij nooit een notering te behalen, maar nu als Mariusz & de Muzikanten lukt het hem wel: ‘De nacht wachtet’ komt binnen op #35. Maar daar ging wel een en ander aan vooraf.

Marius de Boer (Stiens, 19 januari 1961) koopt op zijn zestiende, na enkele jaren klassiek pianoles te hebben gevolgd, een elektrische gitaar. Kort daarna maakt hij deel uit van Elected, één van de eerste Friese new wave bands. Na zijn studie verkeerstechniek aan de HTS, verhuist hij naar Assen om te werken als akoestisch adviseur. In die tijd ontwikkelt hij zich als tekstschrijver en schrijft de bundel ‘De dreade man’ die nooit wordt uitgegeven wordt, maar die wel de basis vormt voor de eerste nummers van de Friese groep Reboelje.

Reboelje wordt bekend in het hele land, maar doordat ze geen platencontract krijgen, begint Marinus, Marista, platenlabel en distributiemaatschappij. In 1995 schrijft hij het concept voor het theaterstuk ‘De bruiloft’, dat tijdens concerten van Reboelje wordt opgevoerd. Een jaar later krijgt hij er de Friese popprijs voor.

In 2003 trekt hij zich een tijdje terug en valt het doek voor de Friese band. Het bloed blijft echter stromen en twee jaar later ontwikkeld Marius een eigen solo-programma met een combinatie van nieuwe nummers en ook ouder werk met nieuwe arrangementen. Het levert veel optredens op, singles en in 2007 het album ‘Wat west hat wie’. Eind 2009 vormt hij samen met Rogier Trampe (gitaar), Peter Hartmann (bas) en Ruben Soer (drums), de band Mariusz & de Muzikanten.

#49 Peter Gabriel: So (25th anniversary)
#52 Steve Hackett: Genesis revisited II, Hackett maakte van 1970 – 1977 deel uit van Genesis
#60 Karsu: Confession, Karsu Dönmez (Amsterdam, 1990) is zangeres/pianiste, die haar carrière startte op 14-jarige leeftijd in het restaurant van haar Turkse ouders
#65 Milow: From north to south (live)


#72 Kendrick Lamar: Good kit, m.a.a.d. city, debuutalbum van Amerikaanse zanger Kendrick Lamar Duckworth (Compton, 17 juni 1987). Het album vertelt het verhaal van hoe Lamar opgroeide in Compton. De afkorting m.a.a.d. staat voor ‘My Angry Adolescence Divided’ en ‘My Angel’s on Angel Dust’, en betekent ‘zijn bestaan toen’.

#76 Taylor Swift: Red
#83 A balladeer: I cant’ keep track of each fallen Robin [NL]
#95 Godspeed you! black emperor: Allelujah! Don’t bendi ascend!, Canadese band, in 1995 in Montreal opgericht. In 2003 stopten ze er mee, waarna ze in 2010 weer bij elkaar kwamen, gingen touren en werken aan ‘Allelujah! Don’t bendi ascend!’, het vierde studioalbum
#98 Andy Burrows: Company, voormalig drummer bij Razorlight

Sinterklaas is vroeg dit jaar, want in de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, is ‘Sinterklaas muziekspel’ van V.O.F. de Kunst de hoogste eersteweeks op #11. De lijst wordt nog steeds aangevoerd door Mumford & sons met ‘ Sigh no more’, nu voor de vierde week. Maar ook net, want het verschil met ‘Born to die’ van Lana Del Ray op #2, is nog geen 1%.

Wij zetten de feitjes van nieuwe en/of bijzondere noteringen weer op een rij die je na het weekend weer kunt verwachten in een nieuwe Megaman, met ondermeer aandacht voor de dubbelklapper van Jan Smit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten