vrijdag 14 januari 2022

Hitflits: Dawn FM tweede #1-album voor the Weeknd; Lauren Spencer-Smith trekt van leer tegen haar ex

In 2020 scoorde hij met ‘Blinding Lights’ de single van het jaar en kwam zijn album After Hours 3% tekort om album van het jaar te worden. In de jaarlijst van 2021 stonden beiden ook genoteerd, op de 42e respectievelijk 11e plaats.
Hoe hoog the Weeknd, want over hem hebben we het, dit jaar eindigt, is afwachten, maar hij begint het jaar in ieder geval goed met opnieuw een #1-album: Dawn FM. Het album is alleen nog maar digitaal verkrijgbaar, de cd verschijnt over twee weken. Dawn FM is een album waarop the Weeknd radio speelt op de frequentie 103.5 Hz met acteur Jim Carrey als dj. Gastbijdragen zijn er van Quincy Jones, Tyler The Creator en Lil Wayne.
 
Daarnaast staat zijn album After Hours al gedurende 95 weken onafgebroken in de Album Top 100, deze week op #17, gestegen van #21.
 
ALBUM TOP 7, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  the Weeknd: Dawn FM (nog niet fysiek beschikbaar) *** eerste week op #1 ***
2. (2)   Ed Sheeran: = (Equals) (13), op 53,89%
3. (1)   Adele: 30 (39)
Nog wel de bovenste beste in de Vinyl 33, voor de achtste week inmiddels
 
4. EW  David Bowie: Toy (92)
Van juli-oktober 2000 werkte David Bowie in New York aan nieuwe muziek. Die nummers plus opnieuw opgenomen materiaal uit de periode 1964-1971, vormden het album Toy, dat in maart 2001 had moeten uitkomen. Vanwege financiële perikelen kwam het er niet van en uiteindelijk verliet Bowie platenmaatschappij EMI/Virgin. Hij was vast van plan om Toy alsnog uit te brengen, maar begon eerst aan zijn album Heathen dat in 2002 verscheen.
 
Sommige nummers van Toy belanden als b-kantje of op andere platen. In 2011 lekten verscheidene mixen van nummers uit op het internet. Vorig jaar werd het album uitgebracht als onderdeel van de box Brilliant Adventure (1992-2001), dat een weekje op #58 stond. Afgelopen week verscheen een aparte cd van Toy met extra’s als foto’s en (re)mixen.
 
5. EW  Gunna: DS4ever (niet fysiek uitgebracht)
6. (8)   Soundtrack: Encanto (1)
7. EW  Nass: Nass Is Next (niet fysiek uitgebracht)
 
Naast de bovenstaande vier nieuwe noteringen, komt er op #82 nog een album binnen: Hard To Imagine The Neighbourhood Ever Changing van the Neighbourhood. Tegelijkertijd scoort het vijftal met ‘Softcore’ hun eerste notering op #100. Zie daar voor meer informatie.
 
SINGLES
 
Nog voordat het nummer ‘Fingers Crossed’ van Lauren Spencer-Smith werd uitgebracht, was het op basis van een fragment op haar TikTok-pagina, zo’n 15 miljoen keer gestreamd. Geen wonder dus, dat het nummer bij release al direct een dikke hit is en bij ons de hoogste eerste weeks op de achtste plaats.
 
De 18-jarige Lauren Spencer-Smith, geboren in het Britse Portsmouth, verhuisde met de familie naar Vancouver Island in Canada. Sinds haar elfde is ze met muziek bezig. Op haar vijftiende nam ze het nummer ‘Always Remember Us This Way’ van Lady Gaga op en zette dit op Facebook, dat inmiddels 31 miljoen keer is bekeken.
Maar de echte stappen in de muziek zette ze door in 2020 mee te doen aan de achttiende editie van American Idol, waarin ze eindigde bij de beste 20. Dat hield haar er niet van om door te gaan. Het afgelopen (corona) jaar heeft ze verder gewerkt aan haar muziekcarrière met als eerste wapenfeit, wereldwijd succes met ‘Fingers Crossed’, een nummer over haar ex.
 
Lauren Spencer-Smith is binnen een jaar al de vierde zangeres die zingt over haar ex. Precies een jaar geleden deze week, debuteerde de 17-jarige Oliva Rodrigo met het nummer ‘Drivers License’, dat één van de meest gestreamde nummers werd van 2021. De 21-jarige Meau Hewitt, deze week op de eerste plaats, debuteerde in oktober met ‘Dat Heb Jij Gedaan’. En tenslotte is er de 17-jarige Gayle Robinson uit Texas, die sinds november een hit scoort en deze week naar de vierde plaats stijgt met ‘Abcdefu’. Allen zingen over hoe slecht hun ex hen heeft behandeld.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Meau: Dat Heb Jij Gedaan *** derde week op #1 ***
Naast het nummer ‘Stap Maar In Bij Mij’ met Paul de Munnik, staat ook een ouder nummer van Meau in de belangstelling: ‘Afgesloten’. In februari 2021 was dat het derde nummer dat ze opnam en gaat over het einde van haar relatie.
 
2. (2)   Kris Kross Amsterdam feat. Antoon & Sigourney K: Vluchtstrook (op 9,41%)
3. (4)   Flemming: Amsterdam
4. (5)   Gayle: Abcdefu
5. (3)   Acraze feat. Cherish: Do It To It
 
Met ‘The Business’ scoorde Tiësto een jaar geleden zijn tweede #1-hit. Zo hoog zal ‘The Motto’ met Ava Max niet komen, maar een top 10-positie is binnen, In de tiende week stijgt het nummer van de twaalfde naar de negende plaats, waarmee Tiësto zijn elfde en Ava Max haar derde top 10-hit scoort.

In de Album Top 100 neemt the Weeknd met Dawn FM de leiding over van Adele met 30. Drie tracks van zijn album krijgen ook een notering in de Single Top 100:
#15 Sacrifice
#35 Take My Breath (op herhaling, stond in augustus op #17)
#44 How Do I Make You Love Me?
 
Daarnaast scoren ook nog twee nummer van zijn vorige album:
#63 (66) Save Your Tears
#73 (56) Blinding Lights
 
én staat de Canadese muzikant op #19 (van #23) ook nog genoteerd met ‘Moth To A Flame’, het nummer met Swedish House Mafia.

‘Happy New Year’ van ABBA, vorige week op #53 en ‘Merry Christmas’ van Ed Sheeran & Elton John, vorige week op #88, zijn beide verdwenen. Over een week of 43 zal Mariah Carey wel weer de eerste zijn met een kerstnummer. Dus is dit de eerste hitparade zonder kerst of andere seizoengevoelige  nummers. Naast de reeds besproken nummers, komen we in deze lijst nog de volgende 
nieuwe noteringen tegen:
 
#47 Stromae: L’enfer
Stel je voor: Annechien Steenhuizen van het NOS-journaal, die Snelle interview, waarna de zanger zijn nieuwste nummer live zingt. Dat zien we hier toch niet gebeuren?
Maar in Frankrijk was dat afgelopen zondag wél het geval. Stromae was te gast in het Franse journaal TF1, waar hij zijn eerste interview gaf in zeven jaar aan het nieuwsanker Anne-Claire Coudray. Nu worden artiesten wel vaker bevraagd. Daar bleef het echter niet bij, want op de vraag ‘of hij steun haalde uit muziek toen hij zich eenzaam voelde in de afgelopen jaren’, beantwoorde hij deze met het zingen van ‘L’enfer’.
 
‘L’enfer’, komende week Megahit op 3FM is na ‘Santé’ (#27 in oktober), de tweede single van zijn album Multitude, dat op 4 maart uitkomt. Met ‘L’enfer’, dat ‘de hel’ betekent, vertelt Stromae over de moeilijke  momenten tijdens zijn muzikale pauze en zijn eigen ervaringen met donkere gedachten. Hij liep met zelfmoordgedachten rond en is daar niet trots op.
 
Toch is ‘L’enfer’ geen autobiografisch nummer, want dan had hij het nooit opgenomen. Met het nummer wil de Belgische zanger dat mensen minder in het hoofd bezig zijn. ‘Ga naar buiten, sporten, maakt niet uit wat je doet, als het maar anders is dan nadenken’.
 
#53 Ckay: Emiliana
 
#57 David Kushner: Miserable Man
#90 JoeyAK: 6 Rap

#92 Ewan McVicar: Tell Me Something Good
Afgelopen maandag, 10 januari, werd hij 28 jaar, Ewan McVicar uit het Schotse Ayr. Dat betekent dat hij nog niet was geboren toen Rufus met zangeres Chaka Khan in 1974 een Amerikaanse hit scoorde met ‘Tell Me Something Good’, geschreven door Stevie Wonder.
 
Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling van McVicar om het nummer uit te brengen. Hij wilde het gebruiken als opwarmer bij optredens, maar dat liep een beetje uit de hand. Het nummer werd opgepakt door radiostations en het nummer werd een hit in de Britse hitparade.
 
In ons land was het 3FM-dj Rámon Verkoeijen die het nummer veel ging draaien, waarmee hij zijn collega’s aanstak. Een tijdje later werd het dan ook Megahit.
 
#94 Avedon feat. Henkie T & Yssi B: Havana
Henkie T en Yssi B kennen we van diverse hits, maar Avedon is een nieuwe ster. Avedon is Vincent van den Ende, zoon van entertainment-man Joop van den Ende. Van jongs af aan wilde Vincent producer worden. Op zijn twintigste vertrok hij naar Los Angeles, waar hij begeleidt werd door producer Scotch Storch. Avedon produceerde acts als Chris Brown, Roddy Ricch en Ariana Grande.
 
Als medecomponist scoorde Avedon al enkele hits in de Single Top 100: ‘Mattaboy’ van BKO feat. Jairzinho & Sevn Alias (#96 in 2017), ‘Kika’ van 6ix9ine feat, Tory Lanez (#25 in 2018) en ‘Undecided’ van Chris Brown (#43 in 2019). Maar met ‘Havana’ staat zijn naam ook op het label als uitvoerend artiest.
 
Het nummer ontstond tijdens een studiosessie in de Wisseloord studios met rappers Henkie T en Yssi B. De rappers wilden een catchy trap beat track maken waarin trap en drill samenkomen. Daarbij ontstond een battle tussen de twee. Het resultaat hebben ze vervolgens regel voor regel opgenomen – een werkwijze die niet gebruikelijk is in hiphopland.
 
#100 the Neighbourhood: Softcore
Uit Newbury Park, California, komt het vijftal van the Neighbourhood. De groep bestaat sinds 2011 en wordt tegenwoordig gevormd door Jesse Rutherford (zang), Jeremy Freedman en Zach Abels (beide op gitaar), Mikey Margott (bas) en Brandon Fried (drums). Het jaar daarop bracht de groep de eerste EP I’m Sorry uit, met Bryan ‘Olivver’ Samnis op drums. In 2014 verliet hij de groep.
Inmiddels is the Neighbourhood diverse EP’s en vier albums verder. ‘Softcore’ is echter niet afkomstig van hun meest recente album Chip Chrome & the Mono-Tones uit 2020, maar van het album
Hard To Imagine The Neighbourhood Ever Changing, dat stamt uit 2018. Op 20 oktober komt de groep naar 013 in Tilburg om het verloren concert van 6 december 2021 in te halen, dat vanwege de coronamaatregelen niet door kon gaan.
 
Alle noteringen in bovengenoemde lijsten vind je op Dutch Charts.
 
Wijzen we je nog even op de Megajaarman met de jaarlijsten van 2021, analyses, statistieken en buitenlandse overzichten onder het kopje Het Hitjaar 2021.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten