zondag 24 augustus 2014

Alsnog 20e #1-hit voor Jan Smit

#1 Jan Smit: Jij en ik                       *** eerste week op #1 ***

Tot woensdag was de eerste plaats nog ver weg voor ‘Jij en ik’ van Jan Smit. De eerste helft van de week was die nog stevig in handen van Lilly Wood & the Prick met ‘Prayer in C (Robin Schulz remix)’. Dat veranderde en misschien wel mede door de uitzending van het RTL-programma Linda’s Zomerweek, afgelopen woensdag, waar Jan samen met Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, te gast was. Het programma was eerder opgenomen, omdat hij voor de release van zijn album ‘Jij en ik’ in Marmaris in Turkije zat.

‘Jij en ik’ is de twintigste #1-hit voor Jan Smit, waarmee hij op gelijke hoogte komt met Marco Borsato. Beide zijn nu nog twee #1-hits verwijderd van het record van 22 stuks door the Beatles. Twee singles van Borsato tellen we niet mee en dat verlangt een verklaring.

niet voor een actie

In het algemeen laten we speciale of ‘goede doelen’ noteringen buiten beschouwing als deze onder een andere ‘algemene naam’ worden uitgebracht. Voor Marco gaat het dan om ‘Als je iets kan doen’ van Artiesten voor Azië (#1 in 2005) en het ‘Koningslied’ als Nationaal Comité Inhuldiing (#1 in 2013). Beide nummers waren alleen bedoelt voor een actie, de getroffenen van de Tsunami in de Indische Oceaan op tweede kerstdag 2004 respectievelijk het Oranjefonds. Ter informatie: ‘Als je iets kan doen’ stond ook niet op het verzamelalbum #1 uit 2011, met zijn (toen) zestien #1-hits.

wel voor een programma

‘One thousand voices’ van The Voice of Holland (#1 in 2011) tellen we echter wel mee. Hoewel de opbrengst ook ging naar een goed doel,  ‘Heppie’, is het nummer in de kern geen single voor een goed doel, maar het uithangbord van een tv-show, The Voice of Holland. Ook al wordt Marco Borsato niet apart genoemd, iedereen weet dat hij er wel aan deelnam, even als Nick & Simon, Angela Groothuijzen en Roel van Velzen. Zij waren de coaches van The voice of Holland.

sneller dan Marco Borsato

Het is niet de eerste keer dat een #1-hit van Jan Smit het niet in één week red. ‘Ik zing dit lied voor jou alleen’ (1997), ‘Laura’ (2005) en ‘Cupido’ (2006) hadden elk drie weken nodig. ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ met Damuru (2009) zelfs vijf weken. ‘Hou je dan nog steeds van mij’ (2011) had net als ‘Jij en ik’ twee weken nodig om de eerste plaats te bereiken. Resten dus veertien nummers die het in één week redden, drie meer dan Marco Borsato.

goud

Afgelopen vrijdag is ‘Jij en ik’, het nieuwste album van Jan Smit verschenen. Op de dag van de presentatie in Marmaris, Turkije, waren er al meer dan 25.000 van besteld, goed voor goud dus. Nu Jan weer terug is in Nederland en dus tijd heeft voor instores, is het een kwestie van tijd dat het album de platinagrens zal overschrijden. Wellicht aanstaande vrijdag al, als het de nieuwe #1 is in de Album Top 100. Die plek is zeker, maar dat kunnen we niet zeggen van de single ‘Jij en ik’, want Wolter Kroes & Isabella zitten hem op de hielen met ‘Ik ben je prooi’.

7 opmerkingen:

 1. Wolter Kroes & ... nee joh, die zakt alweer, en remember 0 streams, Lilly Wood 500.000 streams, of die gaan weer naar de #1.-positie, of jantje blijft :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op zondag 17 November 2013 schreef je nog bij Marco's een na laatste nummer 1 hit: ‘Ik zou het zo weer overdoen’ is voor Marco onder eigen naam zijn achttiende en als we ‘Als je iets kan doen’ van Artiesten voor Azië (in 2005) en ‘One thousand voices’ van The Voice of Holland (in 2011) meerekenen, zijn twintigste #1-hit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, dat was de 18e, Samen voor Altijd de 19e! Dus 19 stuks ! En Jan Smit 20 stuks en staan daarmee aan kop. Wel hebben ze allebei 21 als je (nummers voor andere doelen meerekent) Dus kleine correctie Megaman :-) gr, Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Anoniem/Marcel: klopt, alleen toen zaten we er ééntje naast, doordat we 'One thousand voices' niet hadden meegeteld. Die hoort er ons inziens wel bij en dus komen we uit op 20. Zie ook http://www.dutchcharts.nl/showitem.asp?interpret=Marco+Borsato&titel=At+This+Moment+%2F+Emozioni&cat=s
  Sorry voor de verwarring!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Raar dat er een verschil wordt gemaakt tussen "Artiesten voor Azië", "Nationaal Comité Inhuldiging" en "The Voice of Holland". "Als je iets kan doen" is een goede doelen single voor de getroffen van de Tsunami. "Koningslied" is voor de inhuldiging van Koning Willem Alexander. Opbrengst gaat wel naar een goed doel maar is hier niet voor gemaakt. "One Thousand voices" is gemaakt als promotie van The Voice of Holland en ook hier gaat de opbrengst naar een goed doel. Het zijn alle drie gelegenheids uitvoeringen dus niet mee tellen bij de artiesten die aan de diverse singles meewerken. Jan Smit 20 nummer 1 hits, Marco Borsato 19 nummer 1 hits.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Volgens jou link naar DutchCharts tellen ze het Koningslied niet mee bij de nummer 1 hits van Marco Borsato en de andere 2 wel. En komen zo op 21 nummer 1 hits.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @anoniem/Marcel: de link hebben we geplaatst om aan te geven waar we eerst de fout in gingen. En inderdaad, zij vermelden 'Als je iets kan doen' wel, en en wij kiezen er voor dat niet te doen (zie de Megaman). Even als het 'Koningslied' en komen uit op 20 stuks. Ter info: ook Marco Borsato telt 'Als je iets kan doen' niet mee, zie zijn verzamelaar #1 met zijn eerste 16 #1-hits.

  BeantwoordenVerwijderen