Guus Meeuwis: Proosten (1) ***eerste week op #1***
Een goede preek bestaat uit drieën, wordt wel gezegd. Brabander Guus Meeuwis heeft dit goed begrepen en brengt dan ook zijn single ‘Proosten’ uit in drie delen. Elk deel bevat het nummer ‘Proosten’ plus twee live nummers uit zijn concertreeks ‘Groots met een zachte G’. Alle nummers zijn ook als download beschikbaar, maar een echte fan gaat natuurlijk voor de mooie digi-verpakking, waarin alle drie de singles passen, dus succes gegarandeerd!
Het eerste deel verscheen op 17 augustus en leverde een #5-notering op. Een week later kwam het tweede deel uit. Ten opzichte van de koppositie deed de single het die week twee keer zo goed als de week ervoor, maar toch bleef hij vanwege de grote concurrentie op #5 staan. Op vrijdag 31 augustus lag het derde deel in de winkel, en dat zorgde direct na het weekend voor de #1-positie. ‘Proosten’ nam overtuigend de leiding en heeft een verkoopvoorsprong van 14% op ‘Relax, take it easy’ van Mika, die nog altijd de bestverkochte download is. ‘Proosten’ is echter de veruit de bestverkochte fysieke single en daarmee staat er sinds ‘Cupido’ van Jan Smit weer een heuse single bovenaan de Single Top 100.
Het is niet de eerste keer dat een act een digi-pack uitbrengt die een #1-hit oplevert. In 2005 was het Jan Smit die eenzelfde geslaagde truc uithaalde met zijn single ‘Laura’; die was ook in drie configuraties verkrijgbaar. Ook Coldplay probeerde deze marketingstunt in 2003 met ‘Clocks’. Het mislukte echter door de sterke concurrentie van ‘Step right up’ van Jamai, die niet van wijken wist.
Het lijkt wel of Guus wat met het getal 5 heeft. ‘Proosten’ stijgt van de vijfde naar de eerste plaats en het nummer is zijn vijfde #1-hit. Zijn debuutsingle, ‘Het is een nacht… (levensecht)’, maakte in 1995 eenzelfde sprong naar de #1-positie. Ook dat nummer kwam in drie weken op de eerste plaats terecht, via 26 en 5 naar 1. Guus’ andere #1-singles waren:
- ‘Per spoor’ (1996)
- ‘Geef mij je angst’(2005)
- ‘Tranen gelachen’ (2007), dat nog steeds genoteerd staat: op #37, gestegen van #39, in de tweeëntwintigste week.
Aanstaande vrijdag 14 september, verschijnt ‘Hemel nr.7’, zijn zesde studio album, en achtste album in totaal. In februari begint Guus aan zijn derde theatertournee
(Nog) geen volkslied
Ondanks dat twee op de drie Brabanders willen dat ‘Brabant’ van Guus Meeuwis het officiële Brabantse volkslied wordt, komt het er nog steeds niet van. Al sinds 2001 wordt de discussie over het Brabants volkslied elk jaar weer opgerakeld, en elk jaar leidt het tot niets. In 2001 werd bekend dat Brabant de enige provincie is zonder volkslied. Een enquête leidde tot veel reacties, maar ook zeer divers: van ‘Brabantse nachten zijn lang’ en ‘Het leven is goed in m’n Brabantse land’ tot ‘Waar de luchten wijder worden’ en ‘Tussen Maas en Scheldeboorden’. Daarop besloot het provinciebestuur er beter aan te doen maar liever geen keuze te maken. Het bleef redelijk rustig tot 2006, toen commissaris van de koningin Maij-Weggen tot ieders verrassing het thema weer aansneed. Opnieuw kwam er een onderzoek naar het draagvlak, waaruit ook de verdeeldheid bleek. Daarmee werd het hoofdstuk afgesloten. De hoofdredacties van de Brabantse media echter dachten daar anders over en schreven dit jaar een brief aan Maij-Weggen, om een lans te breken voor ‘Brabant’ van Guus Meeuwis. ‘Een historische kans is blijven liggen’, schreven ze. En zo gaat het al jaren.
Uit de enquête door Bureau Intomart, in opdracht van de regionale dagbladen BN/De Stem en Eindhovens Dagblad, blijkt dat ‘Brabant’ van Meeuwis het best in de markt ligt met 64% van de stemmen. Op grote afstand volgt ‘Het leven is goed in het Brabantse land’ met 11% van de stemmen. De ondervraagden konden hun keuze maken uit tien liedjes. Van de ondervraagden zegt 83% geen bezwaar te hebben tegen ‘Brabant’ als volkslied. En tenslotte blijkt nog dat het overgrote deel van de Brabanders (72%) het de hoogste tijd vindt dat de provincie een eigen volkslied krijgt, 13% is tegen, de rest weet het niet.
“Wat we eigenlijk al wisten, blijkt te kloppen. ‘Brabant’ wordt breed door de bevolking gedragen. En ja, dan vind ik dat de politiek in Brabant de knoop nu maar eens moet doorhakken. Dit is een historische kans die we de eerstkomende tientallen jaren niet meer krijgen”, aldus BN/DeStem-hoofdredacteur Johan van Uffelen die het debat over het Brabantse volkslied nieuwe leven inblies door - namens de Brabantse media - bij de Commissaris van de Koningin Hanja Maij-Weggen te pleiten. Eerder lieten de twee grootste partijen CDA en SP, samen goed voor een meerderheid in Provinciale Staten, weten dat ze 'Brabant' niet zien zitten als officiële volkslied.
“Ik ben zeer vereerd door de uitslag. Super natuurlijk dat zoveel mensen voor jouw liedje kiezen. Of het het dan ook maar moet worden? Dat laat ik graag aan anderen over’, aldus Guus zelf. Hij piekert er niet over om de tekst van zijn liedje aan te passen om het wat meer volkslied te laten zijn, zoals door sommigen al is geopperd. ‘Nee, het is dit of niet. Ik ga niks veranderen, dan is het mijn liedje niet meer”.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten