vrijdag 27 december 2013

Oudjaarflits: Serious Request bezorgt DVBBS alsnog #1

Tijdens de tiende editie van 3FM Serious Request in Leeuwarden, kozen de drie dj’s in het glazen huis voor ‘Eat, sleep, rave, repeat’ van Fat boy slim and Riva Starr, als hun anthem. Maar de mensen op het plein gingen meer uit hun dak bij ‘Tsunami’ van DVBBS & Borgeous. Niet zo vreemd ook, want het nummer is ook nog eens het lijflied van de fans van SC Cambuur!


Het gevolg is dat ‘Tsunami’ dat in totaal al vijf weken (in september, oktober en november) op de tweede plaats doorbracht, in de laatste lijst van 2013 naar #1 sprint.  Het nummer komt vanaf #18 en maakt de grootste sprong naar #1 sinds ‘Hou je dan nog steeds van mij’ van Jan Smit dat op 8 oktober 2011 vanaf #19 steeg. Jan deed dat in de tweede week, DVBBS & Borgeous had daar 17 weken voor nodig. Dat is echter geen record, want ruim twee maanden geleden, op 19 oktober van dit jaar, deed Pharrell Williams dat ook al met ‘Happy’.

Nederlands tintje

DVBBS zijn de broers Christopher (rechts op de foto) en Alexandre van den Hoef, die drie jaar hebben gewoond in Almere, alvorens ze naar Canada verhuisden. ‘Tsunami’ maakten ze met de Amerikaanse dj/producer DJ Borgeous (echte naam: John Borger). Dus al met al heeft ‘Tsunami’ een Nederlands tintje. Wellicht dat daarom de broers vanuit Italië werden ingevlogen om de feestvreugde nog meer te verhogen.

TOP 5

1 (18)  DVBBS & Borgeous: Tsunami (eerste week)
2 (35)  Fat boy slim and Riva Starr feat. Beardyman: Eat, sleep, rave, repeat
3  (2)   Stromae: Formidable
4  (1)   John Legend: All of me
5 (23)  Racoon: Shoes of lightning

Handvol SR #1-hits

De tien edities van Serious Request leverden al meerdere #1-hits op. Een overzicht:
2008: Jordy van Loon: Verliefdheid
2010: Martin Solveig feat. Dragonette: Hello
2011: Studio killers: Ode to the bouncer
2012: Will.i.am & Britney Spears: Scream & shout
2013: DVBBS & Borgeous: Tsunami

Dankzij Serious Request scoort Fat boy slim met 'Eat, sleep, rave, repeat' onder die naam zijn grootste hit. Hoogste notering tot deze week was #20, voor ‘Sex on the streets’ als Pizzaman. Norman Cook, echte naam van deze muzikale duizendpoot, stond al eens eerder #2. Dat was in 1990 met ‘Dub be good to me’ van Beats international, waar hij toen deel van uitmaakte.


‘Shoes of lightning’ van Racoon, het officiële themalied, stijgt in de 5de week van 23 naar #5. Dat is één plek hoger dan ‘Same heart’ van Laura Jansen feat. Tom Chaplin, het themalied uit 2012. Met een vijfde plaats voor ‘Shoes of lightning’ evenaart het nummer ‘Waiting so long’ van Novastar, dat begin 2009 ook zo hoog kwam.

playback #1

Overigens is geen van de genoemde SR-hits het meest aangevraagde liedje dit jaar. Dat is ‘Living doll’ van Cliff Richard & the Young Ones. Niet zozeer vanwege het liedje, maar vanwege de weergaloze playbackversie die dj Gerard Ekdom er van gaf. Ekdom zat dit keer niet in het huis en zijn playbackversie werd node gemist. Na een oproep dat er minstens € 10.000,-- moest worden geboden, werd het callcentrum bedolven onder telefoontjes en leverde het nummer € 37.000,-- op, dus ruim 30.000 aanvragen! De volledige Top SR2013 kun je tot en met 3 januari 2014 horen op 3FM.

Terug naar de laatste hitparade van 2013, waarin de meeste verschuivingen worden bepaald door Serious Request en de finale van The voice of Holland. Tot onze verrassing komen er echter ook nog zeven ‘nieuwe’ kerstnummers binnen, ook al zijn ze (al jaren) oud:
#63 Michael Bublé: It’s beginning to look a lot like Christmas en op #95 All I want for Christmas is you (beide uit 2011)
#65 José Feliciano: Feliz navidad (uit 1970)
#71 Andy Williams: It’s the most wonderful time of the year (uit 1963)
#79 Frank Sinatra with the Swanson quartet: Let is snow! Let is snow! Let is snow! (uit 1950)
#86 Shakin’ Stevens: Merry Christmas everyone (uit 1985)
#94 Britney Spears: My only wish (this year) (uit 2000)
Het totaal aantal kersthits komt daarmee op 18, eentje minder dan in 2012.

Hieronder de eerste weeks noteringen waarvan we in 2014 wel meer zullen horen:
#56 Beyoncé feat. Jay-Z: Drunk in love / #87 Beyoncé: Pretty hurts en op #89 Xo
#82 Douwe Bob & Ardesko: Stone into the river
#84 Miss Montreal: Say heaven say hell, thema van ‘Utopia’, een nieuwe reallife soap die vanaf 6 januari te zien is bij SBS6
#91 New World sound & Thomas Newson: Flute
#98 Snollebollekes: Vrouwkes

ALBUMS

Al na één week moet Beyoncé haar eerste plaats afstaan. Met de digitale versie van het gelijknamige album verraste ze iedereen voor de kerst en kwam zo’n beetje overal op #1 binnen. Maar ondanks dat het album nu ook fysiek verkrijgbaar is, verliest het ten opzichte van de #1, ruim een derde. Die #1 kan er maar één zijn: ‘Duizend spiegels’ van Marco Borsato, dat de zegetocht weer voortzet na een weekje afwezigheid bovenaan. Met slechts vier weken scoorde Marco in 2013 het bestverkochte album, en dat voor de vijfde keer. Zie ook de Jaarflits.

TOP 5

1  (2)   Marco Borsato: Duizend spiegels (vierde week)
2  (1)   Beyoncé: Beyoncé
3  (3)   Nick & Simon: Christmas with … Merry Xmas Everybody
4  (4)   Charles Aznavour: Get allerbeste van
5  (5)   Robbie Williams: Swing both ways

Er is maar een echte eerste weeks en dat is … een kerstalbum! Op #96 komt Mary J. Blige binnen met ‘A mary Christmas’. Geen oude meuk, maar een album uit 2013.

En dit was het dan voor 2013. Dank voor alle reacties. Blijf reageren en meedenken, want ook in 2014 gaan we verder met de Megaman. Wij melden ons weer op vrijdag 3 januari, voor de eerste Hitflits van 2014. Fijne jaarwisseling en voorzichtig met vuurwerk.

2 opmerkingen:

  1. Bedankt voor weer een heel jaar mooie chart feiten. 1 opmerking nog - het is SC Cambuur, niet FC Cambuur...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Graag gedaan Frank. Bedankt voor je opmerking, we hebben het aangepast.

    BeantwoordenVerwijderen