zondag 27 april 2014

Jamai maakt diepe indruk als Judas

#5 Jamai: Gevallen of gevlogen      *** hoogste eerste weeks ***

Vorige jaar boekte Jim Bakkum een hit met ‘Zo stil’ (#22), door zijn vertolking van Petrus in The Passion. Anita Meyer, die de rol van Maria vertolkte, scoorde met ‘Laat me nu toch niet alleen (#84). The Passion is een hervertelling van de laatste uren van het leven van Jezus, waarin bekende Nederlanders hun opwachting maken en Nederlandstalige popliedjes worden gezongen.

De keuze van de liedjes wordt jaarlijks bepaalt door Radio-2 dj Jan-Willem Roodbeen, presentator van de 'Roodshow'. Fleur van Helden, uitvoerend producent, waarmee hij al eerder had samengewerkt, vroeg hem in 2011 om dat op zich te nemen. Mede dankzij de keuze van de liedjes is het evenement een groot succes. In 2013 keek een recordaantal van 2,3 miljoen mensen naar The Passion op tv.

Na Gouda (in 2011), Rotterdam (2012) en Den Haag (2013), streek het mediaspektakel dit jaar neer in Groningen. Maria werd gespeeld door Simone Kleinsma, Jan Dulles was Jezus, Stanley Burleson kroop in de huid van Petrus.
De rol die het meest opzien baarde, was die van Judas, gespeeld door Jamai Loman. Jamai bevond zich op een gegeven moment op een autokerkhof. Hij worstelde met zijn geweten en zong daar het nummer ‘Gevallen of gevlogen’ van Guus Meeuwis, van zijn album ‘Armen open’ uit 2011.

Jan-Willem over de keuze van het nummer: “Het liedje werd gezongen vlak voordat Judas Jezus gaat verraden. Hij is teleurgesteld en levert zijn beste vriend en leraar uit aan de religieuze leiders. Er moet iets inzitten van spijt, maar ook van twijfel. Het nummer van Guus Meeuwis raakte die gevoelens keihard, het paste perfect bij die scène. Maar dat het zo’n groot succes zou worden, wist ik niet.”

‘Gevallen of gevlogen’ levert Jamai (winnaar van Idols, Jim werd tweede) na ‘Step right up’ (#1) en ‘When you walk in the room’ feat. Dewi (#7), beide in 2003, zijn derde top 10-notering op. ‘Gevallen of gevlogen’ werd voor The Passion van een nieuw arrangement voorzien door Eric van Tijn.

De lat licht hoog voor The Passion in 2015, want dit jaar werd weer een nieuw record aantal kijkers geboekt: 3.558.000! Overigens vonden ‘Margharita’ (een nummer van Marco Borsato) door Jan Dulles en Jamai zeer indrukwekkend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten