zondag 6 april 2014

Jan van Est kopieert cover van Willy Sommers

#95 Jan van Est: Dromen van verre stranden

Johannes Bouwens/George Baker weet zelf niet hoeveel versies er van zijn ‘Paloma blanca’ bestaan, maar het zijn er genoeg om van een ongestoorde oude dag te kunnen genieten. Daar komt deze week de versie van Jan van Est bij, getiteld ‘Dromen van verre stranden’.

Niet dat die versie iets toevoegt, want het is een regelrechte kopie van de versie die de Vlaamse zanger Willy Sommers in 2012 opnam. Producer Mario Veltman heeft dan ook geen enkele moeite gedaan om er een andere draai aan te geven: de trompetjes zijn één op één overgenomen en ook de tekst, geschreven door Dennis Peirs (= Jo de Clerq) is dezelfde. En iedereen maar denken dat Jan van Est de wereldhit van George Baker van een zomerse versie heeft voorzien …

hit van het jaar

Paloma blanca’ ook wel ‘Una paloma blanca’ (de witte duif) genoemd, was een wereldhit in 1975. In ons land stond het vier weken bovenaan de toenmalige Nationale Hitparade Top 30 en was het de bestverkochte single van het jaar. In Duitsland stond het elf weken op de eerste plaats en was het met meer dan 1 miljoen exemplaren ook de hit van het jaar. En dan te bedenken dat Hans het eerst als een b-kantje had bedacht!

b-kantje

Tijdens de opnames van het vijfde album van de George Baker selection, schreef hij in de serre van zijn huis een liedje op zijn pas aangeschafte blokfluit. Hij zag er niet zoveel in en wilde het als b-kantje van een nieuwe single uitbrengen. Toen hij het liedje aan de overige bandleden liet horen, waren zij zo enthousiast dat hij er een tekst opschreef. De band nam het nummer op en het werd zijn grootste succes.

covers

Willy Sommers was niet de eerste die het nummer coverde. Velen gingen hem voor, al dan niet in het Engels of met een sample. Hier volgen ze alle zes:
1975: George Baker selection: Paloma blanca (#1)
1989: Grandmaster chicken & DJ Duck: Check out the chicken’ (#13)
2001: One day fly: I wanna be a one day fly (#1), waarop George Baker ook nog is te horen
2005: George Baker: Una paloma blanca 2005 (Vet hard remix) (#19), voor de soundtrack ‘Vet hard’
2008: KIDB feat. Martin van Starre: Una paloma blanca heel de zomer lang (#4)
2014: Jan van Est: Dromen van verre stranden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten