zondag 5 februari 2012

Componist verbiedt alle coverversies

Michel Teló: Ai se eu te pego! (1) *** vierde week op #1 ***

Zonder ook maar enige dreiging gaat ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló een vierde week in aan de kop van de Single Top 100. Er is momenteel geen enkel nummer dat deze zomerhit, tijdens één van onze koudste winters, kan verdrijven. Dus de kans dat het nummer over een paar weken nog op #1 staat, als Teló naar ons land komt, is groot. Zijn album ’Na balada’ boekt in derde week een beetje winst en stijgt van 64 naar #62, maar heeft al #34 gestaan.

‘Ai se eu te pego!’ is geschreven door Sharon Acioly en Antônio Dyggs. Nadat het nummer al door anderen was opgenomen, die er geen internationaal succes mee hadden, bood hij het nummer aan Michel Teló. Hij verwachtte dat Teló er wel succes mee zou hebben, en dat had hij goed gezien. Nu er diverse coverversies van ‘Ai se eu te pego!’ zijn verschenen, is Dyggs waarschijnlijk bang geld mis te lopen. Want wie de coverversie koopt, doet dat niet met de versie van Teló niet, is zijn redenering. En dus mag niemand het nummer meer coveren.

cover verbod

Van de vele covers die er van ‘Ai se eu te pego!’ zijn verschenen, staat alleen ‘Dan voel je me beter’ van Gerard Joling nog in de lijst, gestegen naar #8. De andere hoeven zich dus geen zorgen te maken, nu Michel Teló opdracht heeft gegeven alle coverversies te verbieden. Hè wat, alle coverversies? Dus daar valt hij zelf ook onder, want zijn versie is ook een cover. Het origineel van ‘Ai se eu te pego!’ stamt al uit 2008 en werd voor het eerst opgenomen door het Braziliaanse sextet Os Meninos de Seu Zeh. Daarnaast heeft Teló het nummer zelf ook gecovered in het Engels: ‘Oh if I catch you’. Dus dat betekent een dubbel verbod!

populairste cover komt uit Nederland

‘Samen vanavond’, de eerste Nederlandse coverversie door Tom Haver, werd onlangs op de Braziliaanse tv uitgeroepen tot de beste internationale cover uit vijf anderen. Daarna werd het management van Telò wakker, want direct sommeerden ze dat Haver zijn versie van YouTube moest verwijderen. Er zou nooit toestemming zijn verleend voor het gebruik van ‘Ai se eu te pego!’. Wel hebben alle Nederlandse artiesten die het nummer coveren, netjes de auteursrechten afgestaan aan Buma/Stemra, de instantie die in Nederland de auteursrechten regelt. Dat schijnt dus niet voldoende te zijn, want naast Haver, hebben allen een brief ontvangen van de Braziliaanse Buma/Stemra. Wordt vervolgd dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten