maandag 14 juni 2010

Marco en Guus pakken (voor één week) de eerste plaats terug van Jaap

Marco Borsato & Guus Meeuwis: Schouder aan schouder (1) *** terug op #1/ tweede week op #1 ***

De houdbaarheid van een winnend liedje van een talentenjacht, is aanmerkelijk geslonken de laatste tijd. Dat blijkt deze week maar eens: ‘Don’t stop believin’ van Jaap, winnaar van X factor 2010, zakt al na één week van de eerste plaats. Maar het nummer zakt niet naar de tweede of derde plaats, maar vinden we pas terug op de zesde plaats!

Het maakt Jaap echter niet zoveel uit. Jaap: “de keuze voor een single moest snel worden genomen en misschien is het niet het beste nummer om mij te laten zingen. Ik doe mijn ding, en ben druk bezig met het schrijven van eigen nummers. Die worden Nederlandstalig, maar dat wil nog niet zeggen dat mijn album dat ook wordt. Wellicht dat er ook Engelstalige nummers opkomen, want ik ben een groot liefhebber van Motown muziek”.

En dus stijgt niet geheel onverwachts ‘Schouder aan schouder’ van Marco Borsato & Guus Meeuwis terug naar de eerste plaats van de Single Top 100. Zowel voor Marco als Guus is het niet de eerste keer dat ze (even) van de eerste plaats worden verdrongen. Guus overkwam het in 1995 met ‘Het is een nacht … (levensecht)’, dat zes weken op #1 stond, vervolgens vier weken door ‘Busje komt zo’ van Höllenboer naar de tweede plaats werd verdreven, en daarna nog twee weken bovenaan stond. Marco overkwam het vaker. De eerste keer was in 2004, toen ‘Wat zou je doen’, dat hij maakte met Ali B, door een dode artiest van de eerste plaats werd gestoten. Op 23 september overleed André Hazes en werd ‘Zij gelooft in mij’ opnieuw uitgebracht. Daar konden zelfs Marco en Ali niet tegenop. Maar na drie weken op #2, stegen ze terug naar #1, om daar nog twee weken te staan. De tweede keer was twee jaar geleden, in 2008, met ‘Stop de tijd’. Dat nummer kwam, zoals al zijn laatste tien #1-hits, binnen op #1, maar werd daarop voor één week door ‘Hoe lang?’ van Nick & Simon verstoten, om vervolgens nog twee weken de eerste plaats te bezetten. En nu is het voor Marco met ‘Schouder aan schouder’ de derde keer.

terug voor één week

De terugkeer naar #1 is (voorlopig) voor één week, want er staan een aantal nummers in de startblokken om die eerste plaats over te nemen. Allereerst Jan Smit met ‘Terug in de tijd’, waarmee Jan zijn tiende achtereenvolgende #1-hit kan scoren, evenveel als Marco! Het nummer was afgelopen weekend te koop in Media Marktfilialen voor nog geen € 3,00. Maar dan moet hij wel de strijd winnen van ‘We no speak Americano’ van Yolanda be cool feat. Dcup, dat deze week binnenkomt op de derde plaats. Vrijdag weten we het!

2 opmerkingen:

  1. Voor Borsato is het al de 4e keer, want ook de #1-notering van Dochters was onderbroken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @chartsman: je hebt gelijk M, 'Dochters' hebben we over het hoofd gezien. Dit is inmiddels meegenomen in de nieuwe Megaman. Dank voor je oplettendheid!

    BeantwoordenVerwijderen