zondag 21 oktober 2012

Passenger is altijd onderweg

Passenger: Let her go (42)

Afgelopen vrijdag, 19 oktober 2012, speelde Mike Rosenberg in Brighton, de plaats waar hij  27 jaar geleden is geboren. Het was de eerste keer dat hij daar optrad onder zijn alter ego Passenger. Bovendien waren zijn beide ouders aanwezig, en dat maakte het optreden voor hem dubbel speciaal. De naam Passenger refereert naar de denkbeeldige persoon in zijn liedjes die kijkt naar de wereld alsof hij in een auto zit die voorbij rijd.

Mark Rosenberg, geboren op 25 september 1985, maakt al muziek sinds zijn vijftiende. Om geld te verdienen had hij de keuze tussen de afwas, een krantenwijk of muziek maken. Het werd het laatste. In 2003 vormde hij samen met Andrew Philips de band Passenger. Door de jaren heen was de bezetting wisselend, en bestond maximaal uit vijf personen. Nadat Philips was opgestapt, was dat tevens het moment dat Rosenberg alleen verder ging.

Australië

In 2008 kwam de Australische zanger Lior (links) naar Europa. Beiden ontmoetten elkaar en hielden daarna contact. Toen Rosenberg er alleen voor stond, nodigde Lior hem uit naar Australië te komen om samen met hem op te treden. Na zo’n vier weken ging Rosenberg terug en startte hier zijn solocarrière, met optredens op straat. Dat beviel hem goed, alleen rond oktober 2009 werd het te koud op straat. Aangezien hij toch al een kleine basis had opgebouwd down under, waagde hij het er op en vertrok naar Australië. Dat bleek een goede gok, want inmiddels boekt hij daar grote successen en woont inmiddels in Surry hills, Sidney.

‘Let her go’, deze week de 3FM Megahit, is afkomstig van ‘All the little lights’, zijn vijfde album. Dat album werd geproduceerd door de Australiër Chris Vallejo, bekend van zijn werk met de band Empire on the sun. Passenger doet momenteel een tour met Ed Sheeran.

metalband

In Zweden is ook een act die luistert naar de naam Passenger, het gaat dan om een metalband. Het is één keer voorgekomen dat op een affiche waarop Passenger/Rosenberg werd aangekondigd, een foto van de Zweedse band naast stond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten